Kentsel Dönüşüm Kira Desteği Ne Kadar

1.150 TL kira, 2.300 TL taşınma yardımı! Kentsel dönüşüm destekleri... Kira yardımı destek ödemeleri nereden ve nasıl alınır?

Kentsel Dönüşüm Kira Desteği Ne Kadar
 Kentsel Dönüşüm Kira Desteği Ne Kadar
1.150 TL kira, 2.300 TL taşınma yardımı! Kentsel dönüşüm destekleri... Kira yardımı destek ödemeleri nereden ve nasıl alınır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşlara yapılan kira yardımları kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı da yer alıyordu. Devletin kira yardımları 2020 aramaları da arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kiracılara ödenen düzenli kira yardımları bulunurken yine bir kereye mahsus olmak üzere taşınma desteği yardımı da yapılıyor. Ev sahiplerine kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası ödenmektedir. Söz konusu rakamda yine illere göre belirlenmekte olup oturduğu ev kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan kiracıların mağdur olmalarını önlemek adına devlet tarafından defaten ödenir.

Korana virüs krizi nedeni ile binlerce kiracı ödemede zorluk yaşıyor. Kira desteği konusunda ise araştırmalar arttı. Devletin para yardımları programı arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapılan kentsel dönüşüm kira yardımı programı da yer almaktadır. Evini kentsel dönüşüme veren kişilere yeni evlerini teslim alana kadar ödenen kira yardımı sayesinde kiraya çıkan kişilerin mağdur olmalarının önlenmesi amaçlanmaktadır. Halen uygulanmakta olan geçerli listeye göre devletin en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 lira ve en yüksek kira yardımı tutarı ise 1.150 TL olarak ödenmektedir. Peki aylık 1.150 TL kira yardımı, 2 bin 350 lira taşınma ödemesi nasıl alınır?



KİRACILARA 2 BİN 300 TL TAŞINMA DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILIYOR!

Kentsel dönüşümde evini boşaltan ve taşınan kiracılara ise taşınma desteği adı altında devlet tarafından illere göre belirlenmekle beraber en düşük bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 liralık taşınma yardımı desteği ödemesi yapılmaktadır.

Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması nedeni ile yıkılması zorunluluğu bulunmaktadır.


KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Devlet tarafından sunulan yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinin ardından işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararkı çıkan taşınmazın tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları zorunludur.


DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanmakta olup başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul edilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlamaktadır.

18 AY BOYUNCA

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı veriliyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığını da ekleyelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden yararlanamıyor.


BAŞVURU GEREKİYOR

Kira yardımı alabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul, İzmir ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinden öğrenebilirsiniz.


KONUT HESABI NEDİR?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar belirli bankalara gidip konut hesabı açıyor. Açtığı ve düzenli olarak para yatıran ve destek alınan hesaba 'Konut hesabı' deniliyor.

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Hesap ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olmasını amaçlıyor. Uygulama ile konut stoklarının eritilmesi hedefleniyor.

Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içerisinde yer alan konut hesabında birikim yapma zorunluluğu aranıyor. 3 yıl boyunca düzenli olarak bu konut hesabında birikim yapılması sonucunda devlet 25 bin TL'ye kadar destek sunuluyor.


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109