Türkiye’den Libya Açıklarında Operasyon

Türkiye son yılların en büyük uyuşturucu operasyonunu Libya açıklarında gerçekleştirdi.

Türkiye’den Libya Açıklarında Operasyon
 Türkiye’den Libya Açıklarında Operasyon

Türkiye son yılların en büyük uyuşturucu operasyonunu Libya açıklarında gerçekleştirdi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ‘Albatros Harekatı’ adını verdiği operasyonda Suriye’de Esad rejiminin kontrolündeki bir limandan hareket ettiği saptanan Bolivya bandıralı gemide piyasa değeri 250 milyon dolar olan 13,6 ton esrar ele geçirildi.

Türk güvenlik güçleri, Cumartesi günü ‘Joudi’ adlı Bolivya bandıralı gemide uyuşturucu yüklü olduğunun istihbaratını aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı konuyla ilgili bilgilendirince gemi takibe alındı.

Suriye’nin Tartus limanından kalkan gemi, Mersin’in Tarsus ilçesine gideceğini bildirmesine rağmen Akdeniz’in batısına doğru seyre başlayınca Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından havadan izlemeye alındı.

Operasyon için Bolivya hükümetinden izin alındı

Joudi, Otomatik Takip Sistemi’ni kapatınca Sahil Güvenlik Komutanlığı Libya’ya doğru seyir halindeki hayalet gemiyi takip etmek üzere ‘TCSG Yaşam’ ve ‘TCSG Umut’u Akdeniz’e çıkardı. 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 17. maddesi uyarınca bir ülkenin uluslararası sularda bir başka ülke bayrağını taşıyan gemiye müdahale edebilmesi için o ülkeden izin alması gerekiyor.

Türkiye bu kapsamda Bolivya hükümetinden izin aldıktan sonra Libya’nın Tobruk Limanı’nın 33 mil açıklarında, uluslararası sularda, hayalet gemiye sesli uyarı gönderdi. Joudi’nin kaptanı buna reaksiyon vermeyince TCSG Yaşam" gemisindeki özel timler hareket halindeki gemiye çıktı. Helikopterdeki timlerin de gelmesiyle kaptan dahil Suriye uyruklu 9 personel gözaltına alındı.

Köpekler, 13,6 ton esrar buldu

‘Albatros harekatı’ kapsamında gemide yapılan aramayı Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı Belçika Malinois cinsi "Barut" ve "Akşam" ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Alman kurdu "Pala" isimli köpekler gerçekleştirdi. Aramalar sırasında 20 tonluk konteynerde otomobil iç lastikleri içine gizlenmiş 13,6 ton esrar bulundu.

Suriye’den kalkan Bolivya bandıralı gemi, elektrik arızası nedeniyle TCG İnebolu adlı römorkörle Perşembe günü Muğla’daki Aksaz Deniz üs Komutanlığı açıklarına getirildi. 

22 yıl sonra uluslararası sularda ilk uyuşturucu operasyonu

Uluslararası sularda yapılan ‘Albatros Harekatı’nı değerlendiren Sahil Güvenlik Komutanı Tümgeneral Hakan Üstem, bu operasyonun Türk deniz kuvvetlerinin 22 yıl aradan sonra ilk uluslararası sularda icra edilen uyuşturucu operasyonu olduğunu söyledi.

Tümgeneral Üstem, ‘‘Operasyon süresince can kaybı veya yaralanma olmamıştır. Benzer operasyon en son 22 yıl önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ‘KISMETİM-1’ ve ‘LUCKY-S’ gemilerine yönelik olarak yapılmış ve kontrol altına alınan ‘LUCKY-S’ gemisi yine bu limana getirilmiştir. Geminin bütün ambarlarına girilmiş olup, geminin detaylı aranması faaliyetleri devam etmektedir,’’ dedi.

Sahil Güvenlik Komutanı, gözaltında bulunan dokuz personelin Cuma günü Muğla Cumhuriyet Savcılığı’na gönderileceğini açıklandı.
kaynak/amerikaninsesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER