Yunanistan, Türk toprağına bayrak astı

Lozan'da silahsızlandırılan Sakız'da tatbikat yapan Yunanistan, Türk toprağına bayrak astı

Yunanistan, Türk toprağına bayrak astı
Yunanistan, Türk toprağına bayrak astı

 Lozan'da silahsızlandırılan Sakız'da tatbikat yapan Yunanistan, Türk toprağına bayrak astı
Sözcü gazetesi, Yunanistan’da geçen hafta gerçekleştirilen askeri tatbikat sırasında, Yunan yetkililerin hem Lozan Anlaşması’yla silahsızlandırılan Sakız Adası’nda tatbikat düzenlediğini hem de Türk karasularında kalan iki adaya hiçbir izin almadan çıkarak bayrak astıklarını yazdı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, 5-7 Ekim tarihleri arasında ‘PARMENION 2016’ adını verdiği bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un yakından takip ettiği tatbikatın son bölümü Yunanistan’daki Türk azınlığın da yaşadığı Dedeağaç’ın merkezi olduğu Evros ili ve İzmir’in karşısındaki Sakız Adası’nda yapıldı.

Ancak Sözcü gazetesi Ankara temsilcisi Saygı Öztürk’ün köşe yazısına göre, söz konusu tatbikat sırasında hem Lozan Anlaşması hem de Türkiye’nin egemenlik hakları ihlal edildi.

'SAKIZ'DA ASKERİ TATBİKAT LOZAN'IN İHLALİ ANLAMINA GELİYOR'

Lozan Anlaşması’yla silahsızlandırılan Sakız adasında askeri tatbikat yapılmasının anlaşmanın ihlali anlamına geldiği belirtilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “6 Ekim 2016'da Sakız Adası'na çıkarma harekatı yapılarak adaya tank ve zırhlı araçlar çıkarıldı. Çıkarma harekatı sırasında savaş uçakları, nakliye uçakları, firkateyn ve çıkarma gemileri kullanıldı. Yunan uçak ve gemileri Türk hava sahasını ve Türk karasularını ihlal etti. Yunan Savunma Bakanı Kammenos ve Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesi, Sakız Adası'nda icra edilen büyük çaplı çıkarma tatbikatını seyir çadırından izledi.”

Haberde ayrıca, tatbikatın ardından Yunanistan Savunma Bakanı Kammenos’un Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, Kara Kuvvetleri Komutanı Vasilis Tellidis, Hava Kuvvetleri Komutanı Hristos Vaitsis ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Yorgos Giakoumakis'le birlikte İzmir yakınlarındaki Koyun Adası ve Aydın yakınlarındaki Bulamaç Adası'na (Farmakonisi) giderek ‘egemenlik ve bayrak gösterisi’ yaptığı kaydedildi.

YALIM: KOYUN ADASI DA BULAMAÇ ADASI DA LOZAN’DA VERİLMEDİ

Öztürk, söz konusu durumu eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım'a sorduğunu belirterek Yalım’ın yanıtını şu sözlerle aktardı: “Balkan Savaşı sırasında Sakız Adası işgal edildi. Savaş sırasında Koyun Adası işgal edilmedi ve Lozan'da Yunanistan'a verilmedi. Binali Yıldırım'ın Türk Bayrağı'nı saklayıp, Yunan bayrağı ve pasaportla girdiği Koyun Adası İzmir il sınırları içinde olup 6 millik Türk karasuları içindedir. Aydın Bulamaç Adası Trablusgarp Savaşı sırasında işgal edilmedi ve Lozan'da verilmedi. 1943 tarihli İngiliz ve 1951 tarihli Amerikan haritalarında, Bulamaç (Farmakonisi) Adası'nın, 12 Ada deniz sınırının dışında ve Türkiye'ye ait olduğu açıkça gösterilmiştir. Bulamaç Adası Aydın il sınırları içinde olup 6 millik Türk karasuları içindedir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER