İSTANBUL'DAKİ RİSKLİ YAPILAR İÇİN BEKLENEN KARAR:

İstanbul genelindeki riskli yapıları depreme karşı dönüştürmek için hazırlanan plan notu, İBB Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi.

İSTANBUL'DAKİ RİSKLİ YAPILAR İÇİN BEKLENEN KARAR:
 İSTANBUL'DAKİ RİSKLİ YAPILAR İÇİN BEKLENEN KARAR:

İstanbul genelindeki riskli yapıları depreme karşı dönüştürmek için hazırlanan plan notu, İBB Meclisi’nde oybirliği ile kabul edildi. 

Daha önce imar planlarına uygun şekilde ruhsat alarak yapılmış, zaman içinde plan değişiklikleri sonucu yapılaşma alanı azaltıldığı için yapılamayan ve deprem riski taşıyan yapıların yıkılıp yeniden yapılmasının önü açıldı.
İstanbul genelindeki riskli yapıları dönüştürmek üzere Aralık ayı son İBB Meclis toplantısında önemli bir adım atıldı. 

İBB Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından, mevcut imar planlarına eklenmek üzere plan notu teklifi hazırlandı.

Teklif, 17 Aralık tarihli İBB Meclis oturumunda gündeme sunuldu. Teklifte, son olarak İzmir'de meydana gelen depremin bir kez daha şehirlerdeki yapı stokunun bir an önce depreme dayanıklı bir şekilde yenilenmesi gerçeğini gün yüzüne çıkardığı belirtildi. İstanbul'da afet riskine hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla riskli binaların yakılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi, imar planlama çalışmalarında da bu kapsamda uygulanabilir şekilde düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi.

DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞEMİYOR

Teklifte; zamanında yürürlükte olan imar planına ve mevzuata uygun şekilde ruhsat alarak yapılaşmış, günümüzde deprem riskine karşı dayanıksız olduğu tespit edilmiş binaların sonrasında onaylanan imar planlarında alınan kararlar gereği yapılaşma alanlarının azaltılması nedeniyle dönüşümünün ya gerçekleşemediği ya da çok düşük oranda kaldığı görülmüştü.
Bu amaçla onaylı ruhsat belgesi bulunan depreme dayanıksız hale gelmiş binaların yıkılıp yeniden yapılmasını sağlamak amacıyla plan notu hazırlandı.


HANGİ BİNALAR YARARLANACAK?

Buna göre teklif edilen plan notundan ilgili yasa kapsamında “riskli yapı” olarak tespit edilmiş, ruhsatlı, imar planlarına göre yapılaşma izni bulunan alanlarda kalan binalar yararlanabilecek. Toplam inşaat alanı onaylı ruhsatta belirtilen alan esas alınarak hesaplanacak. Yapı yükseklikleri, mevcut imar planına, çevre yapılaşma şartlarına ve siluet kararlarına uygun olarak belirlenecek. Bu plan notundan; yapı yasaklı alanlarda, heyelan bölgelerinde, tarım-orman-sit ve diğer koruma alanlarında, dünya miras alanlarında, Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde kalan yapılar yararlanamayacak.

OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Teklife ilişkin hazırlanan komisyon raporunda; 
İstanbul'da yürürlükte olan 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının bu not eklenerek hazırlanması, gerekli kurum görüşlerinin alınarak ivedilikle meclise sunulması, ilçe belediyeleri ile koordinasyon sağlanarak alt ölçekli 1/1000'lik uygulama imar planlarının notlarına eklenmesi ile ilgili hazırlık yapılması uygun bulundu. 
Rapor; AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP İBB Meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edildi...

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2020, 22:33

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER