İBB KÜLTÜR AŞ. 14-20 MART ETKİNLİK TAKVİMİ

İBB KÜLTÜR AŞ. 14-20 MART ETKİNLİK TAKVİMİ

İBB  KÜLTÜR AŞ. 14-20 MART ETKİNLİK TAKVİMİ
14-20 MART ETKİNLİK TAKVİMİ

SEMİNER
14 Mart Pazartesi Saat:18.30
KARŞILAŞTIRMALI SİYASET: TARİH VE SOSYOLOJİ
Düzenleyen: Mümtaz’er Türköne
Yer: Divan Edebiyatı Vakfı


SEMİNER
14 Mart Pazartesi Saat: 18.30
KÜLTÜR SANAT GÜNDEMİ
Düzenleyen: Enver Ercan
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

“Irkçılık ve Edebiyat”
Konuşmacılar: Sezai Sarıoğlu, Roni Margulies, Mustafa Köz, Tevfik Taş
Şair ve yazar kimlikleriyle tanıdığımız konuşmacılar, ırkçı söylem ve tavırların artış gösterdiği günümüz dünyasında bireysel hak ve özgürlüklerin nasıl bir kuşatma altında olduğunu irdeleyerek,  edebiyatımıza yansımaları üzerine konuşacaklar.

SEMİNER
15 Mart Salı Saat: 18.30
MODERNLEŞME KAVRAMLARI
Düzenleyen: Enes Kabakçı
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

SEMİNER
15 Mart Salı Saat:18.30
 İSTANBUL MEDDAH HİKAYELERİ
Düzenleyen: Şeyma Güngör
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

“ Meddah Yusuf ve Ayşe Reis Hikâyesi”
 İstanbul meddah hikâyelerinin tanıtılmaya devam edildiği Mart ayı programında, önce İstanbul Meddah Hikâyeleri'nde yer alan  "çevre ve maddi kültür unsurları" üzerinde durulacak, daha sonra Meddah Yusuf ve onun dile getirdiği  Ayşe Reis Hikayesi anlatılacaktır. Seminer programı  görsel sunumla desteklenirken, değerli  sanatkârlarımız  işlenen konu ile ilgili şarkıları seslendireceklerdir.

KONSER
15 Mart Salı Saat: 20.00
İSTANBUL SAZENDELERİ
Düzenleyen: Göksel Baktagir
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

KONSER
15 Mart Salı Saat: 20.00
İNCESAZ KONSERİ    
Solist: Dilek Türkan
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

KONSER
15 Mart Salı Saat: 20.00
NEY AKŞAMLARI
Düzenleyen: Ender Doğan
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Ender Doğan
1970 Malatya doğumludur. İstanbul Ünversitesi Sosyoloji mezunudur. (1996), müzik hayatı 1984’te Eyüp Musiki Cemiyeti’nde başladı, İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Musikisi korosunda beş yıl süreyle Süheyla Altmışdört hoca’nın talebesi oldu.
1994’te TRT İstanbul Radyosu’nun düzenlediği ses yarışmasında İstanbul bölge ikinciliğine layık görüldü, aynı yıl İstanbul Radyosuna Neyzen ve ses sanatçısı olarak girdi. Bu görevini dört yıl devam ettirdi.
1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak Erzurum’da Felsefe öğretmenliğine başladı, iki yıl sonra istifa ederek istanbula döndü, İ.T.Ü. Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler’de mastır öğrencisi oldu. Çeşitli özel okullarda yedi yıl süreyle Felsefe hocalığı ve Rehberlik Psikolojik Danışmanlık yaptı. Bu sırada müzik faaliyetlerine devam etti. Bekir Sıtkı Sezgin, Cinuçen Tanrıkorur, Kâni Karaca, Niyâzi Sayın, Sadrettin Özçimi gibi klasik üslubun yetkin temsilcilerinden istifâde etti. Tasavvuf müziği, Mevlevi müziği alanında Hollanda, Almanya, Avusturya, Fransa, Hırvatistan, İsveç, Belçika, Mısır, Suriye, Fas, Malezya gibi ülkelerde solo veya topluluk icraları ile müziğimizi temsil etti. Müzik Sosyolojisi ile ilgili çalışmalar yaptı, konuya ilişkin birkaç deneme ve makalesi çeşitli kültür-sanat dergilerinde yayınlandı. Sanatçı 10 yılı aşkın süredir Ney yapımı ile de meşgul olmaktadır, birçok çizgi üstü albüme de imza atmıştır. Sûfi Nağmeler, Sana Geldim, Sufi out cry, Nefes, ‘Bir telden Bir nefesten’ bunlardan bir kaçıdır.
Yerebatan Sarnıcı’nda aylık periyotlarla yapılan ‘Ney Akşamı’ konser programını düzenlemektedir. Eyüp Musiki Vakfı ve İsmek bünyesinde Ney hocalığına devam etmektedir.


SEMİNER
17 Mart Perşembe Saat:18.30
NESİRLER VE NESİLLER
Düzenleyen: Cevdet Karal-Melek Paşalı
Yer: Atatürk Kitaplığı

Bu ayki konumuz “Bir Tereddüdün Romanı” (Peyami Safa) olacak.


SEMİNER
17 Mart Perşembe Saat: 18.30
DÜNYA METROPOLLERİ
Düzenleyen: Sadettin Ökten
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

Londra, Paris, Berlin, New York, San Francisco, Tokyo, Amsterdam, Viyana, Rotterdam, Roma, Kahire, Chicago, Madrid, Barcelona gibi tarihi derinliği olan ve aynı zamanda güncel dinamikleri bir arada barındıran kentlerin kuruluş süreçlerini ve günümüz yerleşimini inceleyerek sosyal yapılanma ile fiziki yapılanma arasındaki ilişkileri araştırmak ve gözlemlemek amacıyla dünya metropolleri dersi yapılmaktadır.
Program Prof. Dr. Sadettin Ökten tarafında yürütülecektir.


KONSER
17 Mart Perşembe Saat:20.00
İSTANBUL’UN TAŞI TOPRAĞI MÜZİK
Düzenleyen: İncila Bertuğ
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

Solist: Bekir Ünlüataer
Kemençe: Binnaz Çelik
Kanun: Günay Çelik
Proje ve sunum: İncilâ Bertuğ
İstanbul tüm zamanların Kültür Başkenti… Bu şehir aldığı büyük göçler ve değişen hayat tarzı nedeniyle yeni kültür üretiminde zorlanıyor. Yeni ve estetik bir kültür ürünü üretmek için birikime, birikim için de bilgiye ihtiyaç var.
“İstanbul’un Taşı Toprağı Müzik” projesi bu amaca hizmet ederken bilgileri müzikal bir yolculukla aktarıyor.
Bu programdan çıktığınızda geldim, gördüm, öğrendim, dinledim ve eğlendim diyeceksiniz.

KONSER
17 Mart Perşembe Saat:20.00
KENT ORKESTRASI THM & MOTİF HALK OYUNLARI
Düzenleyen: Motif Halk Oyunları
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi


SEMİNER
18 Mart Cuma Saat: 18.30
AHLAK VE ETİK
Düzenleyen: Cafer Sadık Yaran
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi


SEMİNER
18 Mart Cuma Saat: 18.30
YURTTAŞLIK BİLGİSİ OKUMALARI
Düzenleyen: Abdurrahman Dilipak
Yer: Yazarlar Birliği

“Ortadoğuda Devrim Rüzgarları ve Türkiye İçin Çıkartılacak Dersler”  
Ortadoğuda Yeni Dönem
Mısırdan Önce, Mısırdan Sonra…

Dilipak’ın Büyükler İçin Yurttaşlık Bilgisi Derslerinde Bu Ay, Tunus’ta başlayıp Mısırda ve etkisini gösteren ve bölgeye yayılma istidadı gösteren halk hareketlerini konuşacak… Nasıl başladı, nereye gidiyor. Türkiye’den nasıl etkileniyorlar ve Türkiye’yi nasıl etkiliyorlar…
Türkiye ve Dünya Nereye Gidiyor? Wikileaks ve sosyal media, siyaset, iktisat, kültür ve Dini tartışmaları nasıl etkiliyor.


SEMİNER
18 Mart Cuma Saat: 18.30
TALHA UĞURLUEL İSTANBUL HİKAYELERİ
Düzenleyen: Özgenur Reyhan Güler
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel
Manisa Demirci'li olan Talha Uğurluel, 1997 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Tarih bölümünden mezun oldu. 8 yıl özel radyolarda tarih programları yaptı.  İki yıl İmaj kitap çalışmaları yapmış olup, Mukaddes Emanetler ve Harp Mecmuası kitaplarının editörüdür. Çeşitli kurum ve derneklerin eğitim programları dahilinde tarih seminerleri vermekte ve özel televizyonların tarih programlarında danışmanlık yapmaktadır. Fatih Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Uğurluel, Samanyolu Televizyonu’nda her sabah yayınlanan “İnancın Gölgesinde” programında tarihi mekanlarımızı tanıtmaktadır.
İmparatorluklar kenti olması sebebi ile mimari musiki, edebiyat ve daha pek çok ortak paydaların hiçbir dünya şehrinde görülemeyeceği bir şekilde kültürel mübadeleyi başarabilmiş tek kenttir.
Talha Uğurluel, “İstanbul Hikayeleri” programı kapsamında güzide İstanbul’umuzu bizlere tarihi ve sanat öğeleri açısından irdeleyerek kendi yorumuyla aktaracak…



SEMİNER
18 Mart Cuma Saat:18.30
TÜRKÇE’Yİ KONUŞMAK
Düzenleyen: Hayati Develi
Yer: Divan Edebiyatı Vakfı

“Türkçenin Arkeolojisi”
 Programda "derindeki Türkçe, Türkçenin tarihsel geçmişi, kuramsal veya metinsel olarak Türkçenin tarihi, Türkçe ile neler yaptık, neleri yapamadık? Aşiretten imparatorluğa Türk dili" konuları konuşulacak.


SEMİNER
18 Mart Cuma Saat: 18.30
ÇAĞDAŞ FELSEFE SEMİNERLERİ
Düzenleyen: Tacettin Ertuğrul
Yer: Atatürk Kitaplığı

"Mihail Bahtin Üzerine"
Konuk: Prof. Dr. Tül Akbal
Bu sunumda muhtelif disiplinlerdeki çalışmalarıyla 20. yüzyılın kuramsal tartışmaları üzerinde önemli etkilerde bulunmuş olan Rus düşünür Mihail Bahtin üzerine konuşulacaktır.

KONSER
18 Mart Cuma Saat: 20.00
KARMATE KONSERİ
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

KONSER
18 Mart Cuma Saat:20.00
YAVUZ DEĞİRMENCİ KONSERİ
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

Yavuz Değirmenci
İstanbul, dünyanın sayılı metropol şehirlerinden biri olmasının yanı sıra oldukça fazla yöresel kültürleri de bünyesinde barındıran farklı bir özelliğe sahiptir. Bu bağlamda şu an İstanbul'un çeşitli semtlerinde yerleşik olan sakinleri; doğup büyüdüğü, örfünü, ananesini ve de folklorik değerlerini içinde hissettiği memleketinin türkülerini dinlerken daha bir hoşnut olur düşüncesindeyiz. Konserimizi gerçekleştireceğimiz salonda bulunan seyircilerin yörelerine ait gerekirse istekler de alarak türküleri dile getirip, memleketinden bir hava estirmek, ufak-ufak açıklama ve anlatımla o yörenin kültürel karakterinden bahsederek geçmişimizdeki güzelliklerin hatırlanarak yaşamasını sağlamaktır. Türkünün söylendiği yörenin özelliklerinden, konusundan, varsa hikayesinden ve kaynak kişisinden bahsederek bir Anadolu gezisi yaparak, modern bir kentte yaşayan hemşerilerimize özgün değerlerinin yaşamasına da imkan sağlamak ve böylece geçmişin süzgecinden süzülen türkülerimizle merhaba demek için "Memleket Havaları"nı seçtik...

KONSER
18 Mart Cuma Saat:20.00
GRUP BOZOKLAR
Düzenleyen: Levent Kaya
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi


KONSER
18 Mart Cuma Saat: 20.00
AHMET YESEVİ’NİN BESTELENMİŞ ESERLERİ
Düzenleyen: Vedat Erenoğlu
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi


KONSER
18 Mart Cuma Saat: 20.00
ERDAL KÜÇÜKKAYA THM KONSERİ
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Erdal Küçükkaya
Sanatçı Erdal KÜÇÜKKAYA Elazığ da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Elazığ'da tamamlayan sanatçı Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Eğitimi Şan Bölümü mezunu olup, müzik öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Müziğe küçük yaşlarda başlayan sanatçı, lise yıllarında Elazığ Musiki Cemiyeti'nde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği korolarında korist ve solist olarak yer almıştır.
Ortaokul yıllarında Elazığ Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlemiş olduğu ses yarışmasında, Elazığ il birinciliği, lise yıllarında TRT'nin düzenlediği ses yarışmasında iki ayrı bölge üçüncülüğü, 1996 yılında Malatya'da düzenlenen Türk Halk Müziği ses yarışmasında Malatya il birinciliği kazanmıştır.
Yorumculuğunun yanı sıra söz ve müziği kendisine ait eserler de üreten sanatçı, halk müziği repertuarına kattığı yeni eserleriyle bir çok önemli sanatçının albümlerinde yer almıştır.
Sabahat Akkiraz & Mustafa Özarslan'ın 'Birlikte Türküler Söylüyoruz' adlı düet albümünde 'Karadır Dağlar', Erol Parlak'ın 'Yalınkat' albümünde 'Beyhude' ve 'Ey efendim', Arzu'nun 'Ne Fayda' albümünde 'Diyemedim', Gamze Akkuş'un 'Gelecek Diye' albümünde 'attın Ateşlere', Mehtap Demir'in 'Şa Türkülerin Senfonisi' albümünde 'Ey Efendim' Beyhan Aksoy'un 'İsli Çıralar' isimli albümünde 'Haber Salın' ve 'Beyhude',Devr-i Alem Çok Sesli Müzik Topluluğu'nun 'Girizgâh' isimli albümünde 'Hakikat Kapısı' ve 'Cismine Pervane' Serpil SARI'ının son albümünde ''turnam avaz ile döner ''ve ''Yanar ağlarım'' adlı eserler kendisine aittir


KONSER
18 Mart Cuma Saat: 20.00
NECDET KAYA İLE HARMANYELİ KONSERİ
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
MUTLULUK MASALI
Düzenleyen: Uygur Çocuk Tiyatrosu
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

Çok ama çok uzak diyarlarda bir ülkedeki Kral ve Kraliçenin bir ilkbahar sabahı dünya güzeli bir kız çocukları olur. Güzelliği kadar mutlu yüz ifadesi ve gülücükleriyle de görenlere kendini hayran bıraktıran bu kızın doğduğu gün ülkede büyük bir şölen düzenlenir. Ülkedeki herkes ve Krallığa hizmet eden periler de bu şölene gelir.
Fakat o gün davet edilmeyen ve bu durumdan çok mutsuz olan en yaşlı peri kötü bir dilekte bulunur. Dileğe göre güzel ve mutlu prensesimiz ve tüm krallık yüz yıllık derin bir uykuya yatacaktır...
Tüm halkı uyuyan bu ülke insanlarını karşı ülkenin genç prensi, prensesi öperek uyandıracaktır.
Bunu nasıl mı başaracak? Gelin hep birlikte masalımızda görelim…

Yazan ve yöneten: Suha UYGUR


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
EVVEL ZAMAN İÇİNDE
Düzenleyen: Tiyatro Yeniden
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

"Kuklalar,  gölge oyunu, canlı müzik ve eşsiz bir masal yolculuğu…"
Çocuklar için yapılacak her şeyin çok büyük bir özen ve sorumluluk duygusuyla yapılması gerektiğine inanan,  Türkiye'de bu alanda verilen en önemli ödülü; " Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü" nü almış olan Tiyatro Yeniden; "Evvel Zaman içinde " adlı oyunla,  çocuklarla yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Canlı müziğin eşlik ettiği, tümüyle onların hayal gücüyle tasarlanan bir yolculuk bu... Bu yolculukta; Şarkı söyleyen ördekler, tartışmaya çok seven yedi başlı ejderha, yarışmayı çok seven dev,  Kaf dağına uçan Anka kuşu, ballı ekmek seven yılanlar, vakitsiz öten horozlar ve birbirinden komik insanlar çıkacak karşımıza. Bu yolculuk boyunca değişen bir terzi, en büyük cesaretin dürüstlük olduğunu anlayacak...
Kukla ve Proje Tasarım: Mehmet Erbil
Ses Tasarım/ Müzik / Gitar: Melih Serhat Soyyiğit
Işık Tasarım: Ömür Saka
Yön: Dersu Yavuz Altun


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
ALİS HARİKALAR DİYARINDA
Düzenleyen: Tiyatro Mie
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Alis, zeki, şirin ve oyun oynamayı çok seven bir çocuktur…
Bir gün ablası ile piknik yapmaya giderler. Ablası piknik sepetini unuttuklarını fark eder, Alis’e beklemesini söyler ve orada bırakır.
Alis, ablasını beklerken yerde bir elma görür ve yer, sonra, konuşan bir tavşan görür, meraklı Alis, tavşanın peşinden gider ve Alis Harikalar Diyarına geçer…
Tavşan ve arkadaşlarıyla oyunlar oynar ve çok güzel vakit geçirir. Oyuna doyan Alis ablasını özler ve geri dönmek ister, elmadan tekrar ısırır ama dönemez… Alis Harikalar Diyarından dönecek mi? Bu, eğlenceli, müzikal komediye hepinizi bekleriz…


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
KÜÇÜK PANDALAR
Düzenleyen: İstanbul Çocuk Sanat Tiyatrosu
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi

Küçük Pandaların, yaşadıkları köyü soymaya çalışan iki hırsıza karşı verdikleri mücadele komik bir dille anlatılmaktadır.
 Bu oyunda çocuklarımıza, soru sormaktan korkmamaları gerektiğini ve gerekli soruların mutlaka sorulması gerektiğini anlatmaktayız. Ayrıca bir çok iç mesajın yanında (arkadaşlık duyusunun pekiştirilmesi, yardımlaşma, birlikte başarma gibi) diğer bir önemli konu da ekolojik dengenin korunması ve çevre bilincinin yerleştirilme çabasıdır.
 Oyunumuzda 7 tane şarkımız bulunmaktadır ve bu şarkılarımıza koreografi uygulanmıştır. Görsel olarak bol renkli ve işlevli bir dekor anlayışı içinde olunmuştur. Kostümler yine aynı anlayışla, sevimli ve eğlendirici olarak hazırlanmıştır.
Oyunumuz 6 oyuncu ve 2 teknik çalışanımızla oynanmaktadır. Oyunumuz 1 saat sürmektedir.


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
SİHİRLİ ORMAN
Düzenleyen: İstanbul Sahne Oyuncuları
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Çiçek ve Güneş sürekli oyunlar oynayan çok iyi iki arkadaştır. Oyunlarını her zaman evlerinin yakınında ki ormanda oynarlar. Bir gün yine ormanda oynarlarken, ağaçları kesen iki kötü niyetli adama rastlarlar. Çiçek ve Güneş, ağaçların faydaları ve onları kesmenin suç olduğunu, kötü adamlara ne kadar çok anlatsa da adamlar, çocukları küçümser ve dalga geçerler. Çocuklar da düşünüp bir çare bulmaya çalışırlar. Akıllarına çok parlak fikir gelir anne ve babalarından da yardım alırlar. Çok ilginç ve komik bir yol bulurlar. Bu yolla adamlara çok güzel bir ders verirler.
Yazan: Erdal Yıldırım


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat:12.00
DANS EDEN PRENSESLER
Düzenleyen: Altınok Tiyatrosu
Yer: Başakşehir Kültür Merkezi
“Balerinler Eşliğinde Muhteşem Dans Şöleni”
Oyun, 2006-2007 yılında başarılı bir sezonun ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Elim Sende Çocuk Şenliği kapsamında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde iki gün üst üste sahne almıştır. 2007 Temmuz ayında Kadıköy Belediyesi Ve Çoged (Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği) tarafından organize edilen 6. Kadıköy Çocuk Şenliği programı dahilinde Kadıköy Selamiçeşme Özgürlük Parkı Açık Hava Tiyatrosu’nda başarı ile sahnelenmiştir.
2007-2008 sezonunda Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Şenliği kapsamında Mustafa Kemal Merkezi’nde, 2008-2009 İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Şenliği kapsamında uluslararası bir organizasyonda Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenmiştir. Kalabalık bir kadroyla sergilenen oyunun koreografisi profesyonel dansçılar tarafından uzun bir prova süresinden sonra hazırlandı. Oyunun finalinde ise seyirciyi muhteşem bir dans gösterisi bekliyor.
Oyunun konusu:

Dans etmenin yasak edildiği bir ülkede en büyük tutkuları dans etmek olan prensesler bu yasaklamanın nedenini çok geçmeden öğrenirler. En küçük prenses Minüetin yaş gününde hediye olarak gelen kitaplar, büyük bir sırrın da anahtarı olur. Dileklerin gerçeğe dönüştüğü şaşırtıcı ve sihirli bir dünyanın kapılarını açacak gizemi keşfeden sarayın uşağı papyon ve prensesler, büyük bir sürpriz ile karşılaşırlar. Bu sürpriz aslında yeni bir başlangıç olacaktır Babalarının krallığının tehlikeye girmesi üzerine Prenses ve kız kardeşleri, birlik olmak hem günü hem babalarını kurtarmak için çalışmak zorunda kalacaklardır. Böylece sorunların üstesinden gelmek için aile birliğinin ne kadar önemli olduğunu öğreneceklerdir. . .


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat:12.00
SEVİMLİ KEDİCİKLER VE RUPİ
Düzenleyen: Masal Gerçek Tiyatrosu
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

Oyunun kahramanları; beceriksiz bir palyaço olan Rupi ile Sarman, Yaman ve Duman isimli üç sokak kedisidir. Rupi, bir sirkte çalışmaktadır. Ancak gösteri yapmakta oldukça başarısızdır. Bu nedenle sirkin temizliğini yapıp, hayvanların yemeklerini hazırlamak zorundadır. Rupi, bu durumundan çok rahatsızdır. Çünkü o, çok güzel bir gösteri hazırlayıp sirkin yıldızı olmak ve temizlik işlerini yapmaktan kurtulmak istemektedir. Bu duruma, sevimli kedicikler Sarman, Yaman ve Duman el koyarlar. Önce Rupi ile arkadaş olup, temizlikte ona yardım ederler. Bir taraftan da Rupi'nin nasıl bir gösteri hazırlayacağını düşünürler. Bunun için sirkin eski yıldızı aslan Leo'ya danışırlar. Fakat Leo, çok yaşlı bir aslandır. Hafızası oldukça zayıflamıştır ve daha önce görmüş olduğu hiçbir palyaço gösterisini hatırlamamaktadır. Sirkin patronu ise kahramanlarımızı sıkıştırmaktadır. Çünkü çok az zamanları kalmıştır ve sirkin bir palyaço gösterisi olmadan açılmasını istememektedir. Bu sırada kediciklerin aklına sirkin yanında gördükleri eski bir araba gelir. Arabayı alıp, süsleyerek Rupi'ye götürürler. Rupi de arabayla bir gösteri yapar. Patron gösteriyi çok beğenir ve sirkin yıldızı olarak afişlere Rupi'nin de isminin yazılacağını söyler. Sevimli kediciklere de Rupi'ye yardım ettikleri için teşekkür edip, bundan böyle onların da bu sirkte kalmalarını ister. Tabii kahramanlarımız buna çok sevinirler. Dostluk ve yardımlaşmayla zorlukların üstesinden gelinmiş ve herkes mutlu olmuştur. Sirk ise birbirinden güzel gösterilerle seyircilerini eğlendirip, başka bir şehirde çocukları mutlu etmek için, yeni yıldızlarıyla yola çıkmıştır.


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.00
İKİ İNATÇI KEÇİ
Düzenleyen: Tomurcuk Çocuk Tiyatrosu
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi

Sevimli keçilerimiz, yaşadıkları ormanın ortasından geçen derenin üzerinde bulunan
köprüde karşılaşınca birbirlerine saygılı, hoşgörülü davranmayı bir kenara bırakıp
inatlaşmaya başlarlar.

Bütün mesele her iki keçinin de karşıya geçmek istemesidir.

Ama keçiler birbirine yol vermek istemeyince kavgaya girişirler. Ama sonunda ikisi de derenin sularına düşerek inatçılıklarının kurbanı olurlar.


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat: 12.30
DİLEK KUYUSU
Düzenleyen: Tiyatro Yansıma
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi

Küçük Ergin annesinin kendisine karışmasından bıkmış yaramaz bir çocuktur. Bir gün artık annesinin baskılarından sıkılır ve babaannesinin kendisine anlattığı dilek kuyusundan bu durumun değişmesini diler. Kuyunun tatlı perileriyle tanışan Ergin dileğini yerine getiren periler sayesinde çok mutlu olur. Ama sonra olanlar olur…


ATÖLYE ÇALIŞMASI
19 Mart Cumartesi Saat: 13.00
MUCİTLER ATÖLYESİ
Düzenleyen: Ayşe Kuralay
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi
“Her çocuğun içinde bir mucit yatar.”
Rehberler eşliğinde şaşırtıcı deneyler:
Balondan şiş kebap,  rengarenk sıvılar, sütte ebru, yanardağ patlaması, yanmayan balon, tomatrop...
 
Bilimin şaşırtıcı ve gizemli dünyası:
Mevsimler nasıl oluşur?
Hava kabarcıkları cisimleri batırır mı?
Nasıl nefes alıyoruz?
Yukarı tırmanan huni, çarpışan toplar, foucoult sarkacı, jiroskop...
Eğlenceli bilim gösterileri:       
Sihirli Kumbara, Üç Boyutlu Hologram, Uçan Çemberler, Boşluktaki Dünya, Bionik Kulak, Çivi Yatak...


ÖZEL ETKİNLİK
19 Mart Cumartesi Saat: 14.30
ÇANAKKALE MUHAREBELERİ ESNASINDA İSTANBUL
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

Katılımcılar
•    Haluk Oral
İstanbul'dan Cepheye Giden Edebi Heyet Hakkında
•    Lokman Erdemir
İstanbul'daki Sağlık İmkanları ve Hizmetleri
•    Muzaffer Albayrak
Çanakkale'nin İstanbul'a İzdüşümü
•    Tuncay Yılmazer
Yabancıların Gözüyle hedef istanbul
Moderatör
İsmail Bilgin
Panelde Çanakkale Muharebeleri esnasında ilk defa İstanbul'un konumu, sosyal hayatı, asker sevkiyatı, cepheye giden yazarlar ve asıl hedef olan İstanbul konunun uzmanlarınca ele alınıyor.


SEMİNER
19 Mart Cumartesi Saat: 14.00
HERKES HAKLI - İNSAN HAKLARI KONUŞMALARI
Düzenleyen: Ahmet Mercan
Yer: Türkiye Yazarlar Birliği

“Mültecilik”
Konuk: AV. Abdulhalim Yılmaz
Evrensel tabii hukukun bir gereği olarak, temel hakların gündemde kalmasına, anlaşılmasına katkı sağlamak, kadim zamanlardan bu yana, farklı yaklaşımlarla akışını sürdüren ve pratik hayata yansımada çeşitli sorunlar yaşanan insan hakları sorunları programın ana eksenini oluşturuyor.


SEMİNER
19 Mart Cumartesi Saat:14.00
HAYATA EDEBİYATLA BAKMAK
Düzenleyen: Fatih Andı
Yer: Divan Edebiyatı Vakfı


SEMİNER
19 Mart Cumartesi Saat:14.00
YUNUS EMRE OKULU
Düzenleyen: Mustafa Tatçı
Yer: Atatürk Kitaplığı


ÇOCUK OYUNU
19 Mart Cumartesi Saat:12.00
BİR KÜMES MÜZİKALİ
Düzenleyen: Tiyatro Alkış
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

Bir kümes içerisinde yaşayan tavuklar, civcivler ve horozlar, şarkı söyleyip dans ederlerken, çiftliğin sahibi Tonton Dede’nin köpeği Pısır ile horoz arasında liderlik konusunda bir tartışma geçer. O sırada Tonton Dede gelir, artık çok yaşlı olduğunu, çiftliği başkasına devredeceğini söyler. Çiftlikteki hayvanlar buna çok üzülür, ama Tonton Dede kararlıdır. Tonton Dede çiftliği, Pata adlı bir adama bırakır. Pata adlı adamın Debur adında bir köpeği vardır. Tonton Dede gittikten sonra Pata’nın ilk işi, çiftliğin köpeği Pısır’ı kovup, yerine kendi köpeği olan Debur’u almaktır. Pata’nın bütün direktiflerini çiftlikteki hayvanlara Debur açıklar, böylece çiftlik baskılı bir yönetime geçmiştir. Çiftlikteki tavuklardan biri olan Kubik’in sabah erkenden yumurtlayamama sorunu vardır. Pata’nın ilk direktifi sabah erkenden yumurtlanması doğrultusundadır, yumurtlamayan tavuk çiftlikten kovulacaktır. Hayvanlar arasında bir telaş başlar.
Sabah Kubik yumurtlayamamıştır, Debur yumurtaları toplamak için gelmek üzeredir. O sırada pazarlamacı tavuk kılığına girmiş olarak kovulan köpek Pısır gelir. Debur’un kafasını karıştırır çift sarılı yumurtladığını iddia eder. Yanında getirdiği yumurtalardan birini ispatlamak için Debur’a verir ama yumurta çift sarılı çıkmaz. Kümesteki hayvanlar şimdilik bir gün daha kazanmıştır. İkinci günün sabahı olmak üzeredir. Kubik hala yumurtlayamamıştır. Tel örgülerin üzerinden Pısır bu sefer kendi haliyle kümese atlar. Onlara Pata’nın burada yaptığı baskılı yönetimi anlatmak için başka köpek arkadaşlarıyla Tonton Dede’ye haber gönderdiğini söyler. Pısır kümeste saklanır, sabah olmak üzeredir, Kubik hala yumurtlayamamıştır, yumurtlamak için çok uğraşır. Debur ile Pata tam kümese girerken yumurtlamayı başarır. Yumurtaları verirler fakat Pata bu sefer günde iki defa yumurtlanacak der. Ne yapacağını bilemeyen kümes hayvanları kara kara düşünürken, Tonton Dede çıka gelir. Olayları Tonton Dede’ye anlatırlar. Tonton Dede bu olayları dinledikten sonra, Pata ile Debur’u kovar. Finalde kümes hayvanlarına demokrasinin tanımını yapar, onlara öğretir ve kendi kendilerini yönetmelerini isteyerek, çıkar gider.
Yazan ve Yöneten    : Oktay Şenol
Dekor ve Tasarım    : İ. Ümit Erzurumlu
Animasyon Tasarım    : Mesut Ataş
Müzik    ve Koreograf    : Oktay Şenol
Aranjör        : Ayhan Yavaş
Psikolog    : Banu Akman
Işık Tasarım    : Oktay Erdoğan
Sahne Amiri    : Şahin Şeker
Gitar        : Mahmut Özen
Oynayanlar    :    Bülent Aksu, , Fahri Öztezcan, Başak İleri,Tuncay Tarhan, Burcu Saraçoğlu, Okay Şenol, Tan Güneş, Fuat Mete, Taylan Erler.



SEMİNER
19 Mart Cumartesi Saat: 18.00
ERHAN AFYONCU İLE TARİH SOHBETLERİ
Düzenleyen: Erhan Afyoncu
Yer: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi

“Doğumunun 400. yıldönümünde Evliya Celebi”


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat:20.00
OKTAY ERTUĞRUL KONSERİ
Yer: Yeşilpınar Kültür Merkezi


SEMİNER
19 Mart Cumartesi Saat: 20.00
ŞİİRLERLE ŞARKILAR
Düzenleyen: Sadun Aksüt
Yer: Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi

Ünlü tanbûrî, bestekâr, yazar ve musiki şinas Sadun Aksüt, 1932 yılında Merzifon'da doğdu. Konservatuarı bitirmeden Türk Musikisi Konservatuarı Derneği'ne giren Aksüt; burada Hüseyin Sadettin Arel, Dr. Suphi Ezgi ve Laika Karabey'den dersler aldı. Uzun yıllar İstanbul Radyosu'nda saz eserleri çaldı.

İstanbul Radyosu Türk Musikisi Nota Kütüphanesi'ne memur olarak çalıştı. Bir yandan da solo ve topluluk programlarında tanbur çaldı. TRT Türk Sanat Musikisi Repertuar Kurulu üyeliği yapan Sadun Aksüt'ün 100 kadar şarkı, 24 ilâhi, 50’ye yakın çeşitli makamlardan saz eserleri, üç çocuk şarkısı ve sazkâr makamında bir Mevlevî âyin-i şerifi bulunmaktadır. Tam 50 yıldır Türk sanat müziğini dostlarıyla paylaşan Sadun Aksüt, 50 yıldır müziğin devleriyle birlikte çalıp söylüyor, Radyoevi, gazino ve konser salonlarındaki müzisyenlerin, müziğin ve yankılarının tanıklığını yapıyor.

KONSER
19 Mart Cumartesi Saat: 19.00
SUFİ CAZ KONSERİ
Düzenleyen: Sıtkı Can Türkoğlu
Yer: Yerebatan Sarnıcı


19 Mart Cumartesi Saat: 20.00
FATİH (TEK PERDELİK OYUN)
Düzenleyen: Barboros Uzuner
Yer: Ümraniye Atakent Kültür Merkezi

“Fatih”
Fotoğraflar eşliğinde, bir saatlik tarihi bir yolculuk.
Dünya tarihinin en büyük dahilerinden birinin hayatı ve başarıları farklı bir üslup ile seyirciye aktarılıyor.
II. Mehmed, Hz. Muhammed’in “Konstantinapol muhakkak fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne büyük kumandandır. Onu fetheden asker ne büyük askerdir.“ övgüsüne layık olmak için sıvadı kollarını ve onu Fatih Sultan Mehmed yapacak olan yola çıktı. Bu yolda en önemli yardımcıları; inancı, aklı, askerleri ve hocalarıydı.
“Haram yiyen asker harami olur.“ diyen, sefere giderken bir bahçede yedikleri elmaların parasını ağaçların dallarına astıran bir babanın II. Murad’ın oğluydu o. Babasından; adil olma, dürüstlük ve şairlik miras kaldı ona.
Bu oyun çobanından padişahına şair olan bir milletin şair ruhlu padişahının hayatını anlatır.
Bu oyun “Emeksiz devlet olur mu?“ diyen Fatih’in son nefesine kadar vatanı için yaptıklarını anlatır.
Bizans elçisine “Benim yapabileceklerimi siz hayal bile edemezsiniz.“ diyen Padişahın Rumeli Hisarı’na imzasını atışı vardır bu oyunda.
Bu oyun yenilenlere bu çağda bile tanınmayan hakları veren, dünyanın ilk insan hakları beyannamesi olarak gösterilebilecek olan fermanı fethettiği Bosna Hersek’e sunan yüce gönüllü Fatih’i anlatır.
Hacı Bayram Veli’den hilafet alan İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin ile birlikte Molla Gürani, Molla Hüsrev ve Molla Fenari de vardır oyunda.
Osmanlı İmparatorluğu’na en parlak dönemini yaşatan, “ Üstün olunca bağışlamayı bileceksin. “ anlayışını benimseyen Fatih’in yaptıkları ve yaşadıkları anlatılır.
Oyunda Fatih Sultan Mehmed’e ve dönemine ait bir çok soru yanıtını bulur. İşte o sorulardan bazıları.
II. Murad neden genç yaşında tahtını çocuk yaştaki oğluna bırakmıştır?
Eyüp Sultan Cami’si olarak bilinen kutsal yer bu adı nasıl almıştır? Eyüp Sultan kimdir ve İstanbul’a neden ve ne zaman gelmiştir?
İstanbul’un ilk belediye başkanı hangi Türk büyüğünün torunudur?
Avrupa kolejleri ve üniversiteleri neden Fatih’in kurduğu medreselerin birer taklitidir?
Fatih’in divanındaki gazellerin benzerlerine asırlar sonra hangi büyük şairlerde rastlanır?
Uzaya fırlatılan roketlerin Fatih dönemi ile ilgisi nedir?
La Fonten’den yüz yıllar önce Fabl tarzında hayvanlı masalların yer aldığı Harname’yi kim yazmıştır?
Fatih Sultan Mehmed saraya getirttiği İtalyan ressam Gentile Bellini’ye kendi tablosundan önce neden saray çalışanlarının tablolarını yaptırtmıştır?
Fatih’in tablosu nasıl ve kim tarafından satılmıştır?
Fatih Sultan Mehmed öldü mü, öldürüldü mü?
Tarih büyük adamların biyografisidir. Bu nedenle bu oyun sadece Fatih’i değil onun yaşadığı dönemi de anlatmaktadır.


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat: 20.00
YÜCEL ARZEN KONSERİ
Yer: Sultanbeyli Kültür Merkezi

Yücel Arzen
Çağdaş bir ozan, müziğe aşık, yetenekli bir besteci. Müzik severler  ‘’Ah Le Yar’’ ın bestecisi olarak tanıdı. Bu güne kadar yayınlanmış 150’ye yakın şarkı formunda besteleri var.
Popüler Türk Müziği yorumcuları; Cem Karaca, Sertab Erener, Kıraç, Haluk Levent,
Ahmet Özhan, Bülent Ersoy, Funda Arar, Mahsun Kırmızıgül, Ali Şan tarafından seslendirildi. Ünlü şair Atilla İlhan’ın son şiir albümünün (An Gelir) müziklerini yazdı. Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz’ın ‘’Güllü’’ adlı tiyatro oyununun müziklerini yaptı. Mustafa Erdoğan  Anadolu Ateşi Dans Topluluğu’nun Müzik Yönetmenliğini yapan sanatçı; İstanbul’da Dünya Prömiyerini gerçekleştiren Troya adlı müzikal dans gösterisinin müziklerini yaptı.

Eşref paşalılar isimli sinema filminin müziklerini yaptı. Son Albümü " Bir aşk On Şarkı " ile tüm sevdalıların kalbini fethetti. Tüm besteleri ve unutulmayan aşk şarkıları ile müzik severlerle buluşuyor.


ÖZEL ETKİNLİK
19 Mart Cumartesi Saat:20.00
YAŞAYAN DEĞERLERİMİZ ÖZEL KONSERİ: EROL SAYAN
Yer: Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat: 20.00
MEHMET AKÇA
Yer: Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat:20.00
GÖKHAN KIRDAR KONSERİ
Yer: Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat: 20.00
MURAT ÇELİK KONSERİ
Yer: Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi
Murat Çelik
4 Mart 1965'te Bakırköy'de dünyaya geldi düşlerimizin tutsak kahramanı... 1993 yılında Düş Sokağı Sakinleri grubunu Murat Yılmazyıldırım ile birlikte kurarak müzikal anlamda profesyonelliğe adım attı.
"Futbolcu olacaktım, sakatlanınca İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne girdim. Hocalarımın saçını kes ısrarına dayanamayıp müzisyen oldum... 1965'ten beri yaşadıklarımı ve yaşayacaklarımı Düş Sokağı Sakinleri’yle paylaşmaktayım. En güzel bestem kızım Zeynep Ada’dır; ben güzel olan her şeyi severim, çünkü Rabbimi bana hatırlatır …"

Solo kariyerine "Su Düşleri" albümüyle başladı daha sonra Düş Sokağı Sakinleri'nden ayrılarak "Seyyah" isimli albümünü çıkardı.

Murat Çelik, Ekim 2004 yılında "Gülziya" isimli roman çalışmasını gerçekleştirdi. Roman ikinci baskısını 2005'in ekiminde yaptı. Ardından 2005 yılının sonlarına doğru "Aşkın Elif Hali" isimli şiir kitabı yayımlandı.

Hissettiklerini ve yaşadıklarını: "Aklınızla kalbinizin kesiştiği yere dikkat edin, elimizde bir tek o kaldı" diyerek özetlemektedir.                                                                              


KONSER
19 Mart Cumartesi Saat:20.00
SEDA GÜLBEYAZ KONSERİ
Yer: Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi

Seda Gülbeyaz

1977 Yılında İstanbul’da doğdu. 1995 yılında girdiği İTÜ Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. Öğrenimi sırasında Aleaddin Yavaşça, Tülin Korman, Selahattin İçli, Ferşan Başaka, Esin Sezen, Orhan Hakalmaz gibi değerli hocalardan ders aldı.
TRT İstanbul radyosunun açtığı yetişmiş ses sanatçısı sınavını kazanarak akitli ses sanatçısı olarak çalışmaya başladı ve daha sonra bu kurumda kadro almaya hak kazandı. TRT kurumunun birçok konser, müzik eğlence ve bant kayıtlarında yer aldı. 2004 yılında yine TRT'’nin düzenlediği Alaturka Beste Yarışması’nda derece alan ve finale kalan eserleri seslendirdi. TRT'de yayınlanan "Alaturka Solist" yarışmasında yarışmacıların eğitmenliğini yapmış olan Seda Gülbeyaz TRT2’de her hafta canlı olarak yayınlanan “Gecenin Sesi” adlı müzik-eğlence programında sunuculuk ve solistlik yapmıştır. Halen TRT ‘ nin  sevılen ve beğenilen müzik-eğlence programı "Akşam Sefası" nda da solist olarak görevlidir.

Kültür amaçlı birçok albüm ve konserde görev aldı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok solo konserlerde ve topluluk konserlerinde bulundu. Uzun yıllar Timur Selçuk ile konserler verdi. (Albümler: Timur Selçuk "Babamın Şarkıları" 1 ve 2, Hasan Esen "Rebab", "İsmail Birateş Şarkıları", Tuzla Belediyesi Kültür Yayınları "Gül Şarkıları" Otantik Türk Müziği Topluluğu ile konserler verdi.  2006 yılında, Mehmet Emin Bitmez' in kurmuş olduğu "Sazkâr Topluluğu" na solist sanatçı olarak katıldı. Bu toplulukla birçok konser veren sanatçı, halen toplulukla birlikte çalışmalarını sürdürmektedir
2008 Yılında Kültür Bakanlığı Ses Sanatçısı Bekir Ünlüataer’le birlikte ‘’Her Şarkı Bir Ateş’’ solo albümünü yaptı.
 1999 yılından bu yana Tuzla Musiki Cemiyeti 'ni yönetmekte ve bu toplulukla özel konserler vermektedir.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER