Kartal-Kadıköy metrosu yarın açılacak

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan Kadıköy-Kartal mertosu, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ulaşıma açılacak. Kadıköy-Kartal arasındaki ulaşım süresini 32 dakikaya düşürecek hatta, günde 700 bin kişi seyahat edebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün yayımlanan ulusal gazetelerin birinci ve arka sayfalarına verdiği ilanla, Kadıköy-Kartal metrosunun yarın Kadıköy Meydanı'nda saat 15.30'da düzenlenecek törenle İstanbullular'ın hizmetine açılacağını duyurdu.
       
Topbaş verdiği ilanda, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan Kartal-Kadıköy metrosunu hayata geçirdiklerini, bununla da yetinmeyerek İstanbul'u ve İstanbullu'yu, trafiğin çileye dönüşmediği bir geleceğe taşımakta kararlı olduklarını belirtti.
       
Bir yandan başlattıkları projeleri tamamladıklarını, diğer yandan yeni hazırlıklar planladıklarını ifade eden Topbaş, daha kolay ve daha hızlı ulaşımın, göreve geldikleri ilk günden beri öncelikleri olduğunu vurguladı.
       
-''Metrolara bu dönemde yaklaşık 10 milyar lira harcadık''-
       
İstanbul'da ulaşımın toplu taşımayla rahatlayacağına, toplu taşımanın en önemli ayağının da raylı sistemler olduğuna hep inandıklarını belirten Topbaş'ın ilanında şu ifadeler yer aldı:
       
''Dünyanın en pahalı ve en ağır ilerleyen çalışması olmasına rağmen, metro yatırımlarına hız ve ağırlık verdik. Belediye olarak metrolara bu dönemde yaklaşık 10 milyar lira harcadık. Daha geçen ay Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun temelini attık. Taksim'i, Haliç üzerinden Yenikapı'ya bağlayacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün inşaatı hız kesmeden devam ediyor. Başakşehir-Bağcılar-Yenikapı metrosu ise son aşamasında. Metro ağlarını, dönemimizde yüzde 128 artırmayı başardık. İstanbul'un ilk metrobüsünü de aynı anlayışla hizmete aldık. Metrobüs hattımızı bu ay içinde Beylikdüzü'ne kadar getirdik.''
       
-''Marmaray, 2013 yılında İstanbul Metrosu ile kenetleniyor''-
       
Daha büyük yenilikler, daha köklü değişimler için durmadan, dinlenmeden çalıştıklarını bildiren Topbaş, şunları kaydetti:
       
''Marmaray, 2013 yılında İstanbul Metrosu ile kenetleniyor. İki kıta, Kartal'dan Avcılar'a, Çekmeköy'den Maslak'a, Ümraniye'den Topkapı'ya, Kadıköy'den Beylikdüzü'ne, Üsküdar'dan Bağcılar'a metro ve metrobüs ağlarıyla bağlanıyor. 2014 yılı hedefimiz, 230 kilometrelik raylı sistemle 5 milyon yolcu taşımak, 2016'da ise günlük 7 milyon yolcuya ulaşmak. Belediye başkanı olarak en büyük ödülüm, çok yakın bir zamanda şehrimizin her yerine toplu taşıma araçlarının hız ve konforuyla İstanbullular'ın yolculuk yapması olacak.''
       
Topbaş, açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın yapılacak olan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nın İstanbul'a hayırlı olmasını diledi.
       
-Kadıköy-Kartal 32 dakika-
       
Anadolu yakasının ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal metrosunun hizmete açılmasıyla, bu hat arasındaki ulaşım süresi 32 dakikaya düşecek. 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu 16 istasyondan oluşuyor.
       
Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.
       
Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu yakasının ilk metro hattı için 144 vagon alındı. Hatta kullanılacak tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine sahip. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz olarak yapılabilecek. Bu durum, hem işletme ekonomisine hem de hareket kabiliyetine fayda sağlayacak.
       
Kadıköy-Kartal metro hattında kullanılacak vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları da bulunuyor. Ayrıca yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı da mümkün olacak.
       
Isıtma, soğutma ve havalandırma gibi özelliklere de sahip olan vagonlar, araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Vagonlardaki Dinamik Yol Haritası ile yolculara, aracın hangi istasyona doğru gittiği, hangi istasyonları geride bıraktığı ve diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları hakkında bilgi verilecek.
       
Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak. Metro hattında kullanılacak vagonlarda, yolcu ile makinist arasında aktif iletişimi sağlayacak sistem de bulunuyor. Konforlu bir yolculuk için, titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri de vagonların diğer özellikleri arasında yer alıyor.
       
-2013'te tam entegrasyon-
       
2013 yılında Marmaray'ın, Yenikapı'da metro, metrobüs, tramvay, deniz otobüsü ile buluşması ve Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün tamamlanmasıyla tam entegrasyon gerçekleşecek. Böylece İstanbul'un her yerine dakikalar sürecek yolculuk başlayacak.
       
Tam entegrasyonla 2013 yılında Kartal-Topkapı 55 dakika, Kartal-Atatürk Havalimanı 81 dakika, Üsküdar-Yenikapı 9 dakika, Başakşehir-Üsküdar 54 dakika, Üsküdar-Atatürk Havalimanı 45 dakika, Taksim-Atatürk Havalimanı 43,5 dakika, Kartal-4. Levent 66 dakika, Yenikapı-Hacıosman 33 dakika olacak.




KADIKÖY-KARTAL METRO HATTI

Proje Genel Bilgileri

Toplam Güzergâh Uzunluğu: 21.663 m
Toplam Tek Hat Tünel Boyu: 43.326 m
Bağlantı ve Merdiven Tünelleri
Dahil Toplam Tünel Boyu  : 56.150 m
Toplam Ray Uzunluğu   : 48.572 m
İstasyon Sayısı: 16
İstasyonlar: Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal

İstanbul’un Anadolu Yakasındaki toplu taşıma talebinin gün geçtikçe artması ve mevcut yolların genişletilmesi ve ilave yollar yapılmasına rağmen trafik sıkışması problemlerinin önüne geçilememesi dolayısı ile 1990’lı yıllardan itibaren kökten bir çözüm arayışına başlanmıştır.

Yoğun araç trafiğine sahip olan Kadıköy-Kartal arasındaki D–100 karayolunun yükünü azaltmak, bu aksta hızlı ve kitlesel yolcu taşınmasını sağlamak ve iki kıta arasında ulaşımı hızlandırmak amacıyla projelendirilmiştir. Bu hat İbrahimağa İstasyonu’nda Marmaray Hattı ile entegre olmaktadır. Aynı zamanda Kadıköy İstasyonu vasıtasıyla deniz bağlantısı sağlanmaktadır. Bu amaçla hazırlanan projeler ile ilk ihaleye çıkılmış ve 2005 yılında birinci inşaat işleri sözleşmesi imzalanmıştır.

İnşaat aşamasında D–100 karayolunun kısmen trafiğe kapatılması, raylı sisteme ayrılacak bölüm dolayısı ile yolun kalıcı olarak daralacak olması, hafif raylı sistemin ihtiyaca tam olarak cevap veremeyecek olması gibi etkenler de göz önüne alınarak 2005 yılı Temmuz ayında sistemin tamamen yeraltında ve metro standartları ile inşasına karar verilmiştir.

İstasyonların peron boyu 180 m olacak ve 8 adet vagondan oluşan metro trenleri her 2,5 dakikada bir aynı yöne doğru hareket edeceklerdir. Sistem, yoğun saatte bir saat içerisinde aynı yöne 70.000 yolcu taşıyabilecek kapasitede olup, günde bir milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermesi planlanmaktadır.

Kadıköy-Kartal Metrosu ana hat tünellerinden Kadıköy-Kozyatağı arası 2 adet EPB-TBM “Zemin Basıncı Dengeli Tünel Açma Makinesi” kullanılarak açılmıştır.

Kozyatağı-Kartal arası tünellerde 2 adet TBM “Tünel Açma Makinesi” kullanılmıştır. Tüm istasyon peron tünelleri ve makas tünelleri ise NATM (Yeni Avusturya Tünel Metodu) ile inşa edilmiştir. 

Kadıköy-Kartal Arası 1.Etap İnşaat İşleri

Yüklenici : Yapı Merkezi-Doğuş-Yüksel-Yenigün-Belen İnşaat Ortak Girişimi
1.Etap Kapsamı:  Kadıköy-Kozyatağı arası 9 km’lik bölüm
İhale Bedeli: 139.574.679,63 $+KDV
2. Keşif Bedeli: 181.447.083,52 $+KDV
İhale Tarihi: 30.12.2004
Sözleşme Tarihi: 28.01.2005
İşe Başlama Tarihi: 11.02.2005
2012 Nisan Ayı İtibarıyla
Yapılan İş Miktarı : 179.494.554 $+KDV 
Sözleşmeye Göre İşin Süresi  : 24 ay
İş Bitim Tarihi  : 14.09.2010
Gerçekleşme Yüzdesi (Fiziki)  : %100
Hat Tüneller (Ana tüp)
Kazı Gerçekleşmesi  : 17.528 m.
Açılan Ana Tünel %’si : %100
Açılan Toplam Tünel Boyu  : 19.560 m. (TBM Toplam: 12.331 m, NATM Toplam: 7.229 m.)
Kalan Toplam Tünel Boyu  :     -       
      


Kadıköy-Kozyatağı arası için özel olarak imal edilen 2 adet EPB-TBM makinesi ile 2007 yılı Ağustos ayında kazıya başlanmıştır. Bu makineler, zemin içerisindeki basıncı sürekli olarak ölçüp, tünel açımı sırasında bu basıncı dengede tutarak yüzeyde ve çevre yapılarda herhangi bir deformasyona sebep olmadan ilerleme sağlanmaktadır. Genellikle zayıf zemin şartlarının hakim olduğu bölümlerde başarı ile kullanılmaktadırlar. Tünel kazısı, beton kaplama ve zemin ile tünel kaplaması arasına harç enjeksiyonu işlemlerinin tamamını otomatik olarak yapan bu makineler günde ortalama 10 m tüneli bitmiş halde imal edebilmektedirler.

Kozyatağı’ndan Kadıköy’e doğru 2007 yılının Ağustos ayında kazı faaliyetine başlayan iki TBM makinesinden birincisi 11.06.2010 tarihinde, ikincisi de 09.07.2010 tarihinde Kadıköy bölgesi makas tüneline vararak işlemlerini tamamlamıştır.

NATM yöntemi ile açılmakta olan istasyon tünelleri ile makas tünelleri inşaatı için ise Roadheader (köstebek) ve kırıcı tabancalı Excavatörler kullanılmaktadır. Roadheader’lar üzerinde 150 adet tırnak bulunan bir döner kafaya sahip olan kol ile tünel kazısını yapmakta, kazı sonrası desteklemeler ise tünel işçileri tarafından tamamlanmaktadır. Bu yöntem ile her tünel aynasında günde ortalama 1,5 m. tünel açılmaktadır. İş programı gereklerine göre tünel aynası sayısı artırılarak yeterli ilerleme hızı sağlanmaktadır.
   

Projenin yapım amacı; İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözümler geliştirebilmek için, toplu taşım sistemleri arasında bütünleşme sağlamak...
Devamı için tıklayınız..

1989 yılından itibaren hizmete giren Aksaray - Havalimanı Hafif Metro hattının uzunluğu 20 km’dir..

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2012, 00:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER