Başbakan Erdoğan: Metro İstanbul'a 1 Miyar 153 Milyon Lira Tasarruf Sağlayacak

Kadıköy-Kartal metro hattının açılışından önce konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hattın Türkiye ve İstanbul'a ekonomik anlamda büyük katkısının olacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan: Metro İstanbul'a 1 Miyar 153 Milyon Lira Tasarruf Sağlayacak
Kadıköy-Kartal metro hattının açılışından önce konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hattın Türkiye ve İstanbul'a ekonomik anlamda büyük katkısının olacağını söyledi. Erdoğan, "Bu hatla birlikte İstanbul'a yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız." dedi.

Kadıköy-Kartal Metro hattı Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış öncesi konuşma yapan Başbakan Erdoğan, hattın açılışının Bayram öncesi bir müjde olduğunu söyledi. Hattın inşaasının yaklaşık 7 yıl sürdüğünü belirten Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekibine teşekkür etti. 22 kilometre uzunluğundaki hattın maliyetinin yaklaşık 3 milyar lira olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Metro hattında ilk aşamada 2,5 dakikada bir araç hareket edecek.Zamanla daha da kısalacak. 1,5 dakikada yani 90 saniyede bir Kadıköy'den Kartal'a, Kartal'dan Kadıköy'e araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kullanacağını şu anda tespit etmiş bulunuyoruz." dedi.

Hat üzerinde Ünalan İstasyonu'ndan Metrobüs'e, Ayrılıkçeşme İstasyonu'ndan da Marmaray ile bağlantı kurulacağını dile getiren Erdoğan, "Şu anda artık Kadıköy'den Kartal 29 dakikada kat edilebilecek. Kartal'dan Üsküdar 35 dakikada, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakikada, Otogar 66 ve Hacıosman 80 dakikada ulaşılabilir güzergahlar haline gelecek." şeklinde konuştu.

Kadıköy-Kartal metrosunun teknolojik altyapısıyla da devrim niteliğinde olduğunu bildiren Başbakan Erdoğan, trenlerde makinist bulunmayacağını, trenlerin kumanda merkezinden operatör aracılığıyla yönlendirileceğini ifade etti. Ak Parti iktidarının Türkiye'ye her zaman en yeni teknolojiyi getirdiğini aktaran Başbakan Erdoğan, "Kasaba mantığıyla iş yürütenlerin bu güne kadar attığı adımlardır bu ülkeyi geride bırakan. Ak Parti iktidarı şehirleşmenin, şehirciliğin, yani medeni olmanın ifadesidir." ifadelerini kullandı.

Hattın güvenlik sistemlerinin de uluslararası standartlarda kurulduğunu ve test edildiğini dile getiren Erdoğan, acil durum sistemleriyle dünyanın en teknolojik hatlarından birisi olduğunu bildirdi.

Hattın Türkiye'ye ve İstanbul'a ekonomik anlamda büyük katkısı olacağını bildiren Başbakan Erdoğan, "Öncelikle bu hatta, zaman noktasında çok büyük tasarruf sağlayacağız. Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağladık. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacak. Bu hatla birlikte İstanbul'a yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız." İfadesini kullandı.

Hattın yapılmamış olması halinde Kadıköy ve Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekeceğini vurgulayan Erdoğan, hattın açılmasıyla birlikte, ilk yılda 572 otobüsün ve bin 227 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini söyledi.

'TOPLU TAŞIMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK'

İstanbul'un, Türkiye'nin ve dünyanın gözdesi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, nüfusu yaklaşık 15 milyon olan şehirde her gün 450 aracın trafiğe girdiğini bildirdi. Türk insanının toplu taşıma kültürüne sahip olmadığını anlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Bakıyorsunuz otomobilinde tek kişi, bilemediniz yanında iki kişi. Niye böyle? Gelenek bu. Halbuki batı toplumları böyle değil. Toplu taşıma aracının yanına kadar aracıyla gelir. İstasyona bırakır oradan toplu taşım aracına biner ya da yürüyerek gider. Toplu taşıma aracından istifadeyi en üst düzeyde gerçekleştirir. Bunun aslında verim ekonomisi noktasında büyük faydaları var. Biz henüz bunu halledemedik. Bundan dolayı gerçekten İstanbul trafiğinde ciddi sıkıntılar yaşandı yaşanıyor."

Okulların tatile girmesinin ardından Haliç Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yapılan bakım ve tadilat çalışmasını da hatırlatan Erdoğan, bu çalışmaların trafikte belli sıkıntılara sebep olduğunu söyledi. Çalışmaların tamamen İstanbulluların güvenliği için yapıldığını bildiren Başbakan Erdoğan, "Fakat bunun neticesinde bu işin huzuru, manen sigortası kimedir? Tüm İstanbullularadır. Allah göstermesin, bu tamir bakımlar yapılmasa bunun aklımıza getirmek istemediğimiz bir bedeli olursa o zaman bunu neyle anlatacağız? Nasıl İzah edeceğiz?" dedi.

Köprülerde yapılan bakım çalışması süresince yazılı ve görsel medyada yer alan haberleri eleştiren Başbakan Erdoğan, "Kimisi soldan vurdu. Vurup vurup devam ettiler. Dert aslında sadece 'Ak Parti iktidarını nasıl yıpratırız? Acaba nereden boşluk buluruz da oradan saldırırız?' Biz onlara rağmen geldik. Milletle geldik, milletle yürüyoruz, yürüyeceğiz. Bu bakımları da inşallah süratle bitireceğiz ve bitirmeyi sorumluluğumuzun, mesuliyetimizin gereği telakki ediyoruz. Bunu yapmak durumundayız. Bunun için de en uygun mevsim bu mevsim. Bunu okulların açıldığı zamana bırakacak olursak mevsim şartlarının müsaade etmediği döneme bıraksak bizim için büyük felaket olur." şeklinde konuştu.

KADIKÖY'E 60 BİN METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE MEYDAN

Kadıköy-Kartal Metrosu'nun inşasıyla birlikte Kadıköy ve çevresinde köklü bir değişikliğe gideceklerini açıklayan Erdoğan, "Rıhtım, Haldun Taner Sahnesi'nden itibaren araç trafiğine kapatılacak. Eski otobüs ve minibüs duraklarının olduğu alanı da yayalara açıyoruz. Böylece İstanbul'a, Kadıköy'e 60 bin metrekare büyüklüğünde bir meydanı kazandırmış oluyoruz." dedi. Marmaray hattının 2013'de, aynı hattın güneyindeki lastik tekerlekli araçlar için yapılan tünelin de 2015 yılında hizmete gireceğini ifade eden Erdoğan, "2015'de de otomobiller inşallah iki katlı tüp geçit olacak." şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2012, 19:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER