İstanbul’da fay hattına en yakın ilçeler

Elazığ depreminden sonra uzmanlar en büyük uyarıyı İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi için yapıyor.

İstanbul’da  fay hattına en yakın ilçeler
 İstanbul’da  fay hattına en yakın ilçeler 

Elazığ depreminden sonra uzmanlar en büyük uyarıyı İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi için yapıyor.

Elazığ depreminin korkusunu yaşayan vatandaşların gözü, yeni olacak depremlerin araştırmalarına çevrildi. Uzmanların açıklamasına göre, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi deprem riski taşıyan bölge olarak açıklandı. Peki İstanbul’da fay hattı nereden geçiyor? İstanbul’da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri? İşte detaylar.
Elazığ depreminden sonra uzmanlar en büyük uyarıyı İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi için yapıyor. Elazığ depreminin korkusunu yaşayan vatandaşların gözü, yeni olacak depremlerin araştırmalarına çevrildi. Uzmanların açıklamasına göre, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi deprem riski taşıyan bölge olarak açıklandı. Peki İstanbul’da fay hattı nereden geçiyor? İstanbul’da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri? İşte detaylar.

7,4 büyüklüğündeki büyük Marmara depreminin ardından İstanbul, 20 yıl sonra şiddetli bir deprem ile bir kez daha sallanmıştı. Merkez üssü Silivri olan 5,8'lik deprem mega kentte büyük panik yaşatmıştı. Silivri depremi hafızalarda tazeliğini korurken Elazığ’da 6.8 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye’yi korkuttu. Türkiye tek yürek olup Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin yaralarını sararken, bir yandan da uzmanların olası İstanbul-Marmara depremine ilişkin uyarıları peş peşe geldi. Peki İstanbul’da deprem fay hattına en yakın ilçeler hangileri?


Elazığ depreminin ardından bir kez daha gözler 'İstanbul Risk Haritası'na çevrildi. Haritada fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylükdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

İstanbul’da depremi en çok hissedecek ilçeler hangileri?
Uzmanlara göre; İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ depremi sonrası yaptığı uyarılarda şöyle konuşmuştu: “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu doğrultu akımlı fay sistemleri. Şimdi bu iki fay boyunca Anadolu levhası, batıya doğru kaydığı için zaman zaman bu iki fay üzerinde depremler meydana geliyor. Nitekim Elazığ'daki deprem de bunlardan biri. Bu ikisi, Türkiye'nin deprem üreten en büyük fay sistemi. Kuzey Anadolu fayı Türkiye sınırlarında bin 600 kilometre, Doğu Anadolu fayı da yaklaşık 600 kilometre uzunlukta. Erzincan, Amasya, Bolu, Adapazarı tehdit altında."

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER