JANDARMADAN SAKA KUŞU AVCILARINA DARBE‏

25 Ekim 2015 günü Şile ilçesi Alacalı Mahallesinde ağ kurarak saka kuşu avcılığı yapıldığı tespit edilmiş ve gerekli işlemler yapılmıştır

JANDARMADAN SAKA KUŞU AVCILARINA DARBE‏
JANDARMADAN SAKA KUŞU AVCILARINA DARBE

İstanbul İl Jandarma Komutanlığına ekiplerince yapılan takip ve araştırmalar neticesinde 25 Ekim 2015 günü  Şile ilçesi Alacalı Mahallesinde ağ kurarak saka kuşu avcılığı yapıldığı tespit edilmiş ve gerekli işlemler yapılmıştır

Saka, Florya, İskete gibi yaban kuşları Türkiye'ninde taraf olduğu Uluslararası Berlin Sözleşmesine göre koruma altına alınmış kuşlardır. Ormanlarda üreyip küçük sürüler halinde dolaşan bu kuşların sayıları temiz su kaynaklarının kirlenmesi, besin kaynaklarının yok olması, tarımsal ilaçlar, iklim değişikliği ve ticaretin artması nedeniyle hızla yok olmaktadır.

Tüm Avrupa'da ötücü yaban kuşları, habitatlarının yok olması nedeniyle koruma altındadırlar. Türkiye'dede 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre koruma altında ki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasaktır. Cezasıda kuş başına 500 TL'dir. Eğer ticaretini yapıyorsanız iş savcılığa kadar uzanmaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Avcılık ve Yaban Hayatı Şubesi, Saka kuşlarını yakalayan ve besleyen kişilere binlerce lira ceza kesiyor, kuşlara el koyuyor ve ardından doğaya bırakıyorlar.

Ancak bu yaptırımlar maalesef kuş meraklılarını engellemiyor. Türkiye'de yasak olduğunu bile bile ötücü yaban kuşu besleyen insanlar var. Doktorundan gazetecisine, işadamından oto tamircisine, futbolcusundan sanatçısına kadar binlerce insan en iyi ötücü kuşa sahip olabilmek için çaba sarfediyor ya doğadan yakalayıp besliyor yada satın alıyorlar.

Özellikle göç mevsiminden Kasım ve Aralık aylarında her yere yüzlerce tuzak kuruluyor.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığına ekiplerince yapılan takip ve araştırmalar neticesinde 25 Ekim 2015 günü  Şile ilçesi Alacalı Mahallesinde ağ kurarak saka kuşu avcılığı yapıldığı tespit edilmiştir. 

Burada yapılan kontrolde S.Ö., S.T., H.K., isimli şahısların (18), C.İ., H.Y., E.K. isimli şahısları (6) olmak üzere toplam (24) adet saka kuşunu, yanlarında getirdikleri karşı cins saka kuşlarının seslerini kullanarak yakaladıkları ve bunları kafeslerde alı koydukları görülmüştür.

Şahıslar hakkında “Kara Avcılığı Kanununa Muhalefet” suçundan tutanak düzenlenerek durum Şile Cumhuriyet Başsavcılığı ile Doğa Koruma Müdürlüğüne bildirilmiş olup söz konusu kuşlara da el konulmuştur.

Nesli tükenmekte ve koruma altında olan Saka kuşlarını avlayan şahıslara Kabahatler Kanununa istinaden toplam (12.000,00 TL) idari para cezası uygulanmış düzenlenen tahkikat evrakı Şile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir.

Doğa koruma Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Fahri Av Müfettişine teslim edilen kuşlar ise gerekli bakımlarının yapılmasını müteakip tekrar doğal hayatlarına bırakılmışlardır.
İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca sorumluluk bölgesinde doğal hayatın korunması ile ilgili çalışmalara kararlılıkla devam edilmektedir.​

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2015, 18:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER