Kalbi sağda bulunan gurbetçinin 5 damarı değiştirildi

Kalbi sağda bulunan gurbetçinin 5 damarı değiştirildi

Kalbi sağda bulunan gurbetçinin 5 damarı değiştirildi
Kalbi sağda bulunan gurbetçinin 5 damarı değiştirildi


YAKLAŞIK 10 yıl önce geçirdiği beyin ameliyatı sırasında yapılan testlerde, iç organlarının ters tarafta yani karaciğerinin solda, mide ve kalbinin sağda olduğu anlaşılan emekli gurbetçi 62 yaşındaki İsmail Kıyak’ın, kalbinin 5 damarı by pas yapılarak değiştirildi.

Almanya’da bir traktör fabrikasından emekli İsmail Kıyak’a, nefes darlığı ve sıkışma şikayetiyle geldiği Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde, kalbi besleyen üç ana damar ve dallarında daralma ve tıkanıklıklar bulunduğu teşhisi konuldu. Ameliyata alınan Kıyak'ın, kalbe giden 5 damarı değiştirildi.

İsmail Kıyak’ın by-pass ameliyatının, kalbin sağ tarafta olması ve besleyen üç ana damar ve yan dallarının ters olması nedeniyle teknik olarak zor olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Mavioğlu şu bilgileri verdi: “Hastamızın karaciğeri solda ve midesi de sağdaydı. Ancak sağlıklı bir şekilde çalışıyordu. Asıl sorun kalbindeydi. Kalbin sağda olması by-pass ameliyatını da zorlaştırdı. Göğsün sağ tarafındaki atar damarı kullanmak zorunda kalarak ameliyatın büyük bir kısmını hastanın sol tarafından yaptık. Ameliyat toplam 3 saat sürdü. Hastamız şimdi gayet sağlıklı, kalbindeki sıkıntılar giderildi. Rahatlıkla nefes alıp verebiliyor.” DÜNYADA 40 VAKA VAR Tıp ile ilgili yayınlara bakıldığında Ekim 2009’da yayınlanan bir derlemede dünyada toplam 40 civarında aynı özellikte vakanın bildirildiğini belirten Doç. Dr. Mavioğlu, “Tıp literatüründe Türkiye’den bizimki gibi bir hastaya daha by- pass yapıldığı bildirilmiştir. Benim de 20 yıllık hekimlik hayatımda ilk defa gördüğüm bir vakadır” dedi.

Son 2- 3 aydır nefes almakta zorlandığını ve günlük yaşamında sıkıntılar yaşadığını anlatan İsmail Kıyak da, “Artık nefes almak azaba dönüşmüştü, nefes almaktan korkar hale gelmiştim. Yıllar önce beyin ameliyatı geçirdim, aynı zamanda şeker hastasıyım, 10 yıldır insülin kullanıyorum. Kalbimde sıkıntılar başlayınca ameliyat olmayı kabul ettim. Şimdi rahatça nefes alabiliyorum” diye konuştu
milliyet.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER