Saka kuşu alana ve satana ceza geliyor

Halk arasında "elmacık" kuşu olarak da bilinen, Bern Sözleşmesi kapsamında korunan sakayı avlayan, alan ve satana 400 lira ceza uygulanacak.

Saka kuşu alana ve satana ceza geliyor
Saka kuşu alana ve satana ceza geliyor

Halk arasında "elmacık" kuşu olarak da bilinen, Bern Sözleşmesi kapsamında korunan sakayı avlayan, alan ve satana 400 lira ceza uygulanacak.

Orman ve Su İşleri Kayseri Şube Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda saka kuşu ile ilgili şube müdürlüğüne ulaşan ihbar neticesi birçok kişiye idari yaptırım uygulandığı ve para cezası verildiği vurgulandı.

Yasağı bilmiyorlar

Kişilerin, bu kuşun yakalanması ve beslenmesinin yasak olduğunu bilmediği belirtilen açıklamada, şu uyarıda bulunuldu:

"Saka (Carduelis carduelis) türü, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesine göre koruma altına alınmış ötücü kuştur. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre koruma altındaki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasak olup, 5326 sayılı Kabahatler Kanuna göre idari yaptırım kararına konu olmaktadır. Saka kuşunun alındığını, satıldığını ve beslendiği tespit edildiğinde kişilere idari yaptırım kararı düzenlendiği gibi her kuş için 400 lira ceza kesilecek."


SAKA KUŞU

Erişkinlerde gaga dibinden gözün arka ucuna kadar yayılan kırmızılığı yalnız gaga ile göz arasındaki koyu esmer bir bant keser. Gözün gerisindeki yanları beyaz, tepe ve boyun yanları siyahtır. Kanatların ortası boyunca, gövdeye doğru sarı renkli geniş bir bant uzanır. Kanatların beyaz lekeli arka kenarları dışında kalan öbür bölümleri siyah, sırt kahverengi, kuyruksokumu beyazımsıdır. Siyah kuyruk tüylerinin uçlarında da beyaz lekeler bulunur. Gençlerde kanat ve kuyruk tüyleri erişkinlerinki gibidir. Ama öbür bölümler grimsi kahverengi ve koyu çizgilidir. Yerli sakaların uzunluğu 12-13 cm, kasım sakalarının (Sibirya sakası olarak da bilinir) uzunluğu 15 cm ve kömürcü sakalarının uzunluğu ise 11 cm civarındadır.

Sakakuşunun adının kökeni ilginçtir. Parlak renkleri, güzel ötüşü ve kafeste kolay beslenebilmesi sebebiyle sakakuşunun çok eski dönemlerden beri kafeste beslendiği bilinmektedir. Doğada sakakuşunun yuva yapmak ya da besin elde etmek için küçük dalları iki ayağı ile tünediği zemine kıstırıp kendine doğru çekebildiği gözlenmektedir. Ortaçağda sakakuşunun bu özelliğinin keşfedildiği ve bunun bir seyir haline getirildiği bilinmektedir. Kafeste beslenen sakanın içme suyu küçük bir kap içine konarak kap tüneğe bağlandıktan sonra kafesin dışına sarkıtılmaktadır. Sakakuşu susayınca doğal yeteneğini kullanarak su kabinin ipini ayaklarıyla çekip kabı tünek hizasına getirmekte ve suyu içmektedir. Bu özelliği sakakuşunun sakalık, yani su satıcılığı mesleğinin adıyla anılmasına yol açmıştır

KUŞ BAKIMI İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER



Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2014, 21:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER