Matruşka Tavern; Kadıköy’de bir Rus

Eski Sovyet ülkelerinin lezzetleri artık Caddebostan’da Matruşka Tavern’de

Matruşka Tavern; Kadıköy’de bir Rus
Matruşka Tavern; Kadıköy’de bir Rus

Eski Sovyet ülkelerinin lezzetleri artık Caddebostan’da Matruşka Tavern’de
 
Esma BAYRAKTAR
Bu hafta tarz mutfak sevenlerin çok beğeneceği bir restorandan bahsedeceğim. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle gittim. Caddebostan’da İskele sokağının başında kocaman bir Matruşka bebek karşılıyor önce, merdivenle inilen şirin mi şirin bir restoran ve taverna. Girer girmez akordeon ve piyanonun müthiş işbirliği il ruhunuzu okşayan nostaljik melodiler duyuyorsunuz.

Camlarda işlemeli perdeler ve eski daktilolar, biblolar, lambalar, ütüler, bir duvar  ve  camekanın içinde boy boy Matruşka bebekler. Bembeyaz örtüler ve masalar Duvarlarda birbirinden değerli resimler, fotoğraflar. Kocaman bir piyano. Müthiş bir ambiyans sarıp sarmalayıveriyor insanı…

Bilindiği gibi Rus mutfağı dünyaca bir üne sahiptir. Meraklıları bu lezzetleri tatmak için İstanbul’da tek olan Beyoğlu Galatasaray’daki Rejans Restoran’a giderler, damak zevklerini şımartırlardı. Ne yazık ki Rejans da kapandı. Rejans’ın mutfak ustaları artık Caddebostan Matruşka Tavern’de Kadıköylülere hizmet veriyor. Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Kazak, Özbek ve Azerbaycan gibi  Türki Cumhuriyetlerini kapsayan Rus Mutfağının tüm özelliklerini en ince nüanslarına kadar hazırlayıp konuklarına sunuyor.

Misafiri olduğumuz Matruşka’da, ustaların hazırladığı birbirinden leziz Rus yemeklerini tadarken, kurucusu ve işletmecisi Ercan Günalp masada bize eşlik etti. Sordum; “Neden Matruşka, Neden Rus mutfağı?” Yiyecek içecek ve eğlence sektöründe açtığı mekânlarla tanınan bir isim olan Ercan Bey, sorumu şöyle yanıtladı:

“1930 yılında  Bolşevik ihtilalinden kaçan Beyaz Rusların İstanbul Galatasaray’da açtıkları Rejans adında bir Rus lokantası vardı. 70’lerde Rejans’a gider, Borç çorbası, Piroşki, Dana Stroganof, Kievski ve Ördek yerdik. Sevilen özel bir mekândı. Tecrübelerimi 1992’den itibaren Bakü merkezli olmak üzere  Avrasya denilen Türk Cumhuriyetleri’ne, Kafkaslar’a, SSCB diye bilinen eski Sovyetler Birliği ülkelerine taşıdım. Leningrad’dan Moskova’ya, Batum’dan Tiflis’e ve Çin sınırına kadar bütün coğrafyada   incelemeler yaptım, insanlarını, mutfaklarını gözlemledim,  restoranlar, müzikholllar kurdum.
Bu coğrafyaya gelen, buralarda çalışan insanlarımızın adı geçen yerlerin yemeklerine olan sevgilerine tanık oldum.

Uzun zaman bu pezzetleri Türkiye’ye getirip bu coğrafyada olmayan insanlarımıza her zaman merak ettikleri Kazak, Özbek,  Azerbaycan, Gürcü, Ukrayna ve Rus mutfaklarının  lezzetlerini tanıtmayı ve tattırmayı planladım. Burayı da bu amaçla açtım.”



Eğer siz de bu lezzetleri tatmak istiyorsanız, Caddebostan’daki Matruşka Tavern’i ziyaret edebilirsiniz...

Matruşka Tavern:

Bağdat Caddesi, : No 312/4 Caddebostan Işıklar. Caddebostan/Kadıköy
Tel: 0216 302 35 34 - 0 216 302 26 00

FİRMA REHBERİ

RESTAURANTLAR

EV YEMEKLERİ


Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2015, 17:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER