Almanya`da Türk İzleri`ne büyük ilgi

Almanya`da Türk İzleri`ne büyük ilgi

Almanya`da Türk İzleri`ne büyük ilgi
Almanya`da Türk İzleri`ne büyük ilgi

Araştırmacı Gazeteci ve yazar Dr.Latif Çelik, Almanya`da 13 yıldır sürdürdüğü araştırmalarını Almanya`da Türk İzleri adıyla kitap haline getirdi. DITIB Weissenburg teskilatinin düzenledigi toplantiya çok sayida tarihsever katildi.


WEİSSENBURG - DİTİB Weissenburg Kültür Merkezi salonunda düzenlenen Almanya`da Türk İzleri konulu konferansa konuşmacı olarak, yazar Dr. Latif Çelik, DİTİB Bavyera Eyalet Birliği Başkanı Mustafa Yaman, Bölge Müdürü Erhan Çınar, Din görevlileri Ömer Genç, Ramazan Çayırpınar, Türkçe Öğretmeni Hakan Yüksel, Dernek Başkanları Mesut Kayır, Hamit Bakır ve davetli misafirler katıldı.

Proğramın ev sahipliğini ve açılış konuşmasını Dernek Başkanı Hamit Bakır yaptı. Bakır, uzaktan ve yakından bu davete teşrif eden tüm misafirlere ve yazar Latif Çelik`e teşekkür etti. Almanya`da uzun yıllar Türk tarihi araştırmalarını sürdüren gazeteci, araştırmacı yazar Dr. Latif Çelik, yaptığı araştırmalarını bir kitapta topladığını söyledi.

1960 yılında Adana`da doğan Çelik, İstanbul Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi`nde tarih eğitimi aldı. Türklerin Almanya`daki geçmişinin yarım asıra dayandığına dikkat çeken Çelik `Türklerin tarihi ile ilgili her soruya cevap bulmaya çalışıyor. Oysa ki bu ülkeye işçi olarak gelen Türklerden çok daha ezelden de gelmiş birçok Türk grupları olduğunu hatta bu ülkeye gelen akıncı Türkler, esir Türkler, öğrenci Türkler, meslek ve askeri eğitim için gelenler gibi çok çeşitli kafileler de bulunuyor.

 Oysa bu ülkeye asırlar önce ayak basarak toplumda saygın görevler üslenen okadar Türk asıllı insanlar var ki bunların tarihimizde bilinmesini istedim dedi. Almanya`nın Würzburg kentinde yaşayan Araştırmacı yazar Dr. Latif Çelik Almanya`da Türk İzleri kitabının 3. baskısı yapıldığını hatırlatarak, Atalarımızın Avrupa coğrafyasında sadece Almanya`da bıraktıkları izler değil kitabında yazdığı tarih sayfalarında söz edilmeyen çok ilginç olaylar da olduğunu söyledi. 1879 yılında hayatlarında hiç portakal görmemiş

Almanlara bu güzel meyvenin ilk defa Osmanlı sultanı tarafından gönderilmesi veya 16. yüzyıldan sonra Kuzey Bavyera`daki İpthausen Köyü`ne Küçük Türkiyedenmesi 2. Viyana Kuşatması`ndan sonra Avrupa`ya kahve, sigara, çay, baklava, börek, müzik, bando ve çiftlik kavramının girmesi gibi pek çok ilginç düşündürücü gerçeklerle dolu yazdığı kitabın her sayfasında tarihimizin karanlıklarla dolu kalmış bir yönü yer alıyor. Yazar Latif Çelik`in yıllarını alan bu derin çalışma sonucunda ortaya koyduğu Almanya`da Türk İzleri adlı eseri 6 bölümlük film haline getirilerek Türk televizyonunda yayınlandığı da vurgulandı.

ENTEGRASYONA KATKI SAĞLAYACAK
Türk Alman ilişkilerini iyi anlayabilmek için Almanya`da Türk İzleri kitabının okunması gerektiğini söyleyen yazar Çelik, Gazetemize yaptığı açıklamasında; Bizim bu ülkedeki izlerimizin ve geçmişimizin günümüze taşınıp bizim neslimizin özellikle genç Türklere ve genç Almanlara verilmesinde entegrasyon açısından çok büyük faydaları vardır.

 Eğer ki entegrasyonun gelişmesini ve entegrasyonun belli ülkelere göre mesafe alıp devam etmesi için Almanya`da Türk İzleri`nin özellikle Bavyera`daki bölümünün çok önemle incelenmesi gerekir dedi. Yazar Çelik, Almanya`daki Türk İzleri ile yetinmeyip aynı zamanda bunu bir platformla bütünleştirerek kitabının ikici versiyonunun hazırlıklarına başladığın ve yeni eserinin adının Türkiye`deki Alman İzleri olacağın söyledi. Çelik, proğram sonunda Weissenburg Dernek Başkanı Hamit Bakır`a imzalı Almanya`da Türk İzleri kitabını hediye etti.

Nurettin Mutlu / Weissenburg

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER