Başbakan Tayyip Erdoğan Kadıköy-Kartal metrosunu açtı

Kadıköy-Kartal metrosu bugün açılıyor. Metro Hattı birazdan yol taşımaya başlayacak. Başbakan Erdoğan Açılış töreninde konuşuyor

Başbakan Tayyip Erdoğan Kadıköy-Kartal metrosunu açtı
Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan ayrıca Anadolu yakasınında ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kartal-Kadıköy metrosunun açılış töreni yapılıyor.

Metro hattı, Kartal ile Kadıköy arasındaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacak.

Açılış törenine Başbakan Erdoğan ve çok sayıda bakan katıldı.

Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, İBB Başkanı Kadir Topbaş'a seslenerek Kadıköy-Kartal arasının bayramda bedava olmasını istedi. Topbaş da olur anlamında başını salladı.

BİNLERCE OTOBÜS VE MİNİBÜS TRAFİKTEN ÇEKİLİYOR

Erdoğan, ilk yılda 572 otobüsün ve 1227 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini söyledi. Kadıköy'de Rıhtım Caddesi yayalara açılacak.

Erdoğan şunları söyledi: "Yaklaşık 7 yıllık bir süreç oldu. 3.1 milyar liralık finansmanla, 22 km uzunluğundaki hattı tamamlıyoruz. Bu hatta 2.5 dakikada bir araç hareket etmesiyle farklı bir zenginlik geliyor. Bu süre zamanla daha da kısalacak. 90 saniyede bir Kadıköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Anadolu Yakası'ndaki ilk metro hattının teknolojik altyapısı devrim niteliğinde. Trenlerde makinist olmayacak. Kumanda merkezindeki operatör mouse hareketiyle trenleri yönlendirecek.Kişi başına yıllık 15 güne yakın zaman tasarrufunu bu hatla sağlamış oluyoruz. Bu hatla birlikte İstanbul'a yıllık 1 milyar 153 milyonluk tasarrufu kazandırmış olacağız. Bu hat yapılmasaydı Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. İlk yılda 572 otobüsün, 1227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.

Kadıköy-Kartal metrosu dört gün boyunca ücretsiz olacak. İstanbulluların toplu taşımayı tercih etmesini istiyoruz.

İstanbul'da yaşanan trafik sıkıntısına da değinen Erdoğan, "İstanbul'a günde giren motorlu taşıt sayısı 450. Trafikte ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu tamir-bakımlar yapılmayıp da bir bedeli olursa o zaman bunu neyle izah edeceğiz? Bütün bu süre boyunca yazılı ve görsel medya kimisi sağdan, kimisi soldan vurdu. Dert aslında AK Parti iktidarını nasıl yıpratırız. Köprüdeki bakım çalışmalarını süratle bitireceğiz. Bu çalışmayı yapmak için en uygun mevsim seçildi" diye konuştu.

MARMARAY'DA HEDEF 29 EKİM 2013

Başbakan, İstanbul'daki diğer projelerle ilgili olarak, "Hedefimiz önümüzdeki yılın 29 Ekim'ine Marmaray'ı yetiştirmek. İki katlı tüp geçit 2015'e yetiştirilecek. Kanal İstanbul için proje çalışmaları büyük ölçüde bitmiş durumda" şeklinde konuştu.

RIHTIM CADDESİ YAYALARA AÇILIYOR

Başbakan Erdoğan, Kadıköy Meydanı'nda yapılacak yeni bir düzenlemeyi de açıkladı. Erdoğan, "Rıhtım Caddesi Haldun Taner'den itibaren trafiğe kapatılacak, yayalara açılacak. Eski otobüs duraklarının olduğu yeri yayalara açıyoruz. Kadıköy'e 60 bin metrekare büyüklüğünde bir meydanı kazandırmış oluyoruz" dedi.

KARTAL KADIKÖY METRO AÇILIŞ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLA
 
Anadolu yakasının ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal metrosunun hizmete açılmasıyla, bu hat arasındaki ulaşım süresi 32 dakikaya düşecek. 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu 16 istasyondan oluşuyor.

Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.

Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu yakasının ilk metro hattı için 144 vagon alındı. Hatta kullanılacak tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine sahip. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz olarak yapılabilecek. Bu durum, hem işletme ekonomisine hem de hareket kabiliyetine fayda sağlayacak.

Kadıköy-Kartal metro hattında kullanılacak vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları da bulunuyor. Ayrıca yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı da mümkün olacak.

Isıtma, soğutma ve havalandırma gibi özelliklere de sahip olan vagonlar, araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Vagonlardaki Dinamik Yol Haritası ile yolculara, aracın hangi istasyona doğru gittiği, hangi istasyonları geride bıraktığı ve diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları hakkında bilgi verilecek.

Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak. Metro hattında kullanılacak vagonlarda, yolcu ile makinist arasında aktif iletişimi sağlayacak sistem de bulunuyor. Konforlu bir yolculuk için, titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri de vagonların diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2012, 16:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER