Yavuz Sultan Selim Köprüsü Açılış İçin Gün Sayıyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu ayın sonunda hizmete açılıyor. Köprünün yapım aşaması ise uzun ve zorlu bir süreçten geçti. Şimdi açılış için gün sayıyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Açılış İçin Gün Sayıyor

 Yavuz Sultan Selim Köprüsü Açılış İçin Gün Sayıyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu ayın sonunda hizmete açılıyor. Köprünün yapım aşaması ise uzun ve zorlu bir süreçten geçti. Şimdi açılış için gün sayıyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 116 kilometrelik bağlantı yollarında sona yaklaşıyor. Şu ana kadar 56 viyadüğü tamamlanan otoyolda 8 viyadükte çalışmalar devam ediyor. Otoyolun pek çok bölümü asfaltlanarak ulaşıma hazır hale getirildi. 76 gün sonra İstanbul Boğazı yeni incisine kavuşmuş olacak.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamaya göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile alakalı herhangi bir sıkıntının olmadığı bilgisi verildi. 26 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleşecek olan açılışla Yavuz Sultan Selim Köprüsü kullanıma sunulacak. Açılıştan 4-5 gün öncesinde tüm eksiklerin tamamlanacağını söyleyen Ulaştırma Bakanı açılışa az kaldığını da belirtti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldığı zaman dünyanın en geniş ve üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü unvanına sahip olacak.

YENİ KÖPRÜ GEÇİŞ FİYATLARI BELLİ OLDU

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde şerit otoyolun yanı sıra hızlı tren hattı da bulunuyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş fiyatları ile alakalı verilen bilgiye göre köprüden geçen her otomobil 9 TL, ağır vasıtalar ise 45 TL ödeme yapacak. 
64 VİYADÜKTEN 56’SI TAMAMLANDI
Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü adı verilen 3. Boğaz Köprüsünde geçtiğimiz günlerde asfaltlama çalışmalarının sona ermesiyle gözler köprünün bağlantı yollarına çevrildi.
3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmı viyadükler üzerinden geçiriliyor.
Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 56’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Viyadüklerin bazılarının yüksekliği 85 metreye ulaşıyor. Yapılan çalışmalarda Avrupa yakasındaki viyadüklerin hepsinin tamamlandığı, Asya yakasında bulunan 8 viyadükte ise çalışmaların hızla devam ettiği öğrenildi.
TÜNELLERDE BİTİYOR
Öte yandan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Projesi’ndeki 2 tünelden biri olan Riva Tüneli’ndeki çalışmalarda da artık sona yaklaşıldı. Tünel inşaatının son aşamalarından olan asfaltlama ve elektromekanik işlerine başlandı.
Riva Tüneli, kesit alanı olarak Avrupa’nın en geniş kazı alanına sahip tüneli, dünyanın ise en büyük 3 tünelinden biri konumunda. Tünelin kazı alanı 236 metrekare genişliğinde, uzunluğu giriş ve çıkış bölümleri hariç kuzey tüp 626 metre, güney tüp ise 562 metre olacak. Ancak aç–kapa tünellerin eklenmesiyle kuzey tüp 746 metre, güney tüp 793 metre uzunluğa erişecek.
Projenin diğer tüneli Çamlık tünelinde de kazı çalışmalarının sona erdiği betonlama işlemlerinin bittiği öğrenildi. Çamlık tünelinde kuzey tüpü 555 metre, güney tüpü ise 653 metre uzunluğunda olacak. Çamlık Tüneli, 22 metre çapı ve 236 metrekare kazı alanıyla Türkiye ve Avrupa’nın en geniş tüneli olma özelliğine sahip.
TRAFİĞİ RAHATLATMASI BEKLENİYOR
Proje tamamlandığında Odayeri – İkitelli ve Paşaköy – Çamlık bağlantı yolları, otoyolun şehir içi ile bağlantılarını sağlayacak hem de TEM Otoyolu’ndaki yoğun trafiği rahatlatacak.
3. Boğaz Köprüsü ve otoyollarını kullanan araçlar İstanbul’a giriş yapmadan transit olarak geçebilecekler. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak.



Rakamlarla Yavuz Sultan Selim Köprüsü!
Üçüncü köprü pazar günü resmen açıldı. Köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor.  IC İçtaş?Astaldi JV tarafından yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan 3. köprünün inşaatı tamamlandıktan sonra adeta para basacak.
 
1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na inşa edilen 3. köprüde sona yaklaşıldı.
 
3 milyar dolara mal olacak proje, ağustos ayında devreye girecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor.
 
Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak. Bu rakam ağır vasıta araçlarda 15 doları bulacak.

  
RAKAMLARLA YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

10 şerit : Köprüde 4 gidiş, 4 geliş, 2 de demiryolu şeridi bulunuyor.

 
59 metre :Köprünün toplam genişliği
 

1408 metre :Köprünün deniz üzerindeki uzunluğu

 
6.500 :Köprü projesinde çalışan işçi sayısı

 
29.05.2013 :Köprünün yapımına başlanıldığı tarih

 
3 milyar dolar :Köprü projesinin toplam maliyeti

 
2 kule :Kulelerin uzunluğu Avrupa yakasında 322 metre, Asya'da ise 318 metre.

 
116 km :3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen yolun uzunluğu

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER