YSK, kesin seçim sonuçlarını açıkladı

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Buna göre, AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP 80'er milletvekili çıkardı.

YSK, kesin seçim sonuçlarını açıkladı
YSK, kesin seçim sonuçlarını açıkladı

Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Buna göre, AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP 80'er milletvekili çıkardı.

7 Haziran milletvekili genel seçimlerinin kesin sonuçları açıklandı. Buna göre,

AK Parti 258,

CHP 132,

MHP

HDP 80
'er milletvekili çıkardı.

Seçimin şeffaf ve güvenli bir şekilde gerçekleştiğini söyleyen Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, "Seçimde milyonlarca kişi emek sarfetti. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Vatandaşlarımız sayım döküm cetvellerini görebilecek. Siyasi partilerin çıkardıkları milletvekili sayısı; Adalet ve Kalkınma Partisi: 258, Milliyetçi Hareket Partisi: 80 Halkların Demokratik Partisi: 80, Cumhuriyet Halk Partisi: 132 olarak tespit edilmiştir. Seçimin tekrar ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
 
Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından (Resmi  Gazete'de) ilanını izleyen beşinci gün saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu herhangi  bir çağrıya gerek kalmadan toplanıyor. Bu birleşimde milletvekilleri yemin  edecek. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin  başında bu işlemi yapabilecek. Buna göre, milletvekilleri  23 Haziran Salı günü  TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek.
 
ÖNCE BAŞKAN SEÇİLECEK
 
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak  Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya Milletvekili  Deniz Baykal Geçici Başkanlık görevini yapacak. En genç altı milletvekili de  geçici olarak dönüşümlü katip üyelik yapacak. Meclis, YSK'dan en genç üyelerin  listesini istedi. Geçici Başkan, yeni başkan seçimine kadar Meclis Başkanı  yetkilerine sahip olacak. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis'in ilk işi, TBMM  Başkanı'nı seçmesi olacak. TBMM Başkanlığına aday başvuruları, ilk birleşimden  itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlık Divanı'na yapılacak, daha sonraki 5 günde de  Genel Kurul'da seçimler yapılacak. Milletvekillerinin 23 Haziran Salı günü yemin  etmesi durumunda adaylık başvuruları bu birleşimden itibaren başlayacak ve ilk  tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının  üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü  oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için  dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan  seçilecek.
 
45 GÜNLÜK SÜREÇ BAŞLAYACAK
 
 Bakanlar Kurulunun istifasına dair Tezkere, Başkanlık oylamasının  yapılacağı birleşimde TBMM  Genel Kurulu'nda okunacak. Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde en  çok oyu  alan partinin genel başkanını yeni hükümeti kurmakla görevlendirebilir. Yeni  hükümetin kurulması için öngörülen 45 gün de bu görevlendirmeden itibaren  işleyecek. Cumhurbaşkanı, görev verdiği kişi hükümeti kuramazsa başka  görevlendirmelerde de bulunabilecek.
 
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEN SONUÇ ÇIKMAZSA...
 
 Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamaması halinde Türkiye bir ilki yaşayacak. TBMM İçtüzüğü uyarınca, iki seçim arası bir dönem sayıldığından 25.  Dönem bitmiş olacak. Süresinin ne kadar olduğu hiç önemli değil. Partiler, 26.  Dönem milletvekili seçimlerine yeni listelerle gidecek. Örneğin AK Parti'deki 3  dönem kuralına takılanlar aday gösterilebilecekleri gibi, aksi düzenleme  yapılmazsa yeni üç dönem kuralına takılan milletvekilleri ise aday  gösterilmeyebilir.
 
ÖRNEĞİ YOK

 
Türkiye'de, Cumhurbaşkanı'nın TBMM'yi seçime götürmesinin örneği bulunmuyor. Meclis'in açıldığı 23 Nisan 1920'den beri hükümet kurulamadığı için Türkiye'nin yeniden seçime gittiği ve geçici bakanlar kurulunun kurulduğu bir dönem yaşanmadı. Bakanlar Kurulunun Türkiye'de en uzunu 4 yıl 9 ay olan 22. Dönem olurken, en kısası ise 1. Dönem. Bu dönemde Bakanlar Kurulu 3 yıl 2 ay sürdü. Meclis dönem ortalaması ise 3,5 yıl... Parlamento, seçimlerin 5 yılda bir yapıldığı dönemlerde bile 5 yıl çalışmadı.  
 
ERKEN SEÇİM OLURSA NE ZAMAN?
 
Milletvekili Seçimi Kanunu uyarınca, seçim dönemi bitmeden önce seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan olunacak.
 
Yenileme kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor ancak yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim gerçekleştirilecek.


Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 20:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER