CAFERAĞA YARIŞMASI SONUÇLANDI

Caferağa Spor ve Kültür Merkezi için açılan iki aşamalı mimari proje yarışmasının kazananları belli oldu.

CAFERAĞA YARIŞMASI SONUÇLANDI
 CAFERAĞA YARIŞMASI SONUÇLANDI

Caferağa Spor ve Kültür Merkezi için açılan iki aşamalı mimari proje yarışmasının kazananları belli oldu.
Kadıköy Belediyesi’nin Caferağa’da yeni bir spor ve kültür merkezi tasarlanması amacıyla geçtiğimiz şubat ayında açtığı yarışmanın kazananları belli oldu. 11 Haziran Cumartesi günü bir araya gelen jüri, 89 projenin katıldığı yarışmanın sonunda, son sekiz projeden dereceye girenleri belirledi. Yarışmanın sonucunda Ferhat Hacıalibeyoğlu ve ekibinin projesi birinci, Selim Velioğlu ve ekibinin projesi ikinci, Elif Erdoğdu’nun projesi ise üçüncü oldu.
18 Haziran Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde, ilk üçe giren ve mansiyon ödüllerini kazanan proje sahiplerine ödülleri verildi. Projelerin de sergilendiği ödül törenine Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcıları, Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, Mimarlar Odası temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“ÖRNEK OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Törende açılış konuşmasını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptı. Proje fikrinin bir buçuk yıl önce oluştuğunu ifade eden Nuhoğlu, “Bir yapıyı yıkıp yeniden inşa etmek çok güç bir iş. Ancak biz projeyi hayata geçirmeden vatandaşlarla çok uzun tartışmalar yürüttük. Katılımcı bir modelle kamu arazisi üzerinde yeni bir yapı kurulması fikri ortaya çıktı” dedi. Kamu arazilerinin hiçbir şekilde satılmaması gerektiğini belirten Nuhoğlu, “Kamu arazileri tamamen halkın kullanımına ayrılmalıdır. Bu sebeple Caferağa projesinin çok iyi bir örnek olacağını düşünüyorum. Bu projeye destek sunan, katılan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“KENT BELLEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
Birincilik ödülünü kazanan Ferhat Hacıalibeyoğlu, ödül töreninden sonra ekibi adına konuşma yaptı. Caferağa yarışmasının mimarlık alanı için çok önemli olduğunu ifade eden Hacıalibeyoğlu, “Ben İzmirliyim ama Caferağa Spor Salonu’nun Türkiye basketbolu için çok önemli olduğunu biliyorum. Ayrıca Türk müziğinin en önemli isimlerinden Barış Manço’nun adını taşıyan kültür merkezinin de hem İstanbul hem de Kadıköy için ne anlam ifade ettiğinin farkındayım. Bütün bunları düşündüğümüzde yarışma bizim için daha anlamlı oldu” dedi.
“Yarışmada katılımcı bir modelin uygulandığını görmek bizi mutlu etti” diyen Hacıalibeyoğlu, “Vatandaşların da proje sürecinin belirlenmesinde rol alması, bizim görmek istediğimiz örneklerden biri. Kent belleğini önemseyen yeni bir kamusal alan yaratmak istedik. Jüri de takdirini açıkladı. Birinci olduğumuz için mutluyuz. Projeye destek sunan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Hacıaliebeyoğlu’nun konuşmasının ardından jüri üyeleri katılımcıların sorularını yanıtladı.
PROJEDE NELER VAR?
Kadıköy Belediyesi ve jüri üyeleri, bölgedeki aktörlerle bir dizi danışma toplantısı yaparak projedeki ihtiyaç programını belirledi. Peki, birinciliğe layık görülen projeye göre, yeniden inşa edilecek Caferağa Spor ve Kültür Merkezi’nde neler yer alacak?
Yeniden inşa edilecek Caferağa Spor ve Kültür Merkezi’nin, her yaştan semt sakinlerinin birden fazla nedenle orada olmayı arzu edecekleri ve binada yer alan işlevleri etkin biçimde kullanacakları, farklı anlamlar yükleyebilecekleri, sosyal iletişimi güçlendirici bir merkez halini alması planlanıyor. Kamunun ihtiyaçlarına göre oluşturulan projede kent meydanı niteliğinde kullanımlar öne çıkıyor. Birinciliği kazanan projede kamusal açık alanı maksimum kullanmak ve kente ferahlatıcı yeni bir meydan kazandırmak amaçlanıyor. Cadde kotunun eğimli bir platforma dönüştürüldüğü projede, yaya arteri içerisinden insanları davet eden bir iç sokak da oluşturulacak. Bu iç sokak, programda öngörülen, kültür ve spor aktivitelerinin açıldığı ortak bir fuaye işlevi de görecek. Açık fuayeye bağlanan etkinlik amfisi ise sanatsal etkinliklere ev sahipliği yaparken, aynı zaman da spor salonun kültürel amaçlı konser, izlence gibi kullanımlarında da taşabileceği yeni alanlar oluşturulacak.
Yeniden yapılacak Caferağa Spor ve Kültür Merkezi’nde spor salonun adı “Caferağa Spor Salonu”, kültür salonun adı ise “Barış Manço Kültür Salonu” olacak. Kapalı yüzme havuzunun da yer alacağı yeni projede kapalı bir otopark da yapılacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER