Yeni İmar Yönetmeliği MÜSİAD Kayseri’de Konuşuldu

“Yeni İmar Yönetmeliği’nin İnşaat Sektörüne Etkileri ve Kentsel Dönüşüm” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi.

Yeni İmar Yönetmeliği MÜSİAD Kayseri’de Konuşuldu
Yeni İmar Yönetmeliği MÜSİAD Kayseri’de Konuşuldu

“Yeni İmar Yönetmeliği’nin İnşaat Sektörüne Etkileri ve Kentsel Dönüşüm” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi

MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu, MÜSİAD Kayseri Şubesi ev sahipliğinde “Yeni İmar Yönetmeliği’nin İnşaat Sektörüne Etkileri ve Kentsel Dönüşüm” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, yerli ve milli üretim ile inovasyon vurgusu yapıldı.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu, MÜSİAD Kayseri Şubesi ev sahipliğinde Kayseri’de “Yeni İmar Yönetmeliği’nin İnşaat Sektörüne Etkileri ve Kentsel Dönüşüm” ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Programa; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD İnşaat Çevre ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin’in yanı sıra MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Şube Başkanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, 1999 yönetmeliği öncesinde 15 milyon yapının inşa edildiğini belirterek "Bunların 7,5 milyonu risk taşıyor. Biz bir hedef koyduk. Yılda 500 bin konutu yenilememiz lazım. Bu iş için sıfır faizli kredi sistemini getireceğiz. Belediyelerin sundukları projeler kabul edilirse ilk iki yıllık harcamaları biz vereceğiz. Sonra 3 yıl içerisinde isteyeceğiz. Kendilerine yük binmeden bu iş nasıl yapılırsa bunu da belediye başkanlarına anlatacağız.

İstanbul´da yaklaşık 600 bin bina yıkılıp yeniden yapılacak. Bu işi kamuya yük bindirmeden nasıl yapılır diye çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları Bakanlar Kurulu´na sundum, Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanımıza anlattım. Eğer biz bunları yapabilirsek, ülkemizi geleceğe hazırlamış olacağız. Yapmazsak, Allah korusun deprem gelecek, yıkacak ve biz de çok gözyaşı dökeceğiz. O gelmeden hazırlık yapmaya çalışıyoruz. En azından dışarıdaki bazı ülkelerin yaptığı gibi.” şeklinde konuştu.

“Bizim yerli ürün üretecek kapasitemiz var”

Özhaseki, kentsel dönüşümde yerli ve milli ürün kullanımı vurgusu yaparak: “Çıkaracağımız yasalar içerisinde şu da var. Eğer belediyeler kentsel dönüşüm işinde yüzde 100 yerli ve milli ürün kullanacaklarının garantisini verirlerse kredide öncelik vereceğiz. Yani kimse gidip, Çin´den avize getirmesin. Güney Kore´nin asansörlerini kullanmasın. Bizim kendi içimizde bunları yapacak kapasitemiz var. Bu kadar para nereden bulunacak gibi sorular geliyor. İller Bankasının kaynaklarını bu yöne kaydırıyoruz. İller Bankasından hibeleri kaldırdık. Kredileri de kentsel dönüşüm işine yönlendiriyoruz. Sonra elimizde bulunan 21 sosyal tesisi sattık. Bunlardan doğan geliri de kentsel dönüşüm hesabına aktarıyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, Türkiye ekonomisinin özellikle son 10 yılda kazandığı ivmede inşaat sektöründeki gelişimin, büyük katkısının olduğunu belirtti. Kaan sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomimizi bir yelkenli tekneye benzetirsek; inşaat sektörü, sanayi ve hizmet sektörüyle birlikte, yelkenleri şişiren en önemli rüzgâr oldu. Bildiğiniz gibi “orta sınıf”, Dünyada da Türkiye’de de bir büyüme gösteriyor. Bu, şehirleşmenin, tabii dolayısıyla yapılaşmanın önünü açan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

“Türk firmaları artık inovasyonla büyüyor”

Yapılaşma, Batı-Doğu fark etmeden artıyor, nüfus hızlı bir şekilde şehirlerde toplanıyor. 8-10 yıl içinde dünyadaki nüfusun yüzde 60’ının şehirlerde yaşayacağı öngörüsü var. Bu, ciddi bir yapılaşma oranı demek. Aynı zamanda, inşaat sektörünün taşıdığı potansiyeli bize gösteriyor. Türkiye’de sektörün büyüme şekline baktığımızda sadece rakamsal bir büyüme görmüyoruz. Türk firmaları artık inovasyonla, yenilikçi ve dünya trendlerini yakından takip eden projelerle büyüyor. Dünyanın ciddi bir dönüşümün içine girdiği çağımızda, inşaat sektörünün de bu dönüşüme ayak uydurduğunu görmek ülkemiz açısından memnuniyet verici.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109