Boğaz'dan mücevher çıkıyor

Boğaz'dan mücevher çıkıyor

Boğaz'dan mücevher çıkıyor
Boğaz'dan mücevher çıkıyor
Melen Projesi'nin Asya ile Avrupa arasında kalan "0" noktasından çıkan taşlar, takıya dönüştürülüp Yenikapı'da kurulacak müzede turistlere satılacak

Yıkılan Berlin Duvarı'ndan etrafa saçılan taş parçaları hem Almanların hem de Berlin Duvarı'nı görmeye gelen turistlerin ilgisini çekmiş, insanlar yıkılan duvardan dağılan taş parçalarını anı olarak yanlarına almıştı. Sabah'ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu örnekten esinlenmiş olacak ki yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İstanbul'un su ihtiyacının hızlı artışı sebebi ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından başlanıp yapımı devam eden Melen Projesi'nin Asya ve Avrupa bağlantısındaki "0" noktasından çıkan kaya parçalarını toplayıp muhafaza eden belediye, taşları takı haline getirip İstanbul'un tanıtımına katkı sağlamaya hazırlanıyor.

ORJİNAL TAKI ÜRETİLECEK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çalışmalar sırasında 135 metre derinlikte, Asya ile Avrupa'nın denizde birleştiği yerden yani sıfır noktasından çıkan kaya ve taşlardan dünyaca ünlü tasarımcıların desteğiyle bileklik, yüzük, kolye gibi orijinal takı ürünleri üretilmesi ve satışı için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Parçalarını takı tasarımcılarına emanet edip, bu parçaları İstanbul anısı olarak pazarlayacaklarını söyledi. Kaya parçalarının belediyede saklandığını ve bunların tasarımcılara verilip takı üretilmesini sağlayacaklarını dile getiren Topbaş şunları söyledi: "Bu kayalıklar İstanbul Boğazı'nda Asya ve Avrupa arasında inşa edilen su tüneli çalışmaları esnasında elde edildi. 2 ton civarında çıkarılan bu taşlar tutanakla kayıt altına alınarak Kültür AŞ.'ye teslim edildi.

METRO KALINTILARI DA VAR
Yenikapı Metro İstasyonu'nda çıkarılan Theodisus Limanı kalıntlarından çıkan 8500 yıl öncesinde ait olduğu bilim adamları ve arkeologlar tarafından belgelenen dere taşları da tutanakla yine Kültür A.Ş. tarafından alındı. Bu taşlar da değişik tasarımlarla, bileklik, kolya, yüzük broş gibi takı ürünlerinde değerlendirilecek." Topbaş, Yenikapı'da kurulacak İstasyon- Müze'de bu takıların sergilenmesi ve satışının planlandığını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER