Gürültü kirliliğine karşı alınan önlemlere dikkat!

Gürültü kirliliğine karşı alınan önlemlere dikkat!

Gürültü kirliliğine karşı alınan önlemlere dikkat!
Gürültü kirliliğine karşı alınan önlemlere dikkat!
Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği ile yüksek gürültü oluşturan mesleklerin çalışma saatlerine kısıtlama getirildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu oluşturulan ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yeniden düzenlenerek yürürlüğe girdi. Pendik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yönetmelik dışında belirtilen yerlerde, seslerin belirli bir seviyeyi aşamayacağı belirtilirken; yüksek gürültü oluşturan mesleklerin çalışma saatlerine ise kısıtlama getirildi. Yönetmelikte gürültünün sınırlandığı yerler, çok hassas ve orta hassas olarak belirtilirken; çok hassas yerler, konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, canlı müzik izni alan oteller hariç diğer oteller oluşturuyor. Orta derecedeki alanlar ise, idari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri olarak belirtildi.
İşte getirilen yasaklar:

-Bu yönetmeliğe göre, mevcut yapıların tesisat dairelerinde veya yapı içinde herhangi bir yerde soğutma fanı, hava kanalları, jeneratör, kompresör gibi araçların gürültü seviyesi arka plan gürültü seviyesini 5 desibelden fazla aşmayacak.
-Bir motorlu araç üzerinde veya içinde, korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu hâller dışında gürültü rahatsızlığına neden olacak şekilde çalınması yasaklanıyor.

-Radyo, televizyon, müzik seti ve her türlü müzik aletlerini çok ve orta derecede hassas kullanımların bulunduğu alanlar ile toplu taşıma araçlarında çalmak yasak.

-Çok ve orta derecede hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; yüksek sesle konuşarak; bağırarak, anons sistemleri gibi yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak propaganda, reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak yasak.
-Çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; deniz motoru, motosiklet veya herhangi bir motorlu araçta 19.00–07.00 saatleri arasında deneme çalışmaları dahil olmak üzere çalışma yapmak yasak.

-Çok hassas kullanımların içinde ve bu kullanımlardan itibaren en az 350 metre mesafede; mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı veya benzeri araçların 19.00–07.00 saatleri arasında çalıştırılması veya çalıştırılmasına izin verilmesi yasaklanıyor.

-Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Kontrolü Yönetmeliğinin bahsedilen maddelere göre 19.00–07.00 saatleri arasında yapılması yasak çalışmalar;

-    Yıkım çalışmaları
-    Hafriyat alım çalışmaları
-    Kalıp çalışmaları
-    Demir bağlama çalışmaları
-    Beton döküm çalışmaları
-    Her nevi inşaat çalışmaları
-    Her nevi tadilat çalışmaları

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER