Üçüncü köprünün İsmi beli oldu

İstanbul trafiğini rahatlatmak ve transit geçiş sağlamak amacıyla boğaza yapılacak olan üçüncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak.

Üçüncü köprünün İsmi beli oldu
Üçüncü köprünün İsmi beli oldu

 İstanbul trafiğini rahatlatmak ve transit geçiş sağlamak amacıyla boğaza yapılacak olan üçüncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak.

    Yüz yıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan eşsiz kültür şehri İstanbul, 13 milyon vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Kentte transit geçişlerle birlikte hergün 15 milyon insan trafiğe çıkıyor ve 3 milyona yaklaşan araç sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Kent içi ulaşımın yüzde 87’si karayolu ile sağlanırken, Asya ve Avrupa arasındaki karayolu geçişini sağlayan her iki köprüden günde 600 bin araç geçiyor. Bu rakam ise kapasitenin iki buçuk katını oluşturuyor. Köprüler ve çevre yolları üzerinde meydana gelen kuyruklar nedeniyle boğazı geçme süresi bir saate kadar uzuyor. Yıllık 3 milyar değerinde işgücü ve akaryakıt kaybı oluşuyor. Bu gerçeklerden yola çıkılarak bugünkü ve gelecekteki taleplerin karşılanabilmesi için geliştirilen çevreye duyarlı projenin temeli atılırken, ismi de belli oldu. 3. Boğaz Köprüsü'nün ismi Yavuz Sultan Selim köprüsü olacak.

Taşımacılığın ve ticaretin geleceği Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü. Projenin oda yeri Paşaköy kesiminde, yaklaşık 115 kilometre otoyol ve bağlantı yoluyla 3. Boğaz Köprüsü bulunuyor. Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolunun aynı seviyede geçeceği yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.

    3. Boğaz Köprüsü 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş köprüsü, 1408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü ve 320 metreyi aşan yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kuleye sahip köprüsü olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak.

Marmaray ve İstanbul metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı da birbirine bağlanacak. Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının ortadan kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti düşecek.

Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul (Kınalı) – Çanakkale Savaştepe Otoyolu ve İzmir – İstanbul Otoyolu’yla birleştirilerek, komşu şehirlere ulaşım süresi azalacak. Kuzey Marmara Otoyolu projesiyle araçlar hem kesintisiz bir şekilde transit geçiş yapabilecek, hem de İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut boğaz köprülerindeki trafiği azalmış olacak. Böylece önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanacak.

Projenin inşaat ve işletme aşamasında binlerce kişilik istihdam sağlanacak ve farklı sektörlerde canlılık yaratılmış olacak. Proje, yatırımın tamamı özel sektör tarafından finanse edilerek, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.

Kamu ve özel sektör işirliği ile yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü’nün 2015 yılında hizmete açılması hedefleniyor. Söz konusu projeler Cumhuriyet’in 100. yılında, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefleyen Türkiye’yi bu hedefine daha da yaklaştıracak ve çağdaş Türkiye’nin simgelerinden biri olacak.

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2013, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER