UNESCO'dan İstanbul'a iyi haber geldi

UNESCO'dan İstanbul'a iyi haber geldi

UNESCO'dan İstanbul'a iyi haber geldi
UNESCO'nun 'tehlike altındaki dünya mirası' listesine düşmesinden korkulan İstanbul, küme düşmedi ve 'dünya kültür mirası' listesinde kaldı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un uzun süredir UNESCO'nun 'dünya kültür mirası' listesinden 'tehlike altındaki dünya mirası' listesine düşeceği tartışılıyordu.

Bu karar, İstanbul'un bir alt kümeye düşmesi anlamına gelecekti. Bugün Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla İstanbul'un bir alt kümeye düşmeyeceğini duyurdu. İstanbul'un 'tehlike altındaki dünya mirası' listesine düşürülmesi talepleri oy birliğiyle reddedildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında UNESCO kararına göre İstanbul'daki tarihi mirasın tehlike altında olmadığının altı çizildi.

Ancak Türkiye'den önümüzdeki dönem için bazı hususları sonuçlandırması talep edildi. Bunların başında Haliç-metro geçişi köprü projesinin İstanbul'un tarihi yarımada görüntüsünü zedeleyip zedelemeyeceğinin tespit edilmesi için bağımsız bir değerlendirme yaptırılması talep ediliyor.

Bunun yanı sıra, büyük ölçekli alt yapı projeleri hayata geçirilmeden önce kültür mirası üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi isteniyor.

Ayrıca Four Seasons otelinin ek inşaatının mahkeme kararıyla durdurulması memnuniyetle karşılandı.

Komite 27 ülkeden uzamanlardan oluşuyor ve komitenin kararı 3 Ağustos günü nihai hale gelecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kararla ilgili olarak NTV’ye konuştu.

Günay, şunları söyledi:

“Bu tahmin ettiğim ve arzu ettiğim bir sonuç. UNESCO’nun uyarılarını çok ciddiye alıyoruz. Bazen bizim işimiz haksız boyutlara varıyor ama biz izah edici olmaya çalışıyoruz.

Dışişleri Bakanlığı, taleplerimizi, gayretlerimizi anlatmaya çalıştı. Sabırlı ve yorucu bir çalışma sonucu bu karar alındı. Bu toplantılar her yıl yapılıyor. İstanbul’la ilgili değerlendirme gelecek yıl da yapılacak.”

(kaynak: Ntvmsnbc)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109