Kadıköy Kartal metrosu Şubat'a hazır

Her gün yüz binlerce yolcunun geçiş yaptığı Kadıköy Kartal hattında yapımı 5 yıldır süren metro hattı 2012 Şubat ayında hizmete girecek. Günde bir buçuk milyon yolcunun kullanacağı metro hattı ile ilgili müjdeyi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün vatman koltuğuna oturarak deneme sürüşünü gerçekleştirdi. Kadıköy Kartal arasındaki mesafeyi 29 dakikada katteden ve Anadolu Yakasının ilk metro hattı olan Kadıköy Kartal Metrosu'nda her istasyon içinde farklı desenler yer alacak.

Trafiğin gün geçtikçe keşmekeş halini aldığı İstanbul'da müjdeli bir haber geldi. İstanbul'un Anadolu Yakası'nın trafik sorununa çare olacak en önemli çözümlerden biri olan Kadıköy Kartal Metrosu'nun açılış tarihi dün açıklandı. Dün basın mensupları ile birlikte Kartal İstasyonu'ndan metroya inerek deneme sürüşü yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hattın 2012 Şubat ayında hizmete gireceğini söyledi. Kartal'dan Kadıköy'e 29 dakika ulaşan günde 1.5 milyon İstanbulluyu taşıyacak metro hattının inşasının tamamlandığını kaydeden Topbaş, 5 yılda tamamlanan hat üzerinde 16 istasyonun yer aldığını söyledi. Hattın en doğudaki ucu olan Kartal'dan ileri doğru inşasının devam ettiğini ve yakın bir gelecekten Pendik ve Kaynarca'ya da uzayacağını kaydeden Topbaş, Metro hattının ilk etapta yer üstü hafif tramvay olarak düşünüldüğünü ancak daha sonra İstanbul'un gelecekteki ihtiyaçları düşünülerek projenin tamamının yer altına alındığını söyledi. 

Metroyu başkan sürdü

Vagonları İspanya'da üretilen metronun son model vagonlarına komuta etmek için vatman koltuğuna oturan başkan Topbaş, metro trenini Kartal'dan Kadıköy'e kadar kullandı. Yol boyunca güzergahta yer alan istasyonları vagonların içindeki megafon sistemini kullanarak anlatan Topbaş, her istasyonun Taksim metrosundaki gibi farklı temalarla süsleneceğini söyledi.

9 şiddetindeki depreme dayanacak

Metronun 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu  ve bu riske göre inşa edildiğini belirten Topbaş, yer altında bazı bölgelerde de tüneller arası makas istasyonlarının oluşturulduğunu vurguladı. Hattın uzunluğunun 22 kilometre olduğunu vurgulayan Topbaş, 2013 yılında da Kadıköy- Kartal Metrosunun Marmaray sistemi ile entegre olacağını söyledi. 

2011/11/11 11.11 tesadüfü

Metronun deneme seferi sırasında ilginç bir tesadüfte basın mensuplarının objektifine yansıdı. Vagonların içindeki ekranlara yansıyan günü tarihi ve saati şu şekilde yansıdı: 2011/11/11 11.11
 

İstanbul depremi birkaç on yıl geriye götürebilir


Kartal'da başlayıp Kadıköy İskele Meydanı'nda son bulan deneme sürüşünün ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremin, Van depreminden çok daha farklı olacağını, Türkiye'yi birkaç on yıl geriye götüreceğini söyledi. Topbaş, "Faturasını nesiller boyu ödemek zorunda kalırız, sarsılırız. Dünyanın en önemli on ekonomisi arasında yer alan Türkiye çok diplere vurabilir. Bu noktada, Türkiye nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan İstanbul'un bu riskten kurtulması gerekir" dedi. 

10 ilçede tarama yapılıyor

Yakın bir tarihte, İstanbul'daki ilçe belediye başkanlarını toplayarak, deprem konusunda ciddi adımların atılması gerektiğini tekrar hatırlatacağını dile getiren Topbaş, "Kooperatif, site ve bir mahallede yaşayan insanlar birlikte müracaat yaparlarsa, imarda olabilecek şekilde, şartlarını belirli miktarda aktarmak suretiyle onlara imkan verecek bir çalışmayı başlatacağım. Bu uygulama bazı belediyelerde yapılıyor" dedi. İstanbul'un bütün ilçelerinde bu çalışmanın yapılmasını arzu ettiğini dile getiren Topbaş, Belediye olarak, bugüne kadar 16 bin yıkım gerçekleştirdiklerini, bu yapıların ciddi boyutta deprem riski bulunan yapılar olduğunu söyledi. Deprem konusunda birçok değişim yöntemin bulunduğunu, bunlardan hangisi uygunsa uygulanması gerektiğini ifade eden Topbaş, İstanbul'da riskli yapılara ilişkin 10 ilçede tarama yapıldığını kaydetti.
 

Bir basın mensubunun yıkılması gereken binalarla ilgili sorusuna ise Topbaş şu yanıtı verdi: "Göreve başladığımda, 'İstanbul'da öncelikli sorun nedir?' diye sorulduğu zaman hep şunu söyledim; İstanbul'un öncelikli sorunu deprem ama ulaşım günlük hayatımızı etkilediği için hep ulaşımı konuşuyoruz. Esasında hep depremi konuşmamız gerekiyor. Deprem konusunda bu kentte çok ciddi çalışmalar yaptık. Kentin jeolojik etütlerini tamamlayarak ve olası zemin tepkilerini görebilecek bir sistemi kurduk. Buna göre artık yapıların, parsel ve arsa boyutunda sondajı yapılarak yapı yapma izinleri veriliyor. Belediye binaları, viyadükler, köprüler ve bizim sorumluluk alanımız içinde olan alanlarla ilgili ilgili bir sorun yok. Valilikte, Özel İdare marifetiyle hastane ve okullarla ilgili çalışmalar sürdürülüyor."
 
FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER