Türkiye ve Rusya, Türk Akımı anlaşmasını imzaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türk Akımı ortak enerji anlaşmasını imzaladı.

Türkiye ve Rusya, Türk Akımı anlaşmasını imzaladı
Türkiye ve Rusya, Türk Akımı anlaşmasını imzaladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türk Akımı ortak enerji anlaşmasını imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'nde yaptıkları görüşmesi sonrası basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde iki ülkenin enerji bakanları, Türk Akımı ortak enerji anlaşmasını imzaladı.

İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde birer konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrenin açılış oturumunun sona ermesinin ardından ayrı ayrı Mabeyn Köşkü'ne geldi. Burada basına kapalı olarak bir görüşme gerçekleştiren Putin ve Erdoğan, 1 saat 40 dakika süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı için kameralar karşısına geçti.


Putin: Erdoğan'ın Türkiye'yi enerji hub'ı haline getirme planları çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Erdoğan'ın ardından söz alan Rus lider Putin şunları söyledi: * Erdoğan'a 23. Dünya Enerji Kongresi için gönderdiği davetiye dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çok başarılı bir organizasyon gerçekleştirildi.

NORMALLEŞMEYİ TAMAMLAMAK İÇİN GEREKEN KONULARI DEĞERLENDİRDİK' 

İkili ilişkilerdeki güncel konuları ele aldık. İkili ilişkilerdeki normalleşmeyi tamamlamak için gereken konuları değerlendirdik. * Rusya hükümeti, Türkiye'den bazı narenciye ürünlerinin ithalatına izin verme kararı aldı. Türk ürünlerinin Rusya pazarına girmesiyle Rusya'daki fiyatların düşeceğini bekliyorum. * Erdoğan'ın Türkiye'yi enerji hub'ı haline getirme planları çerçevesinde çalışmalarımız sürdürüyoruz. * "Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile noktayı koyduk.

'SAVUNMA SANAYİSİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNİN SÜRDÜRÜLMESİNDEN YANAYIZ' 

Savunma sanayisi alanındaki işbirliğinin sürdürülmesinden yanayız. Bu işbirliği somut önerilerle desteklenmeli. Her iki ülkenin önerileri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Eminim ki, bunları gerçekleştirecek kaynaklara sahibiz. Sayın Cumhurbaşkanı'na ikili ilişkilere verdiği önem dolayısıyla şükranlarımı sunmak istiyorum. * Erdoğan ile askeri kurumlar ve istihbarat servisleri arasındaki işbirliğinin genişletilmesi konusunda anlaşma sağladık. * Uzay alanındaki işbirliğinin genişletme imkanını konuştuk. Roskosmos, Türkiye için uydu hazırlanması ve fırlatılması ile ilgili ihaleye katılmaya hazır.

'ABD'YE YAPTIĞIMIZ ÖNERİ HAKKINDA ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİM' 

Kastilo Yolu'ndan Suriye ordularının ve muhalif grupların uzaklaştırılması için ABD'ye yaptığımız öneri hakkında Erdoğan'a bilgi verdim. Bölgede provokasyonlar yaşanmaması için öneride bulunduk. Ancak ABD, bunu yapamıyor ya da yapmak istemiyor. Umarım ki, cumartesi günü İsviçre'de yapılacak toplantıdaki en önemli konulardan biri bu olacaktır. Halep'te akan kanın durması için BM Temsilcisi Staffan de Mistura'nın silahlı grupların bölgeden çıkarılması konusundaki önerisini Erdoğan'a anlattım. Bu noktada mutabık kaldık. 20:15 Rusya lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısı için salona giriş yaptı 20:20 Ortak basın toplantısı, Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı Basın toplantısı, Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı. Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: *Bugün gerçekten Sayın Başkan'la (Putin) dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır.

'AKKUYU İLE İLGİLİ OLARAK MUTABAKATIMIZ NET' 

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili olarak da yine burada bundan sonraki sürecin hızla devamında, mutabakatımız net. Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği inancındayım. * Bir diğer tabii önemli adım, Türk Akımı konusunun yine aramızda değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı'yla ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün biliyorsunuz az önce atılan imza ile noktayı koyduk.

'FIRAT KALKANI OPERASYONU'NU GÖRÜŞTÜK' 

Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle (Putin) görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Türk Akımı anlaşması imzalandı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109