REKOR ABD nüfusunun yüzde 1'inden fazlası hapishanede yaşıyor

REKOR ABD nüfusunun yüzde 1'inden fazlası hapishanede yaşıyor

REKOR  ABD nüfusunun yüzde 1'inden fazlası hapishanede yaşıyor
REKOR: ABD nüfusunun yüzde 1’inden fazlası hapishanede yaşıyor

ABD’de hapishanelerdeki mahkum nüfusu 1980 yılındaki 500 binden bugünkü 2,3 milyon kişiye ulaştı. PEW Araştırma Merkezinin raporuna göre ülke nüfusunun yüzde 1’inden fazlası hapishanede yaşıyor.

ABD’de hapishanelerdeki mahkum nüfusu 1980 yılındaki 500 binden bugünkü 2,3 milyon kişiye ulaştı. PEW Araştırma Merkezinin, ekonomik hareket araştırmasının ortaya çıkardığı çarpıcı tabloya göre ülkedeki mahkum nüfusu 30 yılda 4 kattan fazla büyüdü. Yani ülke nüfusunun yüzde 1’inden fazlası hapishanede yaşıyor.

Bu rakamlar ABD’yi hapishaneleri en kalabalık ülke yaparken, Rusya ve Güney Afrika gibi eski şampiyonları da çok geride bırakıyor. ABD hapishanelerininnüfusu Avrupa’nın en büyük 35 ülkesinin hapishane nüfuslarının toplamından daha fazla.

ABD’nin hapishanelere ayırdığı bütçenin de 50 milyar dolara çıktığını tespit eden araştırma, ülkedeki eyaletlerin harcadığı her 15 dolardan birinin hapishanelere harcanmasını ‘’şok edici’’ olarak nitelendirdi. Araştırmaya göre her 28 çocuktan birinin anne ya da babası hapishanede. Bu 25 yıl önceki 125’te 1 oranının çok üzerinde. Rapor, anne babası hapishanede çocukların çok daha zorlu hayat mücadelesi sürmeleri açısından bu konunun oldukça önemli olduğunun altını çiziyor.

ABD’de 2,7 milyon çocuğun anne ya da babası demir parmaklıkların ardında. Ve bunların üçte ikisi, şiddet içermeyen suçlardan dolayı mahkum olmuş durumda. Irklara göre farklı dağılım burda da net şekilde görülüyor. Her 9 siyahi çocuktan birinin babası hapisteyken, Hispanikler için bu 28’de 1 ve beyazlar için de 57’de 1 oranında.

Ülkede yaygınlaşan marihuana serbestleştirme reformlarının hapishane nüfusunu azaltmada önemli olacağı belirtiliyor. ABD’de marihuana nedeniyle 2009 yılında 858 binden fazla kişi tutuklandı. Ülkedeki uyuşturucu suçu tutuklamalarının yarısına fazlası marihuana ile ilgili.

(Turkish Journal Haber Merkezi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109