TARİH ÖNCESİ DÖNEM ÇAĞDAŞ DÜNYA SANATININ ÖNEMLİ YAPITLARIYLA BULUŞUYOR

TARİH ÖNCESİ DÖNEM ÇAĞDAŞ DÜNYA SANATININ ÖNEMLİ YAPITLARIYLA BULUŞUYOR

TARİH ÖNCESİ DÖNEM ÇAĞDAŞ DÜNYA SANATININ ÖNEMLİ YAPITLARIYLA  BULUŞUYOR

Türkiye’de ilk kez çağdaş sanat eserleri arkeolojik mirasla harmanlanıyor…
    
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde düzenlenecek “Savaş, Güç ve İnanç Sergisi”nde koleksiyoner Dağhan Özil’in “İnanç Odası Koleksiyonu”ndan seçilen eserler yer alıyor…

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY tarafından açılışı yapılacak sergi ile ilgili “Savaş, Güç ve İnanç” başlığı altında Türkçe ve İngilizce dillerinde 216 sayfalık detaylı bir katalog hazırlandı…

        Anadolu Medeniyetleri Müzesi paleolitik dönemden günümüze kültür tarihinin sayılı koleksiyonlarını çağdaş dünya sanatının önemli yapıtlarıyla buluşturacak. Türkiye’de ilk kez “Savaş, Güç ve İnanç Sergisi”nde buluşacak eserler Dağhan Özil imzasını taşıyacak. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin paleolit dönemden başlayarak, Urartu seksiyonu sonuna kadar üst kat teşhir salonundaki tüm bölümleri serginin doğal zeminini oluşturacak.
        
        “Savaş, Güç ve İnanç Sergisi” ile Özil’in “İnanç Odası Koleksiyonu”ndan seçilen 200 adet çağdaş/oryantalist/empresyonist eser, 500 adet İslami seramik ve bronz yapıt tarih ve sanat meraklılarıyla buluşturulacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY tarafından açılışı yapılacak olan sergi 26 Mart - 9 Kasım 2011 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekleyecek.
        
        Ankara’nın, insanlık tarihini günümüzle buluşturan müzesine Almanya, Belçika, Fransa ve Türkiye’den çağdaş sanatçıları taşıyan sergide; Bedri Baykam, Halil Akdeniz, Filiz Azak, Ramazan Bayrakoğlu, Fred Bervouts, Sabine Boehl, Bubi, Philippe Cognee, Jiri Georg Dokoupil, Jan Fabre, Gotthard Graubner , Mehmet Günyeli, Ramin Haerizadeh, Ergin İnan, Gülsün Karamustafa, Markus  Lüpertz, Jonathan Meese, Hermann Nitsch, A. R Penck, Jaume Plensa, Gerhard Richter, Thomas Ruff, Johan Tahon, Ömer Uluç, Koen Vanmechelen, Ben Willikens, Ekrem Yalçındağ  ve Fahrel Nissa Zeid’in eserleri yer alacak.

İslam Sanatına Modern Yorum
        “Savaş, Güç ve İnanç Sergisi” kültür tarihinin sayılı koleksiyonlarından birine sahip Anadolu Medeniyetleri Müzesi teşhiri ile çağdaş dünya sanatının önemli yapıtlarını tarihi, güncel ve küresel bir söyleşiye taşıyacak. İslam sanatının bronz ve seramik ürünleri ile çağdaş eserlerin birlikteliğinin yansıtılacağı sergide yer alacak eserler sunumundaki yeni ve modern anlayışla da dikkat çekecek. Dağhan Özil’in Koleksiyonu’ndan yapılan seçkinin arkeolojik eserlerle bir araya getirilmesi ise ülkemizde ilk kez gerçekleştirilecek.
        
        Her bir parçanın birbirini tamamlayacak şekilde seçilerek yerleştirildiği koleksiyonda yer alan Jan Fabre’ın “Aptallık Ölüm Taşır” isimli eseri; Ben Willkens’ın, post modern yorumunu yansıtan “Son Akşam Yemeği (The Last Supper)” adlı eseriyle diyaloglandırıldı ve odadaki 99 İslam Seramiği ile ortaklığı sağlandı. Koleksiyonda Ekrem Yalçındağ’ın tezhip (illuminations) sanatını hatırlatan, tekrarların olduğu eserleri ve İslam seramikleri bir arada sunuldu. Sergide Bedri Baykam’ın “Haç Yolunda” isimli eseri eski seramik mataralarla, Selma Gürbüz’ün “Gece Kuşları “ isimli çalışması ve bin yıl öncesinden günümüze gelen seramik kandiller için ise çarpıcı bir bütünlük oluşturuldu.
        
        Arkeolojik eserlerin danışmanlığını Belma Kulaçoğlu’nun yaptığı koleksiyon için ayrıca “Savaş, Güç ve İnanç” başlığı altında Türkçe, İngilizce dillerinde 216 sayfalık kapsamlı bir katalog hazırlandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER