Türkiye İsrail'den isteklerini sıraladı

Türkiye İsrail'den isteklerini sıraladı

Türkiye İsrail'den isteklerini sıraladı
İsrail, BM'nin isteğini şimdilik kabul etmiş görünüyor. Bakan Davutoğlu görüşmeler öncesi Türkiye'nin isteklerini yineledi!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili kurulan BM soruşturma komisyonunun, uluslar arası hukukun üstünlüğünü teyit edeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in, Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili BM soruşturmasında işbirliği yapmayı kabul etmesi kararıyla ilgili olarak  yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a, yoğun çabaları ve çalışmaları için teşekkür ettiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasında, Türkiye'nin talepleri ve 15 Güvenlik Konseyi üyesinin mutabakatı doğrultusunda bazı hususların dile getirildiğini belirtti.

"İKİ KANALDA İLERLEME SAĞLANDI"

Bu hususlar arasında, tarafsız ve objektif bir uluslar arası komisyon oluşturulmasının da yer aldığını kaydeden Davutoğlu, bu konuda iki kanalda ilerleme sağlandığını, birincisinin BM Cenevre İnsan Hakları Komisyonu'nun oluşturduğu komite olduğunu ifade etti.

Bakan Davutoğlu, ikinci komisyonun da BM Genel Sekreteri tarafından oluşturulduğunu ve İsrail tarafının da buna onay verdiğini, bu kurulun oluşturulmasının çok büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

"BU KONU İKİLİ BİR KONU OLMANIN ÖTESİNDE ÖNEM TAŞIYOR"

Olayda uluslar arası hukuk ihlalinin söz konusu olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konu, Türkiye ile İsrail arasında ikili bir konu olmanın çok ötesinde önem taşıyor. Açık bir uluslar arası hukuk ihlali söz konusu… Bu hukuk ihlalinin uluslar arası toplum tarafından da soruşturulması gerekir. 8 Türk vatandaşı, 1 Türk ve ABD vatandaşının uluslar arası sularda bir saldırı sonucu öldürülmüş olmaları, mutlaka uluslar arası toplumca hesabı sorulması gereken bir durumdu".

"ÖZÜR VE TAZMİNAT TALEPLERİ DEVAM EDİYOR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıya ilgili BM'nin uluslar arası soruşturma komisyonu kurulması kararı ile ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan bilgi aldı. Erdoğan, konunun yakından takip edilmesi talimatını verdi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, söz konusu komisyonun kurulması ile ilgili Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan bilgi aldı. Başbakan Erdoğan, Davutoğlu'na konunun yakından takip edilmesi talimatını verdi. Erdoğan ayrıca soruşturma tamamlanana kadar Türkiye'nin yapması gereken neyse yapılması talimatını Davutoğlu'na iletti.

Başbakanlık kaynakları, Türkiye'nin İsrail'e yönelik tazminat ve özür talebi konusunun da yakından takip edileceğini bildirdi.

internethaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER