Leylekler havada değil tarlada

Leylekler havada değil tarlada

Leylekler havada değil tarlada
Bafra Ovası'nda çalışan işçilerin şu sıralar en yakın dostları leylekler. Onlar çift sürerken leylekler de tıpkı evcil hayvanlar gibi etraflarında dolaşıyor. Dostlukları bir yana elbette herkes ekmek derdinde...Bafra Ovası'nda çalışan işçilerin şu sıralar en yakın dostları leylekler. Aslında onlar ovanın müdavimi. Genelde elektrik direklerine, yüksek ağaçlara, cami kubbelerine, bacalara yuva yapan leylekler, Bafra Ovası'nda işi daha ileri götürerek su deposu kapaklarına yuva kuruyor ve orada yavruluyorlar. Daha sonra da, yılların dostluğuna güvenerek yuva kurdukları bacalardan, depo kapaklarından inerek tarla sürümünde ve hasat döneminde işçilere yoldaş oluyorlar. İnsanların yanından hiç ayrılmıyorlar. Kedi, köpek gibi çok sevdiğiniz evcil hayvanlarınız yanınızdan ayrılmaz, sürekli ayaklarınıza dolanır ya, işte bu leylekler de öyle.

Çiftçilerin yanında yerlerini alıyor, günlük besin ihtiyaçlarını topluyorlar. 'Tarlada çalışan işçi' görüntüsü veriyorlar haliyle. Traktörün karıştırdığı topraktan çıkan fare, böcek ve yılanları toplayarak besleniyor. Bu durumun toprak için faydası kadar zararının da olduğu kesin. Ama söz konusu leylek olduğunda geriye teferruat kalıyor. Bu, işin güzel ve sevimli yanı. Çiftlik sahiplerini zorda bıraktıkları durumlar da var.

Bafra'da organik tavuk ve tarım üretimi yapan AYPİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aydın, leyleklerin varlığına çok sevinse de kendilerine zaman zaman zarar verdiklerini söylüyor. Leylek yuvası nedeniyle su deposu kapaklarını açamadıklarını, bu nedenle de sıkıntı çektiklerini belirten Aydın, onları rahatsız etmeden sonbaharı bekleyeceklerini anlatıyor. AYPİ yöneticilerinden biyolog İsmail Aydın da leylekleri aileden biri gibi gördüklerini söylüyor. Leyleklerin her yıl bahar ayında Bafra'ya geldiğini anlatan Aydın, "Bafra Ovası leylekler için verimli bir ova. Sulak bir arazi olduğu için yiyecek bulmakta sıkıntı çekmiyorlar. Hiç gelmedikleri yıl olmuyor." diyor.

Serçeler leylek yuvasından besleniyor

Leylek yuvasının içinde bir de onlarca serçe yuvası görüyorsunuz. Çünkü serçeler, leyleklerden arta kalan yiyeceklerle besleniyor. Üstelik bu yuva minik kuşlar için çok güvenli. Aynı zamanda ekmek elden su gölden durumu söz konusu. Hiç bu fırsat kaçar mı? Zahmetsiz beslenme alışkanlığı var genlerinde. Şu dünyada bir leylek yuvasında serçe olmak vardı ama neyse...
zaman.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER