Tarihi çeşme 14 yüzyıl sonra akacak

Tarihi çeşme 14 yüzyıl sonra akacak

Tarihi çeşme 14 yüzyıl sonra akacak
Tarihi çeşme 14 yüzyıl sonra akacak
Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nin en önemli eserlerinden Antoninler Çeşmesi'nin, 14 yüzyıl önce depremde kesilen suyu yeniden akacak.
Ağlasun'da yer alan ve Roma İmparatoru Büyük İskender'in ele geçirmesiyle kendi döneminin en önemli kentleri arasında yer aldığı bildirilen Sagalassos Antik Kenti'ndeki restorasyonu tamamlanan bir eserin daha açılışı yapılacak.

1990 yılından itibaren kazı çalışmalarının devam ettiği kentte 1997 yılında açılışı yapılan Helenistik Çeşme ile Neonlar Kütüphanesi'nden sonra Antoninler Çeşmesi'nin de restorasyon işlemi tamamlandı.

Aygaz firmasının ana sponsorluğunda birçok firma ve kişinin sponsor olduğu çeşmenin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 28 Ağustosta katılacağı törenle yapılacak.

Açılışla birlikte çeşme, yaklaşık 14 yüzyıl sonra yeniden akmaya başlayacak. Burdur Valiliği'nin destekleri, Belçikalı heyetin çalışmalarıyla restorasyonu tamamlanan 28 metre uzunluğundaki çeşme böylece eski ihtişamına yeniden kavuşarak ziyaretçilerini bekleyecek.

Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi Başkanı Prof. Dr. Şövalye Marc Waelkens, ülkesi olan Belçika'dan açılışa Belçika Limburg Eyaleti Valisi Hendrik Reynders, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Pol De Witte, Belçika'nın Ankara eski Büyükelçisi Robert Vandemeulebroucke'nin de aralarında bulunduğu 80 kişinin katılmasının beklendiğini bildirdi.

İMPARATORLAR ŞEHRİ
Sagalassos'tan çıkarılan eserlerin büyük bölümü Burdur Müzesi'nde bulunuyor. 60 binden fazla eseri barındırarak Türkiye'deki en büyük 3. müze olma unvanını yakalayan Burdur Müzesi'ne Sagalassos'tan götürülen en önemli eserler Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian heykelleri. Boyları 6 metreyi bulduğu tahmin edilen, sadece baş kısmı bir metreden büyük olan heykellerin Burdur Müzesi'nde sergilenmeye başlandıktan sonraki ilk ziyaretçisi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmuştu.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109