KEMAL KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE’NİN İLK EKOLOJİK ÇOCUK YUVASINI AÇTI

Kadıköy Belediyesi, 15 Ekim Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını çocukların hizmetine açtı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE’NİN İLK EKOLOJİK ÇOCUK YUVASINI AÇTI
 KEMAL KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE’NİN İLK EKOLOJİK ÇOCUK YUVASINI AÇTI

Türkiye’nin ilk ekolojik yuvası Kadıköy’de açıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası açılışına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “isteriz ki bütün çocuk yuvaları burada sağlanan olanaklara kavuşmuş olsun” dedi.

Kadıköy Belediyesi, 15 Ekim Cumartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını çocukların hizmetine açtı.
Açılışa Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamza Çebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Engin Altay ve Öztürk Yılmaz, CHP milletvekilleri Onursal Adıgüzel, Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, CHP İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP İstanbul Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve CHP parti yöneticileri katıldı. Kadıköylülerin büyük ilgi gösterdiği açılışta yuvada eğitim gören çocuklar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu çiçeklerle karşıladı.

Kadıköy Belediyesi'nin diğer çocuk yuvalarında eğitim gören çocuklar "Kadıköy Belediyesi Çocuk Yuvaları" şarkısını hep bir ağızdan söylediler. Çocuk Sanat Merkezi öğrencileri enstrümanlarıyla çocuklara eşlik ettiler.

NUHOĞLU "ÇOCUKLARIMIZA GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKACAĞIZ"
Açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şunları söyledi:
Türkiye’nin ilk ekolojik yuvasını açıyoruz.
Açılışta bizi yalnız bırakmayan Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na hepinizin huzurunda saygılarımı sunuyorum.
Bahriye Üçok Çocuk yuvası yarınımız olan çocuklarımıza hediyemizdir.
Kentlerin büyümesi ile birlikte aileler yalnızlaşıyor. Kimsesiz kalıyor. Ulu önder Atatürk ; “Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir” demişti. Biz Kadıköy Belediyesi olarak Atamızın bu sözünü sosyal demokrat belediyeciliğin bir ilkesi olarak benimsedik. Kadıköylülerin her zaman yanında olan dinamik bir yerel yönetim oluşturma hedefiyle yola çıktık.
3500 çalışanımızla her yaştan Kadıköylü için projeler hazırladık. Projelerimizde Kadıköylülerin önerileri ve desteği var.
2,5 yıl içinde her yaştan Kadıköylü için proje ürettik. Çocuklarımız için iki tane yuva yaptık.
Gençlerimiz için spor alanları, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi yaptık. Kadınlarımız için kadın emeği satış alanı oluşturduk. Toplumsal Eşitlik Birimi kurduk. Tarihi yapıları restore ederek, Kadıköylülere kazandırdık. Her yaştan Kadıköylü için 11 yeni park yaptık. Yaşlılarımız için Alzheimer Gündüz Bakım ve Sosyal Yaşam Evi’nin temelini attık. Kapalı yüzme havuzu ve spor salonları yapıyoruz.


“KAMU ARAZİLERİ KAMU YARARINA KULLANILMALIDIR”
Sahip olduğumuz kamu alanlarının tümünü kamunun hizmetine açtık. Kamunun ihtiyaçları için yeni binalar ve araziler satın alıyoruz.
Tüm kamu arazileri kamu yararına kullanılmalıdır. Bizim yeşil alanlara, sosyal donatılara, çocuklar için yuvalara, gençler için spor salonlarına, yaşlılar için bakım evlerine, sağlık merkezlerine ihtiyacımız var. Bu yüzden kamu arazilerin satılmasına karşı olduk. Karşı olmaya devam edeceğiz.
Sayın Genel Başkanım ve Değerli Kadıköylüler,
Bu yuva katılımcı bir yönetim ve çalışmanın en güzel örneğidir.
Yuvamızın mimari projesini gönüllü olarak çizen mimar Durmuş Dilekçi’ye gönüllü olarak çalışan tüm mimar ve mühendislere, işçilerimize ve bu organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası, inşaat, alt yapı ve iç düzenlemesi dahil olmak üzere çevreci bir tasarım ile inşa edildi. Yuvamızda ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Yuvamızın bahçesinde çocuklarımızın toprağa dokunabilecekleri perma kültür bahçesi var. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen, enerjiyi ve suyu daha az harcayan, kaynakları verimli kullanan yuvamızın Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum.
İstanbul’da 6 yaşın altında 2 milyon civarında çocuk var. Bu çocukların sadece 7724’ü kamunun kreş ve yuva hizmetinden faydalanabiliyor. Bu sayı çok az. Gelişmiş ülke olmanın en önemli koşulu hepimizin çok iyi bildiği gibi iyi bir eğitimdir. Okul öncesi eğitime yapılan katkı ile kadınların iş ve sosyal alanları da genişliyor, çeşitleniyor. Kadınlarımızın sosyal, siyasal ve ekonomik yaşama katılması için daha çok yuvaya ihtiyacımız var.
Biz toplam 5 yuvamızla yaklaşık 450 çocuğun eğitim ihtiyacını karşılıyoruz. Hedefimiz bu sayıyı daha da arttırmak.
Çocuklarımıza güzel bir dünya bırakacağız. Ve bu sadece bir temenni değil… Bugünden planladığımız sosyal politikalar güzel günlerin habercisidir.
Bu bahçede çocuklarımız doğa dostu, tüm canlılarla barışık ve insanları severek büyüyecek. Onların neşesi ve mutlulukları bize çalışma azmi verecek.
Ve Güçlü Kadınların, Özgür Gençlerin, Neşeli Çocukların, Huzurlu Emeklilerin, yaşayacağı bir Türkiye’yi hep birlikte kuracağız.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: BÖYLE BİR MANZARAYI GÖRMEK BİZE KEYİF VERİYOR"
Aykurt Nuhoğlu’nun ardından konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılışa katılmış olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: Böyle bir manzarayı görmek bize mutluluk veriyor. Çocukların özgürce yaşadıkları gezdikleri, koştukları ve oynadıkları ve arada bir yaramazlık yaptıkları bir süreci izlemek hepimize keyif veriyor. Biz çocuklarımızı ne kadar iyi yetiştirirsek, çocuklarımıza ne kadar iyi eğitim verirsek Türkiye’nin geleceği o kadar parlak olur.
Atatürk’ün Türkiye’nin geleceğini gençlere emanet ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu çocukların çağdaş, bilimsel bir eğitimle büyümesi gerektiği belirtti.
Çocuk yuvalarının ve kreşlerin kadınların rahatlıkla sosyal ve ekonomik hayata katılabilmesi için çok önemli olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu tüm belediyelere kreş ve çocuk yuvası açmalarını önerdikleri söyledi.
Yuvaların ve eğitimin kent kültürünün gelişmesinde önemli bir adım olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “İlk kez böyle bir çocuk yuvası açılıyor. Belediye Başkanımız bu konuda önemli bir adım attı. Biz isteriz ki bütün çocuk yuvaları burada sağlanan olanaklara kavuşmuş olsun. Eğer bütün çocuk yuvalarına böyle olanağı sağlamış olursak çok güzel bir şeyi gerçekleştirmiş oluruz. Çok güzel bir hareketi giderek yayılan bir alanda hayata geçirmiş oluruz.”
Kent kültürünün çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu “Kent kültürüne sahip olan kişi aynı zamanda dünyayı sorgulayan kişidir. Dünyada nelerin olup bittiğine iyi bakan kişidir. Kent kültürünün geliştiği yerlerde demokrasi de güçlü olur.” dedi.
“DARBEYE DE DİKTAYA DA KARŞIYIZ”
Hem darbeye hem de diktaya karşı olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu “Tam demokrasiyi savunuyoruz. Darbe yapmak istediler hep birlikte karşı çıktık. Ama dikta yönetimine de, tek adam yönetimine de karşıyız.” İfadelerini kullandı.
“Herkesin anayasaya saygılı olması lazım, herkesin demokrasiye saygılı olması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu “Demokrasiyi ne için istiyoruz, çocuklarımız için istiyoruz. Demokrasiyi ne için istiyoruz, azınlıklar da düşüncelerini özgürce ifade etsinler diye istiyoruz. Demokrasiyi niye istiyoruz medya özgürlüğü için istiyoruz. Ne ezilen ne ezen insanca hakça bir düzen için istiyoruz demokrasiyi.” Dedi.
CHP Genel Merkezi’nde bir Ulusal Çocuk Çalıştayı yapıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu tüm çocukların iyi okullara gitmesi, iyi beslenmesi gerektiğini belirtti.
Kılıçdaroğlu, bugünlerde herkesin gazetecilerin tutuklanmadığı, yargılanmadığı, şehit haberlerinin gelmediği, anaların ağlamadığı, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, özgür ve bağımsız bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Siyaset anlayışlarında ceplerini düşünmenin bulunmadığını, nerede bir yoksul varsa onun yoksulluğunu gidermek gibi bir çabaları olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Düşüncesini açıklamaktan ötürü nerede bir kişi ötekileştirilmişse onu alıp yanımızda taşımaya ihtiyacımız var. Nerede bir gazeteci tutukluysa o gazetecinin özgürce düşüncelerini açıklayabileceği bir ortama ihtiyacımız var. Tam demokrasiyi getirdiğimiz zaman emin olun Türkiye Cumhuriyeti'nde asla bir darbe olmaz" dedi.
Amerika'da, Japonya'da, Hollanda'da, Fransa'da, Belçika'da neden darbe olmadığını soran Kılıçdaroğlu, "Neden Türkiye'de oluyor Neden hep az gelişmiş ülkelerde, baskı altında yaşayan toplumlarda darbe oluyor Çünkü demokrasisi eksik, baskı var. Size sözümüz söz. Bedeli ne olursa olsun bu güzel ülkeye tam demokrasiyi getireceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu güzel ülkeye huzuru, birlikteliği getireceğiz" ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLAR BİZİM ONURUMUZ, GURURUMUZ”
Türkiye'nin işsizlik, terör gibi sorunları bulunduğunu, doların yükseldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bütün bunlara Türkiye'nin güçlü ve öz güveni yüksek bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hepiniz komşularınızı ikna edin, arkadaşlarınızı ikna edin, hepiniz sesinizi biraz daha gür çıkarın ve şunu söyleyin; 'Biz de tam demokrasiyi istiyoruz.' Benim ülkem Mustafa Kemal'in ülkesi, Mustafa Kemal Atatürk demokrasiyi savundu, hayatı boyunca demokrasiyi savundu ve demokrasiyi getireceğiz, tam demokrasiyi getireceğiz. Bütün az gelişmiş ülkelerin, bütün mazlum ülkelerin imrendiği bir demokrasi getireceğiz. Mustafa Kemal'in döneminde Türkiye Cumhuriyeti bütün İslam dünyasının, mazlum ülkelerin imrendiği bir ülkeydi. Kurtuluş Savaşı hareketini Mustafa Kemal'in ateşlemesiyle o ülkeler de doğdu. Şimdi biz demokraside de çıtayı yükselteceğiz ve bütün o mazlum ülkeler 'Biz de Türkiye gibi tam demokrasiyi kendi ülkemize getirmek istiyoruz.' diyebilmeli. Gelecek güzel çocuklarımızın olsun. Çocuklarımız için çalışacağız, onlar bizim onurumuz, gururumuz, geleceğimiz."
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından Kadıköy Belediyesi'nin çocuk yuvalarında eğitim alan çocuklar, "Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası" nın kurdele kesimiyle açılış gerçekleştirdi.
Açılışın ardından çocuk yuvasını gezen Kemal Kılıçdaroğlu çocuklarla sohbet etti. Kılıçdaroğlu daha sonra Kadıköy Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi ve Fenerbahçe Çocuk Yuvasını gezdi. Tamamlanan ve devam eden projeler hakkında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’ndan bilgiler aldı.

KADIKÖY BELEDİYESİ BAHRİYE ÜÇOK EKOLOJİK ÇOCUK YUVASI
Kadıköy Belediyesi’nin Sahrayıcedit Mahallesinde tamamladığı yuva, inşaatından iç tefrişatına, enerji ve su gibi temel altyapısına kadar bütünüyle çevreci bir tasarım ile yapıldı. Binada ısınma ve aydınlatma güneş panelleriyle sağlanıyor. Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih edildi. Yeşil yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulama ve klozetlerde kullanılacak.
Kadıköy Belediyesi yeşil yuva projesi, her yönüyle sağlıklı öğrenim ve öğretim mekanları, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitimi amaçlıyor. Bu yüzden binayı kullanacak çocuklar ve eğitimciler için dayanıklı, emniyetli, sağlıklı, rahat ve ekonomik ortamlar sağlandı. Binanın tasarım, yapım, işletim, kullanım, bakım, onarım, yeni işlev kazandırma aşamalarında ekolojik sistemin korunması için enerji, su, malzeme, arsa, sermaye gibi tüm kaynaklar etkin kullanıldı. Ortalama 25 -30 m2 lik 5 adet sınıfa sahip olan yuvada 2 sınıfta 3 yaş gurubu, 3 sınıfta ise 4-5 yaş grubu eğitim görecek. Yuvada bir adet de fen sınıfı mevcut.
Toplam 1208 m² kapalı ve 1633 m² açık alandan oluşan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın bahçesi de çocukların her türlü gelişimine uygun olarak tasarlandı. Çeşitli meyve ve diğer yenilebilir bitkilerden oluşturulan bahçede perma kültür çalışmaların uygulanacağı alanlar mevcut.
YEŞİL BİNANIN FAYDALARI
• Kentsel yaşam alanlarına değer katması
• Binanın değerini artırması
• Yapım aşamasında doğal çevre tahribatının en aza indirilmesi
• Temiz teknolojilerin kullanımı ve geliştirilmesine ortam sağlaması
• Hafriyat ile ortaya çıkan atık malzemenin değerlendirmeye alınması
• Yeşil çatı uygulaması ile yağmur sularının arındırılması
• Yağmur sularının kullanımı ile kanalizasyon sisteminin yükünü azaltma
• Güneş enerjisinden yaralanma
• Doğal ışıktan yaralanma
• Yeşil katmanların güneş ışınlarını yansıtmaması ile sera etkisini oluşturan yansımaları azaltması
• Enerji tasarrufu sağlaması
• Yeşil katmanları ile oksijen üretmesi
• İzolasyon sistemleri ile ısıtma soğutma maliyetlerinin ve karbondioksit salınımının azaltılması

FOTO GALERİSİ

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2016, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER