Türk gazetecilere, Peres'in basın toplantısı yerine bedava BM turu

Türk gazetecilere, Peres'in basın toplantısı yerine bedava BM turu

Türk gazetecilere, Peres'in basın toplantısı yerine bedava BM turu
Türk gazetecilere, Peres'in basın toplantısı yerine bedava BM turu

Bir çok defa, Türk medyasına karşı gereğinden çok katı ve taraflı davranan BM Medya ofisinin en son vukuatı, Türk gazetecilerin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in basının karşısına geçtiği toplantıyı kaçırmalarına sağladığı olumsuz katkı oldu.

BM'nin bir medya ofisi elemanının, Türk gazetecileri Peres'in basın toplantısına götürmek yerine, uzun bir BM turu attırması, İsrail Cumhurbaşkanının basın konuşmasını kaçırmalarına neden oldu.

Bir çok defa, Türk medyasına karşı gereğinden çok katı ve taraflı davranışıyla bilinen BM Medya ofisinin en son vukuatı, Türk gazetecilerin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in basının karşısına geçtiği toplantıyı kaçırmalarına sağladığı olumsuz katkı oldu.

BM Genel Kurul görüşmeleri sırasında, dünya liderlerinin yoğun ikili ve toplu görüşmeleri sırasında alınan güvenlik önlemleri gereği, BM içinde bir çok yere giderken bunu eskort eşliğinde yapmak zorunda kalmaları, başta zaman konusunda olmak üzere ciddi aksamalara neden oluyor.

BM'nin Medya Akreditasyon Bölümü sorumlusu Isabel Broyer'e bağlı olarak çalışan bir genç görevli, Türk gazetecileri Peres'in basın toplantısına götürürken, bedava bir BM turu attırması Türk gazetecileri çileden çıkartırken, gazetecilerin kendilerinin haber olmalarına neden oldu. New York'ta görevli ve Türkiye'den gelen bazı Türk gazetecilerden oluşan Türk gazeteci gurubu, basın toplantısının yapıldığı yere vardıklarında, Peres'in toplantısı çoktan bittiği görüldü. Öte yandan Peres'in de toplantıya, önceden duyurulan süresinden biraz daha önce başladığı öğrenildi.

BM'nin tuvalet ayrımcılığı

Dünyanın dört bir yanından gelen ve BM'deki olayları takip edip, haber yapacak basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılardan biri de, çalışma ofislerinin bulunduğu alanda tuvalet ihtiyaçlarını giderememe sorunu yaşamları..

Basın merkezinin hemen yakınındaki tuvaletlerin, VIP tuvaleti gerekçesiyle kullandırılmaması, BM'de yapılan bir çok ayrımcılığa tuvalet ayrımcılığının da eklenmesine neden oldu.

Medya merkezinin hemen yanındaki tuvaletlerin kullandırılmaması nedeniyle, dünyanın bir çok yerinden gelen gazetecilerin bir sokak ötede, ayrı bir binada tuvalet ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalmaları, BM'nin içler acısı halini ortaya koyan en yeni resim olarak dikkat çekiyor.

İsrail medyasından manipülatif taktik

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, BM görüşmeleri nedeniyle New York'ta bulunacağı sırada İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez'le görüşmemesi, başını medyanın çektiği İsrail tarafında ciddi bir memnuniyetsizlik malzemesi yapıldı.

Gül'ün Peres'le görüşmemesi İsrail medyasının ana malzemesi olurken, Gül'ün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'a vakit ayırabileceğini iddia etti. Oysa Cumhurbaşkanı Gül, New York'ta bulunduğu süredeki yoğun programının buna elvermediğini bildirmişti. Gül'ün Peres'le görüşemesi konusunu, medya başta olmak üzere İsrail tarafının bu nedenli abarmasını manalı bulmamak imkansız gibi.

Clinton Küresel İnsiyatifi'nin iki lidere de teklifte bulunduğu, Peres'in başlangıçta bu daveti kabul ettiği, ancak Türk liderin İsrail'den özür beklemesi ve İsrail liderinin de özürü kabul etmemesi nedeniyle yapılması düşünülen toplantının hayalden öteye gitmemesine neden olduğu belirtiliyor. Dünkü basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, direkt olarak böyle bir görüşmenin olmadığını söylemesi, Peres'in çok daha farklı şeyler söylemesi, bu konunun son günün en fazla konuşulan konusu olmasını sağladı.

Türk tarafı ise, bu konuda çıkan haberlerin kesin kez gerçeği yansıtmadığını özellikle de İsrail medyasında çıkan haberlerin doğru olmadığını dile getiriyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı bu konuda bir kez daha AP ajansına verdiği demeçte, ''Bu doğru değildir. Aramızda bir toplantı kararı hiçbir zaman olmamıştır'' ifadesini kullandı.

Bir zamanların stratejik ortaklığı olan İsrail ile Türkiye arasındaki sorunlar İsrail'in 2008'in Aralık ayında yapılan Gazze saldırısıyla ilk ciddi zararını görmüştü. En son Mavi Marmara saldırısı ve bu saldırı sonucunda 9 kişinin öldürülmesi olayının ardından Türkiye büyük elçisini geri çekmişti.

NEW YORK (Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER