“Kadıköy Meydan Projesi”

Kadıköy Meydanı böyle olacak! Kadıköy-Kartal Metro açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle yeniden gündeme geldi. Projeye göre otobüs ve dolmuş duraklarının bulunduğu alan yayalaştırılacak; Kadıköy, 60 bin metrekarelik yeni bir meydana kavuşacak.

 “Kadıköy Meydan Projesi”
 
Kadıköylülerin yıllardır beklediği Meydan düzenlenmesiyle ilgili bazı tereddütlerde var. Her yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin izniyle İskele Meydanına kurulan çadırlar ve alışveriş stantları ise Kadıköylülerde büyük rahatsızlık uyandırıyor. Başta Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve Kadıköylüler, bu stant ve çadırların yeni projede yer almamasını istiyor. Tüm Kadıköylülerin ortak görüşü ise Yeni Meydanın “daha yeşil olması”.
 
Semra ÇELEBİ
Kadıköy 60 bin metrekarelik yeni meydanına kavuşuyor. Meydanda iskeledeki otobüs ve dolmuş duraklarının bulunduğu alan da yayalaştırılacak. Batı tarafta dolmuş ve taksiler için duraklar yapılacak. Kadıköy metrosunu kullananlar araç trafiğine girmeden deniz iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve otoparka rahatça erişebilecek
Gazete Kadıköy’ün aylar öncesinde manşetine taşıdığı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın açılış töreninde bahsettiği Kadıköy’e yeni meydan projesiyle, Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu’ndan itibaren araç trafiğine kapatılacak. Otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanların da yayalaştırma bölgesine katılması ile İstanbul ve Kadıköy 60 bin metrekare büyüklüğünde yayalaştırılmış yeni bir meydana kavuşacak.
Yayalaştırma projesine başlanmadan önce Albay Faik Sözdener Caddesi iki şerit gidiş, iki şerit geliş çalışacak şekilde yeniden düzenlenecek. Meydanın batı tarafında dolmuş ve taksiler için duraklar yapılacak, ayrıca Albay Faik Sözdener Caddesi üzerinde ve Haldun Taner Tiyatrosu’nun önünde indi bindi cepleri yapılacak. Yayalaştırılmış meydanla, Kadıköy Metro İstasyonu’nu kullanan yolcular araç trafiğine maruz kalmadan deniz iskelelerine, dolmuş ve taksi duraklarına ve otoparka rahatça erişebilecek.
 
İKİNCİ ETAP PROJESİ DE BİTTİ
Rıhtım Caddesi’nin trafiğe kapatılmasıyla Kadıköy’e kazandırılacak 60 bin metrekarelik meydan, ikinci etapta İskele’den Haydarpaşa’ya olan bantla bütünleştirilecek. İkinci Etap Projesi de tamamlandı. İskele ile Haydarpaşa bandının proje sahibi Artı Planlama Peyzaj Mimarlık’tan Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer, Başbakan’ın söylediği meydanla, kendilerinin projesini yaptığı bölümün önümüzdeki dönemde bütünleşeceğini belirterek, projelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Koruma Kurulu tarafından onaylandığını söyledi. Yüzer, projelerinde kafeteryaların, oturma yerlerinin olduğunu da belirtti.
 


MEYDAN DAHA YEŞİL OLSUN!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin projesi geçtiğimiz yıl içinde hazırlanmış, arkadaşımız Mustafa Sürmeli, 16-22 Aralık 2011 tarihli ve 615 sayılı gazetemizin manşetine taşıdığımız haberin başlığına Kadıköylülerin “Meydan daha yeşil olsun” talebini çıkarmıştı. Kadıköy – Kartal metrosuyla aynı zamanda açılması beklenen Kadıköy Meydanı, metronun açılışına yetişmedi ama Başbakan Erdoğan’ın açılıştaki konuşmasıyla sürecin hızlanacağını tahmin etmek zor değil… Şimdi sorulması gereken bu meydanın doğru bir şekilde düzenlenip düzenlenmeyeceği ve işlevinin ne olacağı?
Daha önce manşetimize taşıdığımız haberde, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün görüşlerine yer vermiş, projeyle ilgili tereddütleri dile getirmiştik. Projeye; “Kadıköy Sahil Projesi” demenin daha doğru olacağını, çünkü söz konusu alanın çok büyük bir meydan olmayıp, aslında dar ve kıyı boyunca uzanan bir sahil bandı olduğunu söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Kadıköy Meydan Projesi’nin Haydarpaşa ile ele alınması gerektiğini belirtmişti. Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ve projenin yapılmasına bir itirazı olmadığını ifade eden Öztürk, proje kapsamında fuar ve geçici fuar alanı adı altında kapalı mekânların yapılması konusunda ise tereddütleri olduğunu vurgulamıştı.
 
FUAR ADI ALTINDA KAPALI ALANLAR OLMAMALI
Bölgede yapılaşmaya da net bir şekilde karşı olduğunu ifade eden Başkan Öztürk, “Kadıköy’e vapurla gelenlerin ilk ayak bastığı yer burası. Dolayısıyla ilk gezilen yer. Beşiktaş ve Eminönü vapur iskelelerinin binaları, eski hal binası, bir de Tarihi Şehremaneti binası korunması gereken yerler. Bu yüzden bir yapılaşmaya burada gidilmemesi gerekir. Mevcut küçük yapılaşmalar da kaldırılmalı. Örneğin sahil bandında şu anda Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu 150’ye 300 metrekare kafeler var. Bu, insanları son derece rahatsız ediyor. Dolayısıyla planın bu bölümüne askıya çıktığında itirazımız olacak. İtirazımız kabul edilirse problem yok. Kabul edilir diye düşünüyorum. Edilmese de haliyle bu bölümün iptali için dava açmayı düşünüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
 
“KÖTÜ BİR PANAYIR GİBİ”
Daha önce defalarca manşetimize taşıdığımız, kötü bir görüntü oluşturan sahil hattındaki “çadırların”, bu projeyle kalkıp kalkmayacağı da bir soru işareti olarak ortada duruyor. Kadıköy Meydan Projesi’nde bulunan kapalı fuar alanlarının nasıl kullanılacağı da merak konusu. Arkadaşımız Gökçe Uygun’a görüş bildiren mimarlar, akademisyenler ve Kadıköylü yazarlar da bu konuya dikkat çekmişti. Rıhtımın görüntüsünü “Kötü bir panayır gibi” sözleriyle niteleyen Kadıköy Tarihi Çarşısı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Geçgel ise şunları söylemişti:
“Biz dernek olarak, gece gündüz yaşayan, kaliteli bir çarşı yaratmaya çalışırken, rıhtımın hali çabalarımızla tezatlık gösteriyor. Ayrıca Rıhtımda bir de İSPARK otoparkı var. Deniz kenarında, öyle güzel bir yerde otopark olur mu? Belirli gün ve saatlerde bu otopark trafiği kilitliyor. Bir yandan otopark, bir yandan festival çadırları. Etrafımız kuşatıldı. Bu tip kararlar alırken belediye, çarşı esnafı, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınsın.”


gazetekadıköy

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2012, 23:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER