Rusya’da “Bahetle helal” adlı ilk süpermarket Açıldı

Rusya’daki “Bahetle helal” adlı ilk süpermarket Tataristan’ın başkenti Kazan’da açıldı. Kazan’daki “Bahetle helal” süpermarketi Rusya’da helal ürünler satışı yapan ilk süpermarkettir

Rusya’da  “Bahetle helal” adlı ilk süpermarket Açıldı
Rusya’da  “Bahetle helal” adlı ilk süpermarket Açıldı

Rusya’daki “Bahetle helal” adlı ilk süpermarket Tataristan’ın başkenti Kazan’da açıldı. Kazan’daki “Bahetle helal” süpermarketi Rusya’da helal ürünler satışı yapan ilk süpermarkettir

“Helal” nedir izah etmeye lüzum yok. “ Bahetle” sözü de Tatarca mutlu demektdir. “Bahetle” şirketi genel müdürü Müslime Latıpova kendini herhalde mutlu hissedebilir. 15 yıl içinde Moskova dahil Rusya’nın kentlerinde şirketin 25 süpermarketi açıldı. Bu süpermarketlerde helal ürünlerden başka diğer her çeşit ürünlerin satışı yapılıyor.

Rusya’nın gayri resmi İslam merkezi sayılan Kazan’da açılan “Bahetle helal” süpermarketi “Bahetle” şirketinin 26. süpermarketidir.

Şirketin genel müdürü Müslime Latıpova şunları söyledi: Helal ürünler tüketicileri olan Müslümanlar Tataristan’da çoğunluktur. Bunlar helal ürünler satışı yapmamız ricasıyla çoktandır bize başvuruyor. Helal ürünler müşterilerimiz için kalitenin garantisidir. Tataristan Müslümanları Diyaret İşleri Müdürlüğüne bağlı “Helal standart” komitesiyle sıkı işbirliği yapıyoruz. Açtığımız süpermarkette ürünlerimiz olmayan l0 mal türü ve ürünlerimizin 2340 türü satışa arzediliyor.

“Bühetle’ye”, ev yemeklerinin satışı yapan süpermarket derler. Ev yemekleri lezzetli yemekler demektir. Yeni açılan süpermarkette müslümanların seçim yapmak imkanları gayet büyük. “ Bahetle” üretim dairelerinde salatalarla tavuk,dana,koyun eti yemekleriyle balık ve sebze yemeklerinin 450 türü ile yarı mamul yemeklerin 350 çeşidi, bir de pasta ve şekerlemelerin 300-den çok ve hamur ürünlerinin 40-tan çok türü üretiliyor.

Hepsi de Helal kurallarına sıkıca uyularak üretiliyor. Et,un dahil ham maddeler Tataristan başta olmak üzere Rusya’daki üreticilerinden satın alınıyor.

Tataristan Müslümanları Diyanet İşleri Müdürmlüğüne bağlı Helal standart Komitesi başkanı Murat Nizamov” Rusyanın Sesi Radyosu “ muhabirine verdiği demeçte şöyle konuştu: “Çelnı-broyler” tavukçuluk i şletmesi, “Ak-Bars kümes hayvancılığı çiftliği, Kazan et kombinası, bazı şekerleme fabrikaları ve fırınlar helal ürünleri bize sağlıyor. Her gün süpermarkette müşterilere muhtaç oldukları bilgiler veren, helal ürünlerin üretimi ve satışını kontrol eden bir görevli bulunacak. Süpermarketin açıldığı gün müşterilerin gözü önünde pişirilen Özbek pidelerinin tadına baktık . Bunlar çok lezzetliydi .

2005-te kurulmuş Helal StandartKomitesinin çabalarıyla helal ürünlerin üretim ve satış kuralları belirlendi.

Aradan geçen 8 yıl içinde onlarca et.süt endüstrisi işletmeleriyle şekerleme,çeşnilik, kozmetik üretim işletmelerinin faaliyetleri kontrol ederek bunlara kalite sertifikası verildi.

Marat Nizamov şunları söyledi: Bir zaman önce Birleşik Arap Emirliklerinin Şarcı kentindeki Uluslararası Helal ürünler kongresinde bulundum, forumun çalışmalarına ve sergiye katıldım. Türkiyeye giderek tavuk fabrikaları ziyaret ederek, kümes hayvanları elle kesme tecrübeleriyle ilgilendik. Halihazırda Tataristan’da tavuk yalnızca elle kesilir.

İthalat ürünlerine da helal standartlarına dayalı yaklaşım gösteriyoruz.. Örneğin bazen Güney Amiraka’dan ithal edilmiş mallar üzerinde helal ürünü olmasının işareti iken üreticisi İslam İşbirliği Örgütü ilgili Komitesi tarafından sicile geçirilmiş olmazsa bu malı almıyoruz. Helal ürünle ticareti yapanlardan hepsinin bir kaygısı, helal ürünlerinin genel standartlarının olmayışıdır. ..

Müşteriler”Bahete helal” süpermarketinde alacakları tüm ürünlerin helal standartlarına uygun olduğu için sağlık için yararlı olduğundan emin olabilir. Ruh hali de sağlıklı bedenle bağlantılıdır,derler.


HELAL GIDA SATAN FİRMALAR

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2014, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109