Bakan Özhaseki: “Antalya’daki dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Kepez’de kentsel dönüşüm Türkiye için iyi bir örnek teşkil edecek.

Bakan Özhaseki: “Antalya’daki dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak”

 Bakan Özhaseki: “Antalya’daki dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Kepez’de kentsel dönüşüm Türkiye için iyi bir örnek teşkil edecek.

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Antalya’da hayata geçiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sur Yapı’nın Antalya Kepez’de yeni bir şehir inşa edeceği 1 milyon 300 bin metrekarelik proje alanını gezdi. Özhaseki, “Antalya kentsel dönüşüme için iyi bir örnek teşkil edecek” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, “Türkiye’nin markası Antalya’da örnek bir dönüşüm projesi gerçekleştiriyoruz. Antalya’ya yeni bir Antalya armağan edeceğiz. Yatırım değeri 8 milyar TL olan proje 5 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi.

Sur Yapı, Antalya’nın Kepez-Santral bölgesinde 1 milyon 300 bin metrekare alan üzerinde inşa edeceği dev proje için düğmeye bastı. Yatırım değeri 8 milyar TL olan 19 bin konutun yer alacağı Kepez bölgesindeki proje alanını ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Buradaki dönüşüm projesi Türkiye’ye örnek olacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Kepez’de 1 milyon 300 bin metrekare üzerinde kurulacak yeni şehrin proje alanını gezdi. Projeyi gerçekleştirecek Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas’tan bilgi alan Bakan Özhaseki “Bizim gerek İstanbul’da gerek başka şehirlerde yaşadığımız alan bazlı dönüşümlerdeki sıkıntılar burada yaşanmadı. Tek tek dönüşüm yerine tamamıyla alan hesaplanmış, yeni bir şehir konsepti hesaplanmış, vatandaşın rahat edeceği alanlar hesaplanmış sonra vatandaşın neredeyse yüzde 100’üyle anlaşma yapılmış büyük ve ciddi bir uygulama gerçekleştirilmiş. Birçok yerde bunlar sağlanamadığı için kentsel dönüşüm akamete uğruyor. Antalya’da böyle güzel bir örneği görmekten son derece mutlu oldum” dedi.

Türkiye’nin projesi


Projenin 19 bin konut, sosyal alanlar, dev şehir parkı, kültürel alanlar, okullar, kütüphaneler, sağlık tesisleri, spor tesisleri, alışveriş caddeleri ve alışveriş merkezi ile Antalya’nın merkezinde yeni ve modern bir şehir olacağını belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas şöyle konuştu: “Bu proje ile Antalya’da ilklere imza atacağız. Antalya’ya ve Antalyalılar’a yakışan, şehrin kültürünü ve değerlerini yansıtan bir yaşam alanı olacak. Çok yakında temel atacağız. Bu yola çıkarken desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz, her aşamada yardımlarını esirgemeyen Bakanımıza, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu proje aslında Antalya’ya yapılan büyük bir yatırımdır. 8 yıl boyunca yılda 5 bin kişiye istihdam sağlanacak, Antalya’nın marka değeri daha da yükselecek. Proje sadece Antalya’dan değil İstanbul ve Ankara başta olmak üzere İzmir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Konya, Afyon, Isparta, Denizli ve Mersin dahil 69 ilden talep aldı. Ön talep sayısı şimdiden 19 bini geçti. Bu yatırım şimdiden Türkiye’nin projesi oldu. 2.5 yıl içinde konutuyla, yeni bir alışveriş caddesiyle, okullarıyla, sosyal donatı alanlarıyla yaşayan bir alan, Antalya’ya örnek bir meydan gelecek. 2019’da hak sahiplerinin dairelerini teslim edeceğiz.”

Örnek dönüşüm modeli


Elmas, Kepez’de uygulanacak çevreci dönüşüm modelinin tüm Türkiye’ye örnek olacağını dile getirdi. Elmas, “Antalya projesinde ağaçlardan sokak hayvanlarına, hafriyatında çıkan molozdan ahşabına kadar, arazi üzerinde var olan her unsur korunuyor, yeniden değerlendiriliyor” dedi.

Elmas, örnek dönüşümü şöyle anlattı: “Arazinin hafriyatından çıkan yüzlerce ton molozun geri dönüşümünü sağladık. Geri dönüştürdüğümüz malzemeleri proje yapımında kullanacağız. Ayrıca mevcut yollardan ve kazılardan çıkan nebati toprak malzemesi de yine bu proje kapsamındaki peyzaj işlerinde kullanılacak. Proje alanından çıkan 114 ton ahşap ise yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Arazide yüzlerce yıldır var olan ağaçlar projeyle yaşamaya devam edecek. Bu amaçla alan üzerindeki 5 bin 135’i zeytin, 2 bin 888’i narenciye, bin 767’si nar olmak üzere toplam 10 bin 764 ağacı kimliklendirip fidanlıkta koruma altına aldık. Projenin içerisindeki dev şehir parkında bu ağaçlara yer vereceğiz.”

Antalya’nın en büyük şehir parkı


Elmas şunları ekledi: “1.300.0000 metrekarenin içerisinde yaklaşık 49 bin metrekare yeşil alan olacak. Kurulacak olan yeni şehrin ortasına inşa edilecek dev şehir parkı ise yaklaşık 157 bin metrekare büyüklüğünde olacak. 157 bin metrekarelik parkın 91 bin metrekaresi yeşil alan, 16 bin metrekaresi gölet, 20 bin metrekaresi sera alanı, 4 bin metrekaresi çocuk alanından oluşuyor. Ayrıca dev şehir parkının içerisinde piknik alanı, müze, sera alanı, semt pazarı, pergola altı dinlenme alanları, iskele alanları, etkinlik çadırı, göletler, yeşil alanlar, süs havuzları, geniş meydanlar, amfi alanları, köy meydanı, gölet kafeleri ve çim sahaları yer alıyor. Bu park Antalya’nın en büyük şehir parkı olacak.”

Sokak hayvanları unutulmadı


Bu arazi üzerinde yaşayan sokak hayvanlarının da unutulmadığını anlatan Elmas, “Onlar için bölgede yaşam alanları kuruyoruz. Ait oldukları bölgede tüm ihtiyaçlarını karşılayarak hayatlarını sürdürmeleri için özen gösteriyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109