Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır, Kimler Yararlanabilir

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilmek için öncelikle bazı prosedürlerin uygulanması gerekir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır, Kimler Yararlanabilir
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır, Kimler Yararlanabilir

Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilmek için öncelikle bazı prosedürlerin uygulanması gerekir. Evvela binanın kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olması ve müteahhit seçimi yapıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi için anlaşmalı bankalara başvuru yapılması gerekir.

Daire başına maksimum 100 bin lira, eğer başvuru yapan kişinin dört ya da beşten çok dairesi varsa dairelerin toplamına maksimum 500 bin lira kadar kentsel dönüşüm kredisi alma hakkını elde edebiliyorsunuz.

Bankadan alınan kredi blokeli olarak seçilen müteahhitin hesabına geçiyor. Hesap banka tarafından bloke edildiği için müteahhit paranın hepsini kullanma hakkına sahip olmuyor. İnşaatın evrelerine göre müteahhit, inşa ettiği konutu sunup kontrolünün sağlanmasını talep ediyor.

İnşaatı kontrol eden yapı denetimden belgeleri alan ise kredi veren banka oluyor ve inşaat yerine incelemeyi banka yapıyor. Banka müteahhite o zamana kadar yapılan iş tutarı ne kadarsa o miktarı teslim ediyor. Yani inşaat devam ederken müteahhit eğer işten ayrılırsa ya da siz yapılan inşaayı beğenmeyip durdurduğunuz taktirde bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Çünkü inşaatı tamamlayacağınız para zaten blokeli olarak banka hesabında bulunuyor. Yani para banka tarafından koruma altında tutuluyor.

Bakanlık bu sürecin içersinde yer almıyor. Yani bakanlık yalnızca onay veriyor. Daha sonra ise seçtiğiniz müteahhit ve bankadan kullanmış olduğunuz krediyle binanızı yeniden yaptırabiliyorsunuz.

Kentsel dönüşümün avantajlarından biri ise vatandaşların talepleri üzerine gerçekleştireceği için devletin bu konuyla ilgili sağladığı bazı unsurlar. Yeni inşaatlarda tutarı fazla olan belediye harçları olabiliyor. İşte kentsel dönüşümün avantajı burada başlıyor. Kentsel dönüşümle birlikte bunların tamamından muaf olabiliyorsunuz.

Bu avantajların yanı sıra sözleşme ve inşaat yapım sözleşmeleri noterden yapılıyor, noter masraflarını karşılamıyorsunuz.

Bir diğer avantajı da daire ve iş yeri satışındaki %1 KDV oranıdır. Mevcut KDV uygulamasında daire satışında dairenin m2 ve özelliklerine göre satıştaki KDV % 8 % 18′dir.

Ömrünü ekonomik olarak tamamlamış eski bir binaya Deprem Risk Raporu alarak Kentsel Dönüşüm kapsamına girdiğinde yeni dairelerin satışındaki KDV yüzde 1 olup daire başına % 7 ila %17 KDV avantajı sağlanmaktadır.

Devletin sağladığı muafiyetlerin yanında her şeyden önce eski ve depreme dayanaksız binanızı yenilemiş oluyorsunuz ve artık biliyorsunuz ki gelecek bir deprem de ya da afet riskinde can ve mal kaybına uğramayacaksınız.

Yalnız belirtmemiz gereken bir şey var o da kentsel dönüşüm kredisi kullananlar kira yardımı alamıyor.


KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ VEREN ANLAŞMALI BANKALAR

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilerde sağlanacak faiz desteğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalayan Bankalar aşağıda sıralanmıştır:

 

     

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2016, 22:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER