Fikirtepeli ‘dönüşüm’ için ‘talih kuşu gibi’ diyor

Kentsel dönüşümün başlatıldığı Fikirtepe’de var olan 30 bin konutun yerine 200 bin konut yapılması planlanıyor. Evlerinin değerini artacağını düşünen Fikirtepeli, dönüşüm yasasının da bir an önce çıkarılmasını istiyor

Fikirtepeli ‘dönüşüm’ için ‘talih kuşu gibi’ diyor
Kadıköy’ün varoşu olarak nitelendirilen Fikirtepe’de kentsel dönüşüm, tüm kesimleri tatmin etmiş görünüyor. Uzun yıllardır yaşadıkları depreme dayanıksız evlerinin değeri, epey yükselmiş görünen Fikirtepeli “Başımıza talih kuşu kondu” diyor. Fikirtepeliler,dönüşüm için öylesine hevesli ki,  kentsel dönüşüm önündeki engelleri kaldıran yasanın bir an önce çıkmasını istiyor.

Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm, müteahhitler ile vatandaşların anlaşması esasına dayalı olarak sürüyor. Şu anda, yaklaşık 30 bin konutun bulunduğu Fikirtepe’deki 67 adada, pek çok inşaat firması mal sahiplerini, dönüşüme ikna etmeye çalışıyor. Fikirtepe Eğitim Mahallesi 12 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdüren ve mülk sahiplerinin yüzde 85’i ile anlaşan Palmadoro May da bu isimlerden biri.

‘Çantacılara dikkat’
Şirketin üst yöneticisi Orhan Ekşi, mülk sahipleriyle ‘yüzde  45 şirketin, yüzde 55 mülk sahibinin’ anlaştıklarını belirterek, kısa zamanda inşaatına başlayacakları evleri, 24 ayda teslim etmeyi planladıklarını söyledi. Ayrıca, inşaat süresince mal sahiplerine ayda 1.000 lira kira yardımı yapacaklarını ve 1.500 lira taşınma yardımında bulunacaklarını bildiren Ekşi, birkaç kişi ile sözleşme yapıp daha büyük firmaların gelmesini bekleyen ‘çantacı’ diye tabir edilen kişilere karşı halkı uyardı. 


‘BİNALAR 5’LİK DEPREME BİLE DAYANMAZ’

Deprem korkusu da yaşayan Fikirtepeli, dönüşümden son derece memnun görünüyor. Genel eğilim, yapılacak konutların hemen satılmasından yana.

-  Nakliyeci Mehmet Ali Akpınar, üç kardeş olarak babalarından kalma araziye 1990 yılında yaptırdıkları Akpınar Apartmanı’nda 7 hisseleri bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Deprem riskini de göz önününe alarak, projeyi desteklemek için ilk imzayı attım. İmar artışı, piyango. Dairemin değeri, 200 liradan 1 milyon liraya çıkıyor.”

-  Emlakçı Mahmut Alkan ise, dönüşüm sürecinde mağduriyet olabileceğini düşünmediğini söyledi. Altı kardeş olduklarını ve 250 metrekarelik bir gayrimenkulleri olduğunu belirten Alkan, şöyle devam etti: “Bölge, genellikle çok kardeşli.

Paylaşamayan da satacak ve paylaşacak. Vatandaşın mülkünün değeri, 10 kata kadar arttı.”

-  Balıkçı Metin Durgun da babadan kalma 250 metrekarelik arsasına altı-yedi daire verildiğini ifade ederek, “Bir anda devlet kuşu kondu başımıza. Oturduğum bina 60 senelik. Binaların çoğu, 1999 depreminde çatladı, buradaki binalar 5 şiddetindeki depreme bile dayanmaz. Ben, her bir daireyi, 800-900 bin liraya satacağım” diye konuştu. 
 
GOOGLE DEPREMZEDELERE HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ VİDEO İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ FOTOLARI İÇİN TIKLA

KANDİLLİ RASATHANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA

ASTRONOMİ İÇİN TIKLA

 


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER