Dönüşüm için yola çıktı üç proje daha geliştirdi

Tarlabaşı’nda kentsel dönüşüm yapan Çalık Gayrimenkul, konut projelerine üç ayrı noktadan girdi. Şehrizar Konakları ve Metropol İstanbul projesini satışa çıkaran firma, son projesini ise Basın Ekspres Yolu’nda yapacak. Ana hedef ise GYO olmak

Dönüşüm için yola çıktı üç proje daha geliştirdi

Gap İnşaat ile Tarlabaşı ve Fener-Balat’ta kentsel dönüşüm projeleri yapacak olan Çalık Holding,  konut piyasasına hızlı giriş yaptı. İlk olarak Altunizade’deki Şehrizar Konakları’nı satışa çıkaran Çalık Gayrimenkul, geçtiğimiz günlerde Emlak Konut GYO ve Varyap ile birlikte Ataşehir’deki dev proje Metropol İstanbul’u satışa sundu. Firma Basın Ekspres Yolu’nda da yeni bir projenin planlarını yapıyor yapacak.

Üç projenin de son derece önemli olduğunu, ancak Şehrizar Konakları’nın İstanbul’un taşıdığı değerleri yansıtması açısından önem taşıdığına dikkat çeken Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, gayrimenkulde önem taşıyan üç şey, yani “Lokasyon, lokasyon, lokasyon” diye ifade ettiği niteliklere de sahip olan projede yüzde 60 oranında satışa ulaştıklarını belirtti.

Emlak Konut GYO ile birlikte hayata geçirdikleri Şehrizar Konakları’nda 7 bin 500 metrekare alana yayılan sosyal tesiste kadın ve erkeklere özel alanlar yaratmalarının altını çizen Yetgin,  “Bu sayede sosyal tesislerden site sakinlerinin en maksimum şekilde faydalanmasını öngördük. Herkes faydalansın istedik.”

Kapalı devre satış yok
Projede kapalı devre satış yaptıklarının düşünüldüğünü, ancak, gerçeğin öyle olmadığına da dikkat çeken Yetgin, “Geçen yıl inşaata başladık. Portföyümüzdeki satışın ardından satışlara çıktık. Projeden az katlı, kaliteli yaşamı, komşuluk ilişkilerini tercih eden herkes gelip rahatlıkla konut alabilir” dedi.
Feyzullah yetgin, Şehrizar Konakları’nda, 38 blok ve 208 lüks daire yer aldığını belirterek, projenin 2013 yılının ilk yarısında tamamlanacağını söyledi. Yetgin, projede fiyatların 1 milyon 950 bin ile 3 milyon 500 bin lira arasında değiştiğini söyledi. Bir diğer önemli projeleri olarak Basın Ekspres Yolu’nda Yenibosna Kuyumcukent bünyesindeki projelerine dikkat çeken Yetgin, “14 bin 500 metrekarelik arsa üzerinde karma bir projenin de konsept proje çalışmalarını sürdürüyoruz. Nisan gibi satışa çıkabiliriz” dedi.

TARLABAŞI’NDAN SONRA SIRADA FENER-BALAT VAR
 Feyzullah Yetgin, İstanbul’un kent merkezlerinden acil yenileme yapılması gerektiğinin altını çizerek, bu kapsamda gerçekleştirdikleri Tarlabaşı projesinin örnek teşkil edebileceğini vurguladı. 220 dönüm arazi üzerinde 280 binanın yaklaşık 400 hak sahibiyle görüşmeleri tamamladıklarını belirten Yetgin, “Kentin merkezinde bu ölçekte yapılan ilk proje. Hak sahiplerinin yüzde 75’i ile uzlaşma sağladık. Yüzde 25’i için de kamulaştırma yapıldı. Önümüzdeki günlerde yıkımlara başlayıp bölgeyi yeniden inşa edeceğiz” dedi.
Tarihi alanda dönüşüm yapmanın çok zor olduğunu ifade eden Yetgin, “Birçok kurumdan onay alınıyor. Binadaki bir parça bile tarihi vasfa sahipse saklayıp yeni binada aynısını kullanıyoruz” diye konuştu. Yetgin, bir başka yenileme projesini de Fener-Balat’ta hayata geçireceklerini anlatarak, “Bölgede 200 dönümde dönüşüm yapacağız. Ama önce uzlaşmayı sağlamamız gerekiyor” dedi.

ANA HEDEF GYO OLMAK
Feyzullah Yetgin, Çalık Gayrimenkul’ün 2010’da faaliyete geçtiğini belirterek, hedeflerinde portföylerini geliştirip GYO kurmak olduğunu söyledi. Şehrizar Konakları ve Metropol İstanbul projelerinin ardından yeni projeler içinde kolları sıvadıklarını vurgulayan Yetgin, Çalık’ın diğer şirketi Gap’ın gündeminde Zincirlikuyu’daki A sınıfı ve Landmark ofis inşaatı olduğunu belirterek, Gap’ın önemini şu sözlerle anlattı: “1996’dan beri 8 ülkede 110’dan fazla projeyi hayata geçirdi. Dünyanın En Büyük 225 Müteahhidi listesinde de yer alıyor.”

 
Ispartakule’deki konut sayısını 2702’ye taşıdı
Ispartakule’deki konut üretiminde 3 bine yaklaşan İhlas, Bizim Evler markasıyla geliştirdiği projelerde üçüncü seriyi de erken teslim etti. Hedef, 4’üncü projeyi erken teslim etmek

Şimdiye kadar 11  bin 500  konut teslim eden İhlas Holding İnşaat Grubu , toplamda 2 bin 702 konuta ulaşacağı Ispartakule’de erken teslim geleneğini sürdürüyor. Bölgenin en  fazla sayıda konut üreten şirketi olarak nitelendirilen İhlas, 680 konutluk Bizim Evler 3’ü de  daha önceki projelerde olduğu gibi 6 ay erken teslim etti.

Bizim Evler Satış ve Pazarlama Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, Bizim Evler markasının Ispartakule’ye ilk giriş tarihi olarak 2007 yılını göstererek, süreci şu sözlerle anlattı:  “2009’da Bizim Evler 1 sitemizi teslim ettik. Bölgedeki ve projemize olan yoğun talebi değerlendirerek teslim ile aynı anda 2’nci projenin satışlarına başladık. 2010’da bu projeyi teslim ettik ve aynı yıl  Bizim Evler 3’e başladık. Şimdi ise hem bu gelen talepten dolayı satışlarını devam ettirdiğimiz Bizim Evler 4 projesi hem de yine erken teslimi gerçekleştirerek vaat ettiğimiz sürenin 6 ay evvelinde Bizim Evler 3’ü teslim ediyoruz.”

Yeşil alana yüzde 80
Yaşamın başladığı Bizim Evler 1, Bizim Evler 2 ve Bizim Evler 3’ün yoğun talep görmesinin  Bizim Evler 4’e başlamaları için itici güç olduğuna dikkat çeken Mehmet Erhan Değerli, inşaata hızla devam ettiklerini belirterek, bu projeyle birlikte  Bizim Evler markasının bölgede ulaştığı konut sayısının 2 bin 702 olacağını söyledi.

Geniş peyzaj alanlarına yer verdiklerini vurgulayan Değerli, Bizim Evler projelerinde toplam arsa alanının ortlama  yüzde 80’ini yeşil alana ayrıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bizim Evler 3’de 21 bin 300 bitki ile yeşillendirilen rekreasyon alanı 57 bin metrekarelik arsanın yüzde 90’ınını oluşturuyor.”

Bizim Evler’den daire alan tüm müşterilere sürekli kazandırma ilkesiyle çalıştıklarını da belirten Değerli,  uygun aidat rakamlarını da projelerdeki bir diğer artı olarak gösterdi.

 
Van’daki prefabrik evlere KDV indirimi
Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek’in talimatıyla Van’daki prefabrik yapılarda yüzde 18 olan KDV’yi, yüzde 1’e indirecek. Edindiği bilgiye göre, prefabrik yapılarda uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının maliyetleri yükseltmesi nedeniyle, afetzede vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasında zaman zaman gecikmeler yaşanabiliyordu. Bu nedenle, Maliye Bakanlığı, Maliye Bakanı Şimşek’in talimatıyla harekete geçerek, prefabrik olarak yapılan hastane, okul ve öğrenci yurdu yapılarında KDV indirimine gidiyor. Bu arada, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, konuya ilişkin kararnameyi imzaladığı da öğrenildi. Söz konusu yapılarda indirimli KDV oranı, 15 Temmuz 2012 tarihine kadar uygulanacak ve bu tarihten sonra genel KDV oranı olan yüzde 18 oran uygulamasına devam edilecek.

İndirim tüm binalarda geçerli

Maliye Bakanlığı, 23 Ekim 2011 tarihinde Van’da yaşanan depremin ardından, depremin yarattığı yıkımın etkisini ve deprem bölgesindeki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, vatandaşın eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçlarının hızla karşılanabilmesini kolaylaştırma amacıyla, prefabrik olarak inşa edilmiş hastane, okul ve öğrenci yurdu teslimlerinde KDV’yi yüzde 18’den, yüzde 1’e indiriyor. Öte yandan, Bakan Şimşek, Van’a yaptığı ziyarette yaraların sarılması için 341 milyon liralık kaynak aktarıldığını, kurulan konteynerlerin yanı sıra sipariş edilen 20 bin konteynerin tamamlanması için de 220 milyon liralık ek kaynak gerektiğini söylemişti.

 
İnşaatta istihdam tartışmalarının yankısı sürüyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in inşaatta istihdamın azalabileceğine yönelik yaptığı açıklamaya sektörden farklı tepkiler gelmeye devam ediyor


Vedat Mavuzer, sektörde istihdamın azalacağını değil ama yatay bir çizgide gideceğini ifade etti. Bakanın açıklamalarını temkinli bir tavır olarak değerlendiren Mavuzer, bu yıl için istihdamda büyük iniş çıkışlardan söz edilemeyeceğini ifade etti. Mavuzer “Ülkemizde konut fazlası yoktur. Üretilen konutların büyük çoğunluğu alıcı bulmaktadır” dedi.


Yılın ilk yarısında durağanlık olabileceğini ifade eden Yazıcı, istihdamın düşebileceğini söyledi. Bakan’ın görüşüne katıldığını ifade eden Yazıcı, “Ancak 3 tane kanun var. 2B, Mütekabiliyet ve  Kentsel Dönüşüm. Kanunların yılın ikinci yarısına yetişeceğini ümit ediyorum. Bunlar inşaat sektörüne soluk aldıracaktır ve istihdamın düşmesini engelleyecektir. Kanunlar çıkmazsa büyük bir iş kaybı olur” dedi.

Güney Kurdak, Türkiye’de kalifiye olmayan iş gücü bulunduğunu ve inşaat sektörü de bu grubun tek iş şansı olduğunu belirterek, “Avrupa’da durum kötü Türkiye’de iyi. 2012’de bu durum değişir mi? Bunu söylemek kolay değil. Banka faizleri de yükseldi, yani bazı sinyaller geliyor. Umarım kötü senaryoyu görmeyiz, ama Bakan’ın bu uyarısını ciddiye almamız gerekiyor” dedi.

2012’de konutta bir miktar yavaşlama beklediğini ifade eden Kürşat Tuncel, talebin düşeceğini hesaplayan inşaat şirketlerinin defansif pozisyona geçtiğini söyledi. 2011’de 3 bin 500 konut inşaatı yaptıklarını belirten Tuncel, “Bu yıl 1000 civarında kalmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla bu istihdama ister istemez yansıyacaktır. İnşaat sektörü istihdamda ağırlıklı bir paya sahip ve ekonomi yavaşladıkça inşaat hızla yavaşlayacaktır” dedi.

 En yükseği değil ama en uzun binayı yapacak
Toplu Konut İdaresi TOKİ, Türkiye’nin en uzun binasını yapacak. TOKİ Haber dergisinde yer alan bilgiye göre, TOKİ, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokoller kapsamında yaptığı 165 hastaneye bir yenisini daha ekliyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin Ankara Etlik’teki kampüsünde yapılacak olan Dahili Tıp Bilimleri Hastanesi 300 metre uzunluğunda bir binaya sahip olacak. Yıkılan Hemşirelik Meslek Yüksekokulu’nun yerine yapılacak bina 93 bin 500 metrekare alanda 14 katlı olacak ve 1100 yatak kapasitesi bulunacak. Dev projenin ihalesi ise 25 Ocak 2012’de yapılacak.

 Zorlu Center’dan sanata bir destek daha geldi
Zorlu Gayrimenkul’ün, projelerinden olan Zorlu Center kültür ve sanat alanında yaptığı çalışmaları sürdürüyor.  Bu çalışmaları kültürel yayınlar ve yayıncılık alanıyla sürdürmeyi hedefleyen proje, ilk adımını ‘Beklenmedik Karşılaşmalar’ adlı kitap ile atıyor. Fatoş Üstek’in editörlüğünde yayınlanan kitap firma tarafından, mimari ve çağdaş sanat buluşmasının en güzel örneklerinden birisi olarak değerlendiriliyor. Bülent Erkmen’in konsept ve tasarım çalışmalarını yürüttüğü kitap, 2000’li yıllarda 50 sanatçı tarafından dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen yapıtlardan örnekler sunuyor. Kitap, yapıtlar üzerine hazırlanmış kısa yazıların yanı sıra, sanat ve mimarlık alanında etkin olan söylemler üzerine kapsamlı bir yazı da içeriyor
 
Eston’dan 47’nci yaşında kampanyalı kutlama
Eston 47’inci yaşını, yeni kampanyasıyla kutlamaya karar verdi. Firmadan yapılan açıklamaya göre Eston Şehir ve Eston Deniz projeleri için geçerli olan kampanyada yüzde 20 peşinatla 60 ay vadeli, vade farksız ödeme imkanı sunuluyor. Yine yüzde 20 peşinat ödeyerek 330 ve 350 liradan başlayan taksitlerle ev alınabilirken, ‘Şimdi al, sonra öde’ fırsatında, yüzde 20 peşinat verip 6 ay sonra ödemeye başlanabiliyor ya da peşinat arttırılıp ödeme 2 yıl sonra gerçekleşiyor. Peşin ödeme planında ise tamamını peşin ödemek isteyenler için yüzde 20’ye varan indirim sağlanıyor.
 
Esenyurt’taki 40 daireye yüzde 40 indirim yapacak
Geçen yıl satışa sunduğu Esenyurt’taki MakromCity projesi ile adından söz ettiren makron yapı Türkiye’nin pek çok bölgesinde yeni projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Makrom Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bakırcı bu hedef doğrultusunda şubat’ta satışa sunacakları Estanbul ve Mart’ta Satışa sunacakları My Es Garden gibi yeni projelerinin olduğunu ifade etti. Lütfü Bakırcı, 23 Ocak Pazartesi günü yapacağı tanıtım toplantısında davete katılan ve MakromCity projesinden ev almak isteyenlere yüzde 40 indirimle 40 daire satacaklarını söyledi.


milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER