AKOM, Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü

AKOM, Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü, Adres ve Telefonları

AKOM, Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü

  AKOM, Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü

 Güzeltepe Mah. Alibey Cad. İSKİ Tesisleri İçi AKOM Binası No:9 34060 Eyüp/İstanbul

 TEL. : +90 (212) 312 6015 (Sekreterya)

 TEL. : +90 444 2566 (Afet ve Acil Durum ihbarları için)

FAX :  +90 (212) 321 1768





 AKOM, Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü


AKOM, 17 Ağustos 1999 depreminin ardından, İstanbul’da her türlü doğal afetin öncesinden bitimine kadar geçen sürede, afetin en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı kurumlar arasında iş bölümü, koordinasyon ve işbirliğini sağlamak
İBB Başkanı ve İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (AFAD) gelecek emirler doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşen görevleri koordine etmek 
üzere, 7269 sayılı Afet Kanunu, 586 sayılı Kararname,  5393 sayılı Belediye Kanunu,  5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu,  12.12.2000 tarih ve 686 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile 12 Aralık 2000 tarihinde kurulmuştur.

Kurulduktan sonra, geçici olarak, faaliyetlerini İtfaiye Daire Başkanlığının Fatih’teki binasında sürdürmüştür. 2002 yılından itibaren ise Eyüp Güzeltepe’de yüksek standartlı inşaat kalitesiyle sağlam zemine inşa edilen binasında faaliyetlerini devam ettirmektedir.


AKOM ne zaman kurulmuştur?

12 Aralık 2000 tarihinde kurulmuştur.  

* Kasım 2002 tarihinde halihazır AKOM binasına taşınmıştır.

 

AKOM'un görevi nedir?
Her türlü doğal afetin öncesinden bitimine kadar geçen sürede, afetin en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı kurumlar arasında iş bölümü, koordinasyon, işbirliğini sağlamak ve İstanbul Valiliği’nden gelecek talimatlar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşen görevleri koordine etmektir.

 
AKOM'un şubesi var mıdır?
Hayır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulmuş olan Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tektir ve şubesi yoktur. Bazı ilçe belediyeleri de kendi birimlerini koordine etmek için bünyelerinde benzer merkezler kurmuşlardır.
 

İstanbul’da afet yönetimi AKOM tarafından mı yürütülmektedir?
Afet Yönetimi merkezde, başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), illerde ise valiliğe bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. AKOM, İstanbul Valiliği’nden gelecek talimatlar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşen görevleri koordine etmektedir.

 
Okulumuz öğrencileri ile birlikte Afet Koordinasyon Merkezinde Afetlerden Korunma Eğitimi almak istiyoruz? Ne yapmamız gerekir?
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne eğitim sezonunun açılmasına müteakip başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvurular İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek eğitim alacak okullar listesi belirlenmektedir. Belirlenen okullara okul sezonu içerisinde haftada 2 gün 50’şerli gruplar halinde AKOM’da Afetlerden Korunma Eğitimi verilmektedir.

 
Afet çantasında nelerin olması gerekir?
Dayanıklı, enerji veren gıdalar (bisküvi v.b.), Su, Hijyenik Eldiven, Yarabandı, Sargı Bezi, Pamuk, Kolonya, Makas, Çekiç, Düdük, Yedek pilleriyle radyo, Yedek pilleriyle fener, Çok amaçlı bıçak,
İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya
Bozukluk para, Telefon kartı, Mendil, Sürekli kullanılan özel ilaç, Yağmurluk
Not:

Yukarıda sıralanan malzemeleri kolay taşınabilecek (sırt çantası vb) bir yerde tutun.
Çantayı tüm aile fertlerinin bildiği, ulaşması kolay bir yerde tutun. Bu çantanın daha küçük bir eşini de arabanızın bagajında bulundurun.
Şişe suları 6 ayda bir değiştirerek tazeliğini koruyun, kutulanmış yiyecekleri 6 ayda bir değiştirin.
Yılda en az bir kez takımların muhteviyatını ve ailenizin gereksinimlerini gözden geçirin.
Pilleri yenileyin.
Reçeteli ilaçların saklanması konusunda doktorunuza danışın.
 

Bazı mahallelerde bulunan deprem konteynırları AKOM’a mı ait?
Hayır, deprem konteynırları AKOM’a ait değildir. Bu konteynırlar İstanbul Valiliği'nin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından İstanbul'da Her Mahalleye Afet İstasyonu Projesi (AFİS) kapsamında kaymakamlıklarca tespit edilen noktalara konuşlandırılmıştır.

 
Kaza yaptım / Arabam çalındı vb. AKOM’dan trafik görüntülerini alabilir miyim?

Hayır, AKOM’dan trafik görüntü kayıtları verilmemektedir.
 
İstanbul’un trafik ve yol durumu ile ilgili bilgiyi AKOM’dan öğrenebilir miyiz?

İstanbul’un trafik ve yol durumu ile ilgili bilgileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi web sitesi (www.tkm.ibb.gov.tr) ve 44 44 154 nolu telefondan öğrenebilirsiniz.

 
Sokakta kalan vatandaşlara AKOM tarafından barınma imkânı sağlanıyor mu?

Sokakta kalan vatandaşlar, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen hava sıcaklığı verilerine göre kış aylarında soğuğa ve donma riskine karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından koruma altına alınmaktadır. Sokaklarda yaşayan vatandaşlar; ambulans, zabıta ve polis ekipleri tarafından bulundukları yerlerden alınarak, onlar için hazırlanmış olan uygun yerlere (spor tesisleri vb.) yerleştirilmektedir. Her vatandaş, önce sağlık kontrolünden geçirilmekte, banyoları yaptırılmakta, tıraş edilerek her biriyle tek tek ilgilenilmektedir.

 
AKOM’dan meteorolojik hava tahmin raporunu öğrenebilir miyiz? Geçmişe dönük meteorolojik verileri/raporları alabilir miyiz?
Hayır. AKOM Meteoroloji Birimi tarafından hazırlanan hava tahmin raporları tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi birimlerini olumsuz hava koşullarına karşı uyararak gerekli önlemlerin önceden alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanmaktadır. Vatandaşlar, hava tahmin raporunu ve geçmişe dönük meteorolojik verileri Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden (www.dmi.gov.tr) öğrenebilir veya temin edebilirler.


Afet ve Acil Durumların Koordinasyonu
Afet ve acil durumlarda olayın büyüklüğüne bağlı olarak İBB ilgili birimlerinden yetkililer AKOM Koordinasyon Salonunda bir araya gelerek AKOM trafik ve çok yönlü kameralarından, arazideki sensörlerden, vatandaşlardan gelen ihbarlardan ve sahada çalışan ekiplerden gelen bilgiler doğrultusunda ekiplerini yönlendirerek gerekli müdahaleler yapılmaktadır.

DEPREM VE HEYELAN TEHLİKESİ
KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞ VE FIRTINA
KUVVETLİ KAR YAĞIŞI VE BUZLANMA
BÜYÜK TRAFİK KAZALARI
ORMAN YANGINLARI TEHLİKESİ
KURAKLIK TEHLİKESİ
BÜYÜK TOPLANTI VE ORGANİZASYONLAR

Koordinasyon Toplantıları
İBB’nin ilgili birimlerinin katılımıyla yapılan toplantılarda İstanbul’da meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesinin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde ifa edebilmesi için yapılması gereken çalışmalar ele alınmakta, ilgili birimler görevlendirilmekte ve yapılan çalışmalar takip edilmektedir.


Afet ve Acil Durumlar Öncesi Hazırlık ve Değerlendirme Toplantıları 
AKOM Meteoroloji biriminin hazırladığı raporlar doğrultusunda İstanbul’da beklenen olumsuz hava koşulları öncesinde ilgili birimler ile hazırlık toplantıları yapılarak afet ve acil durumlar öncesinde gerekli önlemlerin alınması sağlanmakta, konu ilgili kamu kurumları ve basın yolu ile de İstanbullular bilgilendirilmektedir.


Büyük Toplantı ve Organizasyonlar Öncesi Hazırlık ve Değerlendirme Toplantıları
İstanbul’da yapılacak büyük organizasyonlar ve toplantılar öncesi ilgili birimler ile meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçmek için hazırlık ve değerlendirme toplantıları yapılmaktadır. 

KANDİLLİ RASATHANESİ İLETİŞİM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER