Köpek Eğitimi, Koruma Eğitimleri

Ne tür olursa olsun bütün köpeklerde, kendilerine ait olan seyi koruma egilimi görülür. Bir köpek yavrusunun önünden yiyecegini almaya kalkin, hirlar! Yattigi mindere elinizi uzatin , memnuniyetsizligini hemen hirlayarak belli eder, vermek istemez.

Köpek Eğitimi, Koruma Eğitimleri
 Köpekte benimseme duygusu çok yaygin ve köklüdür. Köpek, kaldigi evi, aileyi, aile bireylerini, sahibini, kendi öz mali gibi görür. Onlari korumak için çaba gösterir. Bu duygu ve egilim içgüdüseldir. Tüm köpeklerde degisik derecelenmelerle vardir. Yetisme ve egitimin etkisi bu dogal egilimin gelismesini, yönlendirilmesini ve denetim altina alinmasini saglar. Bekçilik ve koruma görevi yapan köpekler, baslica iki küme içinde yer alirlar. Bazi köpekler yalnizca uyarici ödevi görür, duydugu sese, eve giren yabanciya, bahçe kenarindan geçen kisilere havlayarak, ev halkini muhtemel bir tehlikenin varligindan haberdar eder.

Bunlar çogunlukla, oyuncak köpekler ve süs köpekleridir. Bununla birlikte, onlar arasinda da, Terrier türleri gibi, cesur, atak ve saldirgan olanlari vardir. Iri yapili türler, daha az havlar. Ancak çogunlukla daha atak, cesur ve saldirgan olurlar. Bekçilik ve koruma görevi yapacak köpeklerin seçiminde titiz davranmak gerekir. Köpeklerin ayrintili olarak tanitildigi bölüm, bu seçim için gerekli olan ön bilgiyi vermektedir. Taninmis bekçi köpegi türleri arasindan, size ve amaciniza uygun olanini seçebilirsiniz. Bununla birlikte, egitime karsi istekli, saglikli, enerjik, atak ve saldirgan olmasi gerekir.

Köpege, ilk bekçilik egitimi annesinden gelir. Yavru, annesinin havladigi kisiye onunla birlikte havlar ve yabancilara havlanmasi gerektigini ögrenir. daha sonra bir yabanci gördügünde, yalniz basina olsa dahi kendiliginden havlayacaktir.Bekçi ve koruma köpegi olarak yararlanilacak saldirganlik egitimi verilecek olan köpekler, daha yavru iken alinarak, gelen gidenin olmadigi bir yerde yetistirilirler. Mümkün oldugunca kalabalik içine çikartilmaz, baska insanla temas ettirilmezler.

Tüm bakim ve beslenmeleri tek kisi tarafindan görülür. Bu kisi, ayni zamanda onun egitimini üstlenecek kisi olmalidir. Bekçi ve koruma görevi yüklenecek olan köpegin kendine olan güveni her zaman tam ve yüksek olmali, tüm egitimler, her zaman köpegin üstün gelecegi biçimde sürdürülmelidir. Hiçbir zaman dövülmemeli, üstünlük duygusu sarsilmamalidir. Saldirganlik egitimi verilecek olan köpek. bir önceki bölümde anlatilan temel komutlari eksiksiz olarak yerine getiren, egiticisine bagli, itaatli, egitime istekli ve yetenekli bulunmalidir. Temel komutlari tam olarak benimsememis itaatsiz köpeklerle saldirganlik egitimi kesinlikle yapilmamalidir.

Ayrica, bazi tür köpekler yapisal olarak çok sinirlidir. Bunlara çok iyi itaat egitimi yaptirilmamissa, giderilmesi olanaksiz sakincalara neden olmak mümkündür. Köpek, Dur! komutuyla durmali, Gel! komutuyla gelmeli, Otur! komutuyla oturmalidir. Ayrica, bu tür egitim gören köpeklerin bulundugu yere, insanlarin girmesinin sakincali oldugunu belirten yazilar konmali. Köpegin barinma yeri, kapali dolasma alani olan türde yapilmali veya buna benzer güvenlik önlemleri alinmis olmalidir. Dinlenme zamanlarinda köpegi zincirle baglamak kesinlikle dogru degildir. Bu köpege verilebilecek en agir cezadir, güvenini kiricidir.

Ne denli iyi egitilmis olursa olsun, kalabaliga çikartilacak köpeklerin agizlarina, herhangi bir kazayi önlemek için agizlik takilmalidir. Daha önce gördügümüz temel egitimden geçmis, yalniz egiticisi tarafindan beslenip bakilarak özel olarak barindirilmis köpek, uygun tür ve nitelikteyse, iyi bir bekçi ve koruma köpegi olmaya aday demektir. Hiçbir egitim verilmese de o, koruma alanina giren yabancilara saldirir ve bulundugu yere girmesini önler. Buna karsin, bu egitimin büyük önem tasiyan bazi amaçlari vardir. Onlari söyle siralayabiliriz 1. köpegin saldirgan ve koruyucu niteliginin en üst düzeye ulastirilmasi.

2. Köpegin saldirganliginin denetim altina alinmasi. komutla saldirma, komutla saldiridan cayma aliskanliginin kazandirilmasi.

3. Köpegin, yabancilarin yaklasma, dostluk kurma egilim ve girisimlerini karsiliksiz birakma aliskanligini kazanmasi.

Bunlari sirasiyla görelim:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109