Deprem, nasıra bastı artık ruhsat değil, denetim olacak

Türkiye’de ruhsat odaklı bir sistemden, denetim ağırlıklı bir sisteme doğru geçildiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, “Van depremi, bizim nasırımıza basmıştır. İnşaatların temelinden çatısına kadar her safhasını adım adım denetleyeceğiz. Otokontrol sistemleri getireceğiz” dedi

Deprem, nasıra bastı artık ruhsat değil, denetim olacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, artık Türkiye’nin ruhsat odaklı bir sistemden, denetim ağırlıklı bir sisteme doğru geçtiğini söyledi. Ankara’nın İran Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur ile görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, “Artık Türkiye ruhsat ağırlıklı, ruhsat eksenli, ruhsat odaklı bir sistemden, yapıdan denetim ağırlıklı bir sisteme doğru geçiyor.

İnşaatların temelinden çatısına, hafriyatından kat mülkiyetinin kurulmasına kadar her safhasını adım adım denetleyeceğiz. Otokontrol sistemleri getireceğiz. Hem kendi içerisinde denetim sistemleri hem de bakanlık tarafından yapı denetimlerini denetleyen bir üst denetim sistemi getirmek suretiyle modern, bilimsel dünyanın teknik alanda yaptığı neyse biz de bunlardan edindiğimiz tecrübelere göre, daha ilerisini yapacağız” diye konuştu.

‘Lüks, eski şarkın işidir’

Marmara depreminin Türkiye’nin inşaat sektöründeki bir miladı olduğunu Van depreminin de çok büyük bir ders verdiğini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Van depremi nasırımıza basmıştır. Başbakan çıkıp ’Benim iktidarıma da mal olsa bu düzeni değiştireceğim. Salaş, kaçak ve depreme dayanıksız yapıları Türkiye’den söküp atacağım’ demiştir. Bu, çok zor bir iştir. Ama mazeret göstermeye kesinlikle hakkımız yok. Çalışmak, çok çalışmak boynumuzun borcudur. Biz bu ülkede, aşırı kârâ odaklanmayı aşırı kazançtan kurtulmayı eğer kendimize şiar edebilirsek kalkınmada çok daha ileri bir mesafe alırız. Tabii ki kaliteyi, ekonomikliği ve fonksiyonelliği arayacağız. Bunları yaparken de pratik ve basit olacağız. Lüks, bizim işimiz değil. Lüks, eski şarkın yaptığıdır. Lüksten kaçan ama kaliteyi yakalayan bir konuma gelmemiz lazım.”


5 MİLYON KONUTUN YÜZDE 90’I SAĞLAM

1999 depreminden sonra Türkiye’de 5 milyonun üzerinde konut yapıldığına işaret eden Bakan Erdoğan Bayraktar, bu rakamın büyük bir kısmının AKP iktidarı döneminde oluşturulduğunu belirterek, 500 bininde TOKİ,  4.5 milyona yakınında özel sektör imzası olan konutların yüzde 90-95’inin sağlam olduğunu kaydetti. Aslında inşaat sektöründe firmaların kendilerini çok geliştirdiklerinin altını çizen Bayraktar,  ara teknik eleman, mühendislik bilimi ve teknik altyapı konusunda yapılması gerekenler olduğunu söyleyerek, “Bunun için yasal düzenleme çalışmalarımız bulunuyor” dedi.
Ankara’nın deprem bölgesi olduğunu bildiklerini vurgulayan Bayraktar, deprem aksı başta, tüm Türkiye’yi bir mercek altına aldıklarını, bakanlıklarının da bunun için kurulduğunu kaydetti.

VAN’DAKİ İHALELER İÇİN ÖN HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Bakan erdoğan Bayraktar, “Van’daki depremle ilgili kesin hasar tespit çalışmaları ne aşamada?” sorusu üzerine de “Kesin hasar tespit işi, yasal mevzuata bağlı bir süreçtir. Daha fazla ince eleyip, sık dokuma suretiyle yapılan bir iştir. Net sonuçların çıkması 3-3.5 ay sürecek” yanıtını verdi. Bayraktar’ın, “TOKİ Van’ı yeniden ne zaman inşa etmeye başlayacak?” sorusuna verdiği yanıt ise, “TOKİ yapmaya başladı zaten. TOKİ Başkanı sık sık bölgede. Ekipleri orada. İnşaat yapılacak alanları tespit ediyor, zemin etütlerini yapıyor. İhaleleri yapmak için ön hazırlıkları bitirmiş vaziyette. TOKİ’nin orada geniş çaplı elemanları var. Bakanlığımız da yardım ediyor kendilerine. Devletin bütün kurumları orada yardımlaşma içerisinde devam ediyorlar” sözleriyle yanıtladı.

GOOGLE DEPREMZEDELERE HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ VİDEO İÇİN TIKLA

VAN DEPREMİ FOTOLARI İÇİN TIKLA

KANDİLLİ RASATHANESİ ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

DEPREM MÜHENDİSLİĞİ İÇİN TIKLA

ASTRONOMİ İÇİN TIKLA


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER