“Türkiye’de 1660 Suriyeli Çocuk Kayıp”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtta, bin 660 Suriye uyruklu çocuğun kayıp olduğu ifade edildi.

“Türkiye’de 1660 Suriyeli Çocuk Kayıp”
 “Türkiye’de 1660 Suriyeli Çocuk Kayıp”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtta, bin 660 Suriye uyruklu çocuğun kayıp olduğu ifade edildi.
Adıgüzel’in 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğu başvuruya Asayiş Daire Başkanlığı tarafından verilen yanıtta, Mayıs 2017 tarihi itibariyle Suriye uyruklu kayıp çocuk sayısı bin 660 olarak açıklandı. 
 “5 Yılda 1190 Çocuk Bulundu” 
Verilen yanıtta, geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu çocuklar haricinde, Türkiye’de bulunan diğer uyruklu mülteci ve sığınmacı kayıp çocuklara ilişkin soru yanıtsız bırakılırken, son 5 yıl içerisinde resmi makamlara ulaşmış haklarında kayıp ihbarı bulunan Suriye ve diğer uyruklu çocuklardan bin 190’ının bulunduğuna dikkat çekildi.
Verilen yanıtta ayrıca, kolluk birimlerine haklarında kayıp müracaatı yapılan çocukların ülke genelinde sistemlerde aranmalarının sağlandığı belirtilirken, “Kayıp Alarmı Projesi” kapsamında kayıp çocuklara ait fotoğraf ve eşkâl bilgilerinin, çocuğun kaybolduğu yer veya son görüldüğü bölgede bulunan mobil ve sabit kullanıcılarına SMS/MMS ve sesli bilgilendirme mesajı olarak atıldığı ifade edildi. 
“Kayıt Dışı Refakatsiz Çocukların Durumu Belirsiz”
Öte yandan, aynı başvuru kapsamında, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununa göre sorumlu bir kişinin etkin bakımına alınmadığı sürece, kanunen ya da örf ve adet gereği kendisinden sorumlu bir yetişkinin refakati bulunmaksızın Türkiye’ye gelen veya Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra refakatsiz kalan çocuklara yönelik istatistiki bilgileri içeren sorular yanıtsız bırakıldı. 
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta, refakatsiz çocukların kayıt işlemleri akabinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki uygun konaklama yerlerinde barındırıldıkları ifade edildi. 
Refakatsiz çocukların durumunun belirsizliğine dikkat çeken Adıgüzel, “Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeli veya diğer uyruklu mülteci ve sığınmacı refakatsiz çocuklara ilişkin belirsizlik hakim. Kayıt altında bulunan refakatsiz kaç çocuk var? Kurumlarda barındırılan çocuk sayısı kaç? Kayıt altında olmayan Türkiye’ye kaçak yollardan girmiş veya zorla getirilmiş çocuklara ilişkin nasıl çalışmalar yürütülüyor? Özellikle, refakatsiz çocukların fuhuşa ve çocuk işçiliğine zorlandığı, insan kaçakçıları ve organ mafyaları tarafından istismar edilmeye daha açık olduğu düşünüldüğünde, refakatsiz çocuklara ilişkin bu soruların yanıtlanması, gerekli çözüm yollarının üretilmesi daha elzem bir hal alıyor” dedi. 
“En Ağır Bedeli Çocuklar Ödüyor”
“Büyüklerin savaşında en ağır bedeli çocuklar ödüyor” ifadelerini kullanan Adıgüzel, “Türkiye bugün geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ile birlikte diğer ülkelerden gelen sığınmacı ve mülteciler ile birlikte 3 buçuk milyondan fazla bir nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu ise çocuklar oluşturuyor. Refakatsiz çocuklar da dâhil olmak üzere, bütün çocukların yüksek menfaatinin gözetilmesi, fiziksel ve ruhsal gelişimlerinin önüne geçecek engelleri ortadan kaldıracak çözüm yolları üretilmesi gerekiyor. Bunun aksinin yaratacağı sorunların faturasını gelecekte toplum olarak hepimiz öderiz. Bunun en öncelikli adımı ise, coğrafi çekincenin kaldırılarak, Avrupa Konseyi üyesi olmayan ülkelerden Türkiye’ye sığınan nüfusa mülteci statüsünün verilmesidir” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109