İBB'den Metro araçları için yeni Kaynak bulundu

İBB, önceki yönetimin kaynak bulamadığı için durdurduğu Kirazlı-Halkalı metrosu için iki adım birden atılıyor.

İBB'den Metro araçları için yeni Kaynak bulundu
 İBB'den Metro araçları için yeni Kaynak bulundu
İBB, önceki yönetimin kaynak bulamadığı için durdurduğu Kirazlı-Halkalı metrosu için iki adım birden atılıyor.

Eurobond ihracından sağlanan 170 milyon euro ile yapım çalışmaları yeniden başlayacak olan hattın metro araçları için de harekete geçildi. Hatta çalışacak 272 metro aracının alımını sağlayacak 300 milyon euro dış kredi için, İBB Meclisi’nden yetki istendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, eski yönetimin kaynak bulamadığı için, 29 Aralık 2017 tarihli bir yazı ile durduğunu söylediği 7 metro hattından biri olan Kirazlı-Halkalı Metrosu için iki adım birden atılıyor.

272 METRO DAHA ALINACAK

İmamoğlu’nun “Eurobond ihracından elde edilen fondan, Kirazlı-Halkalı Metro Hattı projesine, 170 milyon euro finans sağlandı. Bu finans ile hattın yapım işlerine bu ay içerisinde yeniden başlanacak” dediği hat için 272 metro aracı alımı da yapılacak. İBB Finansman Müdürlüğü’nün, söz konusu 272 metro aracının alımını sağlayacak 300 milyon euro dış kredi borçlanmasına yetki verilmesiyle ilgili teklifi İBB Meclisi’ne sunuldu. Söz konusu teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyonunun hazırlayacağı rapor önümüzdeki günlerde Mecliste görüşülecek.


NE OLMUŞTU?

Kirazlı-Halkalı metrosunun projelerinin hazırlanması işi 2014 yılında ihale edilmiş, İtalyan Geodata Engineering S.P.a firması ihaleyi 2 milyon 952 bin 999 euroya üstlenmişti.

İBB’nin eski yönetimi metronun yapım işi ihalesini ise Mart 2017 yapmış ve ihale 2 milyar 414 milyon 401 bin 632 TL’ye Kalyon İnşaat + Makyol İnşaat + IC İçtaş İnşaat + Astur İnşaat ortaklığına vermişti. Kadir Topbaş’ın istifasından sonra, Meclis tarafından İBB Başkanı seçilen Mevlüt Uysal, 2017 yılı sonunda 6 metro inşaatı ile birlikte Kirazlı-Halkalı metra inşaatı yapımını da, finansman bulunamadığı için bir yazı ile durdurmuştu.


ÜMRANİYE-GÖZTEPE METROSU İÇİN DE DIŞ KREDİ

İBB Finansman Müdürlüğü ayrıca, “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” için de dış borçlanma yetkisi istedi. Söz konusu hat için istenen 225 milyon euro dış borçlanma ile ilgili teklif de, İBB Meclisi tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyonun hazırlayacağı rapor önümüzdeki günlerde Meclis’in onayına sunulacak.  

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER