Danıştay Tarlabaşı kamulaştırmalarını iptal etti

Tarlabaşı kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırmaya onay veren 2. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay iptal etti

Danıştay Tarlabaşı kamulaştırmalarını iptal etti
Danıştay Tarlabaşı kamulaştırmalarını iptal etti

Tarlabaşı kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırmaya onay veren 2. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay iptal etti

İstanbul Tarlabaşı’nda Beyoğlu Belediyesi’nin GAP inşaatla birlikte yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan kamulaştırmalara Danıştay’dan onay çıkmadı. 5366 sayılı yasa kapsamında ‘yenileme alanı’ ilan edilen Tarlabaşı’nda yapılan kamulaştırmaları mülk sahipleri yargıya taşımıştı. Birgün’ün haberine göre Tarlabaşı sakinlerinden Namık Kemal Sönmez’in kamulaştırmayı öngören kararın iptali istemiyle İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada, mahkemenin taşınmazın ‘yenileme alanında’ kaldığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermesi üzerine karar Danıştay’a taşındı. Danıştay 6. Daire yapılan kamulaştırmanın kamu yararı açısından incelenmesi gerektiğini belirterek İdare Mahkemesi’nin kararını iptal etti. Danıştay kararında bir mülkün ‘yenileme alanında’ kalmasının tek başına kamulaştırmaya gerekçe olamayacağını belirterek kamulaştırma için kamu yararı olması gerektiğini belirtti.

“Bu karar hakları gasp edilen tüm mahalleler için umut oldu”

Radikal’den Elif İnce’ye konuşan Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Avukatı Barış Kaşka, “3 senedir beklediğimiz karar bizi şaşırtmadı. Hukuksuz bir kamulaştırma iptal edildi. Bu karar yalnızca Tarlabaşı değil hakları gasp edilen tüm mahalleler için de umut oldu. Hak sahiplerinin tapularının iade edilmesi için mücadelenize devam edeceğiz” dedi.

Danıştay kararında “İdare Mahkemesince kamulaştırma işleminin hukuki denetiminin yapılması gerekirken taşınmazların yenileme alanında kaldığından bahisle dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu yolundaki mahkeme kararında isabet görülmemiştir” denildi.
Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Kalkındırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gün ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2014, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER