Roman Vatandaşlara Yönelik 2.Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Roman Vatandaşların Yaşadığı Zorluklar Resmi Olarak İlk Kez 2009 Yılında Dile Getirildi.

Roman Vatandaşlara Yönelik 2.Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
 Roman Vatandaşlara Yönelik 2.Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Roman Vatandaşların Yaşadığı Zorluklar Resmi Olarak İlk Kez 2009 Yılında Dile Getirildi.



İstanbul Valisi Ali Yerlikaya koordinasyonunda İstanbul’daki “Roman Vatandaşlara Yönelik 2. Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi. Vali Yerlikaya; “Roman vatandaşlarımızın devletimizin bütün imkânlarından en iyi şekilde yararlanması için çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Hasdal Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıya; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Şevket Atlı, 39 İlçe Kaymakamı, İl Müdürleri, Akademisyenler, Roman Vatandaşların Temsilcileri ile Arabulucular katıldı.

Vali Yerlikaya, katılımcılara yönelik gerçekleştirdiği konuşmasında, toplantının Roman vatandaşlara ve İstanbul’a hayırlı olmasını temenni ederek;

“Tüm vatandaşlarımızın, devletimizin bütün imkânlarından kamu hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bunu söylerken kendi inancımızı, öz değerlerimizi, kültürümüzü, örfümüzü, âdetimizi, geleneklerimizi rehber ediniyoruz.” diye konuştu.


Roman Vatandaşların Yaşadığı Zorluklar Resmi Olarak İlk Kez 2009 Yılında Dile Getirildi.

“Geçmişte Roman kardeşlerim türlü acılar çekti, biliyoruz. Ama onların sorunlarını çözmek hepimizin görevi.” ifadelerini kullanan Vali Yerlikaya, roman vatandaşların yaşadığı zorlukların resmi olarak ilk kez 2009 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde dile getirildiğini söyledi.

“Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle: Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve I. Eylem Planı da 30 Nisan 2016’da yayınlandı. İkinci Aşama Eylem Planı ise Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 11 Aralık 2019’da yürürlüğe girdi. Türkiye genelinde 2 yıl uygulanan programın, yerel imkânlarla sürdürülmesine karar verildi.” diye konuşan Vali Yerlikaya, programın amacının roman vatandaşların işgücüne katılmalarını kolaylaştırmak ve sosyal hayatta daha fazla var olmalarını sağlamak olduğuna dikkat çekti.


“Roman Vatandaşlarımızın Hayat Standartlarını Yükseltmek Üzere Devletimiz Tüm İmkânlarını Seferber Ediyor”

“Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu” olarak adlandırılan SİROMA Projesi’nin Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak projesi olarak hayata geçtiğini hatırlatan Vali Yerlikaya; “Roman vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek için, devletimiz tüm imkânlarını seferber ediyor. İlgili bakanlıklarımız durmadan çalışıyor. Biz de İstanbul Valiliği olarak II. Aşama Eylem Planı ile; Romanların İstanbul’da yoğun olarak yaşadığı Beyoğlu, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Maltepe ve Sultanbeyli ilçelerimiz başta olmak üzere önemli çalışmalar yaptık. Yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İŞKUR paydaşlığında Meslek Edindirme Kursları, eğitime katılımın artırılması, evde engelli bakım hizmetleri, danışma ve yönlendirme hizmetleri sunulduğunu ekleyen Vali Yerlikaya, aile içi şiddetin engellenmesi, madde bağımlılığından gençlerin korunması, erken yaşta evliliklerin engellenmesi için pek çok konuda seminerler düzenlendiğinin altını çizdi.

‘’Sorunları Çözmek Boynumuzun Borcudur’’

Vali Yerlikaya; “Roman kardeşlerimin dertleri hepimizin derdidir. Onların yoksullukla mücadelesi, istihdam, eğitim, sağlık gibi temel sorunlarını çözmek boynumuzun borcudur. Bizim için her bir vatandaşımız değerlidir, özeldir. Her yavrumuz kıymetlidir, her anamız kutsaldır.” ifadelerini kullanarak toplantıda yer alan katılımcıların katkıları ile çok kısa bir süre içinde hedeflere ulaşılacağına vurgu yaptı.

Vali Yerlikaya, yapılacak istişarelerin ve alınacak kararların hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantıda; İstanbul Valiliği’nin Roman Vatandaşlara Yönelik Çalışmalarına dair Vali Yardımcısı Şevket Atlı bir değerlendirme sunumu gerçekleştirdi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arzu Gür, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Faruk Taşçı ile Doç.Dr. Başak Işıl ALPAR ile İstanbul Valiliği Danışmanı Hacı Arif Davulcu katılımcılara yönelik birer sunum gerçekleştirdi.

Toplantı, istişarenin ardından Vali Yerlikaya’nın değerlendirmeleri ile sona erdi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER