Yerin 700 metre altında inanılmaz bir yaşam

Yerin 700 metre altında inanılmaz bir yaşam

Yerin 700 metre altında inanılmaz bir yaşam
Yerin 700 metre altında inanılmaz bir yaşam

Şili’nin 33 mucize madencisi yerin 700 metre altında mahsur kaldıkları sığınakta 1 aydan fazla süredir yaşıyorlar. Yaklaşık 3 ay daha geçirecekleri mağarada nasıl bir yaşam sürüyorlar?

Şili’de 33 madenci 5 Ağustos’tan beri yerin 700 metre altında mahsur kaldıkları sığınakta yaşıyorlar. Yaşları 19 – 63 arasında olan 33 madenci, daha önce hiçbir insanın yaşamadığı bir tecrübe yaşıyor. Şilili yetkililer, madencilerin bu sıkışık ve kavurucu mağarada Aralık ayının sonuna kadar kalabileceğini tahmin ediyor. İşte, madencileri bu süre boyunca sağlıklı, meşgul ve mutlu tutması için her gayretin gösterildiği inanılmaz yaşam mücadelesinin bazı detayları:

Kendilerine gönderilen her şey 8.1 santimetreden daha dar

Madencileri yeryüzündeki hayata bağlayan 3 dar boru var. Kendilerine gönderilen herşey; madenci başına günlük 5 litre su; meyve, ekmek, et gibi ürünler içeren 2000 kalori değerinde gıda; banyo-tuvalet malzemeleri; hafif ve mantara dayanıklı giysiler; piller; ilaçlar; ve sair herşey, ‘’güvercin’’ adı verilen 8.1 santimetre çapındaki tüplere yerleşecek hale getirildikten sonra aşağı gönderilebiliyor. Paket nakliyesi günün 24 saati devam ediyor.

Özel antrenör eşliğinde egzersiz yapıyorlar

Bu haftadan itibaren madencilere hergün en az 1 saat kültür fizik hareketleri yaptıran özel beden eğitimi çalıştırıcıları var. Bu çalıştırıcılar, yeryüzü ile aşağıdaki sığınak arasında kurulan kapalı devre video sistemi aracılığıyla hergün 33 işçiye beden hareketleri yaptırarak fit kalmalarını sağlıyor. Bu egzersizler hem onların fiziksel kondüsyonunu koruyor hem de kurtarma operasyonuna hazırlıyor. 700 metrelik kurtarma tünelinden çıkarılabilmeleri için her birinin bel genişliğinin 89 santimetreden fazla olmaması gerekiyor. Ortalama Türk erkeği bel genişliği 95 santimetre civarında.

Çalışmaya devam etmek zorundalar

Madencilerin fit kalması için birbaşka sebep daha. Kendilerini kurtaracak tünelin inşasında da çalışmak zorundalar. Çünkü tunnel kazıldıkça aşağı düşecek 3000 – 4000 ton arası taş ve kayayı onlar temizleyecek. Bunun için vardiyalı olarak 24 saat çalışacaklar.

iPod’ları var

Madencilere bir iPod ve iki hoparlör ulaştırıldı. Böylece dinlemek istedikleri tüm müzikleri hep beraber dinleyebiliyorlar. Ancak elektrikleri olmadığı için iPod’u hergün şarj edilmesi için yukarı gönderiyorlar. Yukarıya fiber optik kablolarla bağlı mini bir projeksiyon cihazı, tüm futbol maçlarını ve filmleri 120 santimetre ekran genişliğinde mağara duvarına yansıtarak seyretmelerine imkan veriyor. Şili Milli Takım oyuncularının imzaladığı formalar gönderildi. Madencilerin ayrıca poker, domino gibi oyunlar oynamaları teşvik ediliyor.

Aileleriyle sürekli iletişim halindeler

Birbirlerini 24 gün boyunca göremeyen madenciler ve aileleri artık sürekli iletişim halindeler. Ailelerin çoğu, kurtarma alanının hemen yakınında kendi imkanlarıyla kurdukları kampta yaşıyor. Telefon sistemi de kuruldu. Aileler ve madenciler diledikleri zaman konuşuyorlar.

‘Alive’ filmine konu olan sporcular moral verdi

1972 yılında And Dağlarına düşen uçaktan sağ kurtulduktan sonra karlı dağlarda 10 hafta boyunc ayaşam mücadelesi veren ve bu mücadeleleri 1993 tarihli ‘’Alive’’ filmine konu olan 4 Uruguaylı eski rugby oyuncusu da kurtarma bölgesini ziyaret ederek, madencilere ve ailelerine moral verici konuşmalar yaptılar. Bu sporculardan artık 62 yaşında olan Jose Luis İnciarte, ‘’Bizden daha şanslı durumdalar. Bizim gibi arkadaşlarının cesetlerini yemek zorunda kalmadılar’’ dedi.

700 metre yerin altında gece ve gündüzü yaşıyorlar

NASA uzmanlarının tavsiyesi sonrası, madenciler sığınakta gece karanlığı bölgesi ve ışık kullanarak gündüz bölgesi oluşturdular. Böylece gecesi ve gündüzü olan ‘normal günü’ yaşamaya çalışıyorlar. NASA uzmanları bunun madencileri belirsizlik bunalımına girmekten koruyarak akıl sağlıkları için çok önemli olduğunu belirtiyor. Güneşten mahruimeyetleri sebebiyle düzenli olarak D Vitamini veriliyor.

Sigara içmek artık yasak değil

Geçen hafta Şili yetkilileri, aşağıdaki havalandırmanın light sigara içimini taşıyabileceğine karar vererek, hergün aşağıya 2 paket sigara göndermeye başladı. Geçen haftaya kadar tiryaki madencilere nikotin bandı takılarak bağımlılıkları kontrol edilmeye çalışılıyordu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER