İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek, 16 – 18 Kasım 2017

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 10. Yılında Sempozyum, Bilim İnsanları, Kurumlar ve Mücadeleler, 1800- 1955

İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek, 16 – 18 Kasım 2017
İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek, 16 – 18 Kasım 2017


İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 10. Yılında Sempozyum, Bilim İnsanları, Kurumlar ve Mücadeleler, 1800- 1955


İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, kuruluşunun 10. yıldönümünde İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek: Bilim İnsanları, Kurumlar ve Mücadeleler, 1800-1955 başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. 19. ve erken 20. yüzyılda Bizans araştırmalarının İstanbul’daki gelişimini mercek altına alan sempozyum, Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz gerçekleşiyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul kent tarihine ışık tutan etkinliklerine, kuruluşunun 10. yıldönümü kapsamında düzenlediği İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek başlıklı sempozyum ile devam ediyor. 16-18 Kasım 2017 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşen sempozyum, Paris Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) üyeleri Olivier Delouis ile Brigitte Pitarakis yönetiminde düzenleniyor. Sempozyumda, Konstantinos’un M.S. 330 yılında kurduğu Bizans İmparatorluğu’nun araştırılmasında etkili olan nedenler ve teşvik edici unsurlar; bilim insanlarının Konstantinopolis’in anıtlarına ve maddi zenginliğine erişim yolları; hangi yapıtların incelenmesine hangi şartlarda izin verildiği gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, uluslararası düzeyde bilimsel rekabet; yeni kurulan yabancı enstitü ve müzelerin faaliyetleri ile yerli bilim insanlarının araştırmalara bakış açısı da sempozyumda tartışılacak konular arasında yer alıyor.

İstanbul’da Bizans’ı Keşfetmek sempozyumu, Doğu Akdeniz’de belli başlı arkeolojik keşif gezilerinin ortaya çıkışıyla başlıyor. Osmanlı İmparatorluğu ile modern Türkiye Cumhuriyeti’ni de içine alan bu dönem, 10. Uluslararası Bizans Araştırmaları Kongresi’nin İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilmesiyle sona eriyor. Bu bağlamda, katılımcılar ülkelerindeki arşiv malzemelerini değerlendirerek yeni ve bilinmeyen araştırma kaynaklarını bilim dünyasına tanıtmayı amaçlıyor. Açılış konuşmasını “Osmanlıların Bizans’ı (Yeniden) Keşfi” başlığıyla Edhem Eldem’in yapacağı sempozyumun katılımcıları arasında Rus Bilimler Akademisi, St. Petersburg Tarih Enstitüsü’nden Lora Gerd, Royal Holloway, Londra Üniversitesi’nden George Vassiadis, Köln Üniversitesi’nden Peter Schreiner, Boğaziçi Üniversitesi’nden Nevra Necipoğlu, St. Andrews Üniversitesi’nden Lenia Kouneni ve Columbia Üniversitesi’nden Holger Klein yer alıyor.

Sempozyum Kapsamında Uzun Cuma Konseri: Galata Music Projects

Sempozyum kapsamında Rum Bestekârlar: Konstantinopolis Nefesleri, İstanbul Sedaları başlıklı bir konser düzenleniyor. Galata Music Projects’in 19. yüzyıl Osmanlı Rum bestecilerinin yapıtlarını sunacağı konserde, bu bestecilerin melodik zenginliğini ve sanatsal duyarlılığını öne çıkaran bu özgün müzik tarzının modasının geçmediği, unutulmadığı, tam tersine şehrin çok kültürlü mirasıyla çağdaş ve yaşayan bir müzik köprüsü kurduğu ortaya konuyor.

Konser, 17 Kasım Cuma günü saat 19:30’da Pera Cafe’de ücretsiz izlenebilir.

Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek sempozyum ücretsizdir. Yerler sınırlıdır, rezervasyon alınmamaktadır. Etkinlik dili İngilizcedir, Türkçe simültane çeviri olacaktırİstanbul Araştırmaları Enstitüsü aynı zamanda bir kütüphane! Kütüphane çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: //www.iae.org.tr

Facebook: https://www.facebook.com/IstanbulArastirmalariEnstitusu
Twitter: https://twitter.com/Ist_Arast_Enst 
Youtube: https://www.youtube.com/user/IstArastEnst 
Instagram: https://www.instagram.com/istanbul_arastirmalari/ 
Flickr: https://www.flickr.com/photos/i


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109