Tüm dünya nefesini tuttu Wikileaks’in Irak savaşı, ABD ve Türkiye ile ilgili açıklayacağı belgelere kilitlendi

Tüm dünya nefesini tuttu Wikileaks’in Irak savaşı, ABD ve Türkiye ile ilgili açıklayacağı belgelere kilitlendi

Tüm dünya nefesini tuttu Wikileaks’in Irak savaşı, ABD ve Türkiye ile ilgili açıklayacağı belgelere kilitlendi
Dünya bu belgeleri bekliyor!
Tüm dünya nefesini tuttu Wikileaks’in Irak savaşı, ABD ve Türkiye ile ilgili açıklayacağı belgelere kilitlendi


2006 yılından beri açıkladığı gizli belgelerle dünya gündemini değiştiren WikiLeaks internet sitesi, aralarında yüzbinlerce diplomatik kriptonun da bulunduğu 3 milyon gizli Amerikan belgesini bugün açıklayacağını duyurdu.

"SAYISIZ İNSANIN HAYATI TEHLİKEDE"
ABD Dışişleri Bakanlığı hukuk müşaviri Harold Koh, belgelerin açıklanma planını kınadıklarını söyledi. Crowley, gizli diplomatik yazışmaların açıklanacağını, bunun da "çok sayıda insanın hayatını ve ülkelerin çıkarlarını" tehlikeye atacağını ifade etti. Yayınlanacak belgelerin dünyanın çeşitli yerlerinde devam eden terörle mücadele operasyonlarına ve müttefik ülkelerin aralarındaki dostluk ilişkilerine ciddi zarar vereceğini belirten Koh, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ve avukatının uluslararası yasaları çiğneyerek suç işlediğini belirtti.

Harold Koh belgelerin yayınlanmasına dair hiçbir şekilde Wikileaks ile bir anlaşmaya gitmeyeceklerini de özellikle  vurguladı.

"BELGELER BAZI YAYIN ORGANLARINA SUNULDU BİLE"
ABD Dışişleri hukuk müşaviri Harold Koh edindikleri bilgiye göre bugün internet üzerinde yayınlanması beklenen belgelerin önceden The New York Times, The Guardian ve Der Spiegel'e servis edildiğini öğrendiklerini söyledi.

İNGİLTERE HUZURSUZ
The Sunday Times gazetesine göre belgelerde ABD'li diplomatların kaleme aldığı özel notlar  ve raporlaryer alacağı için İngiliz hükümeti Müslüman ülkelerde bulunan vatandaşlarının hayatlarının tehlikeye girmesinden endişe ediyor. Gazete özellikle Pakistan, Irak, İran ve benzeri ülkelerdeki İngiliz vatandaşlarını belgelerin yayınlanması ile birlikte açığa çıkacak bilgiler yüzünden hedef haline gelebilecekleri yönünde uyardı.

The sunday Telegraph gazetesi ise muhtemelen yüzkızartıcı içeriğe sahip olan belgelerin yayınlanması halinde İngiltere ve ABD'nin ilişkilerinin sarsılacağını iddia etti.

ORTALARDA GÖRÜNMÜYOR
CIA tarafından kendisine kurulduğu iddia edilen komplo sonucu 3 kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan ve INTERPOL tarafından aranan Avustralya vatandaşı Julian Assange, bu büyük ifşaat öncesinde ortalarda görünmüyor. Assange’nin yakalanmamak için gizli bir yerde saklandığı belirtiliyor.

"BANA BİR ŞEY OLURSA BU LİNKİ TIKLAYIN"
WikiLeaks sitesi, dünden itibaren sessizliğe büründü. Türkiye saatiyle cumartesi gecesi geç saatlere kadar ses çıkmadı. Bu durum, “Sitenin sahibi Assange susturuldu mu” yorumlarına neden oldu. WikiLeaks’in bir gün önce de Twitter’dan ‘Hayat sigortası’ dediği bir linki paylaştığı, 2 GB’lık belgeler için gerekli şifrelerin Assange’ın ölmesi durumunda yayınlanacağı ortaya çıktı.

TWITTER'I DA SUSTU
Birkaç gün öncesine kadar, birkaç dakika arayla Twitter hesabından mesaj gönderen WikiLeaks’ın hesabı cuma gecesi sustu. Ancak site susmadan önce “Hayat sigortası indirmek için uygun bir zaman” mesajıyla bir link paylaştı. Şifrelenmiş olan dosyanın yaklaşık 2 GB büyüklüğünde olduğu ve “Bay Sızıntı” lakaplı WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’nin öldürülmesi veya başına bir şey gelmesi durumunda bu şifrelerin yayınlanacağı belirtildi.

DİPLOMATLARDAN, İLİŞKİLERİ BİTİRECEK YAKIŞIKSIZ YORUMLAR
Daha önce Irak ve Afganistan ile ilgili “Savaş Günlükleri” dosyasında yüzbinlerce gizli askeri istihbarat raporunu yayınlayan WikiLeaks’in “Elçilik Dosyaları” ise en çok ABD Dışişleri’ni vuracak.
Dünyadaki ABD büyükelçiliklerinin Washington’a gönderdiği rapor ve değerlendirmelerde, Obama Yönetimi’ni Avustralya, İngiltere, Kanada, İsrail, Rusya ve Türkiye gibi birçok müttefiki nezdinde utandıracak sayısız detayın olduğu belirtiliyor. Üstelik bu kez daha “şahsi” yorumlar söz konusu.

İddialara göre rapordaki bilgilerden bazıları şöyle:
- İngiltere eski başbakanı Gordon Brown ile ilgili tespitler ve halefi olan David Cameron’un seçimi kazanma şansıyla ilgili değerlendirmeler.
- Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve ailesi hakkında nahoş bilgiler.
- İngiltere ve ABD’nin, Fransa hakkında maksadı aşan yorumları. İtalya’yı kızdıracak gözlemler.
- Başta Putin Rusya liderleri konusunda “pek de övücü olmayan” saptamalar.
- Libya lideri Kaddafi hakkında yakışıksız yorumlar.

Wikileaks, belgeleri ne zaman yayımlayacağını kesin olarak açıklamadı. Ancak İngiliz The Times gazetesi, geçen ay Irak savaşıyla ilgili ABD’nin 400 bin gizli belgesini açıklayan sitenin, sözkonusu belgeleri pazar akşamı yayımlanacağını bildirdi.

"HİLLARY BUNLARI GÖRDÜĞÜNDE KALP KRİZİ GEÇİRİR"
“Bay Sızıntı” lakaplı WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın “Elçilik Dosyaları” diye adlandırılan bu belgeleri de, Irak’ta köstebeklik yapmakla suçlanan ve şu anda hapiste bulunan Amerikalı eski asker Bradly Manning’den aldığı sanılıyor. Manning, elindeki belgeleri bir bilgisayar korsanına sızdırırken, “(ABD Dışişleri Bakanı) Hillary (Clinton), bunları internette gördüğünde kalp krizi geçirir” demiş.

TERÖRİSTLERE SİLAH
Londra merkezli Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin iddiasına göre, "Wikileaks tarafından açıklanması beklenen belgelerde, Türkiye'nin Irak'taki El Kaide'ye yardım ettiğini, ABD'nin de PKK'ya destek verdiğini ortaya koyan bilgiler" yer alıyor.

Haberde bahsi geçen diğer belgeler ise ABD’nin, 1979 yılından bu yana ‘terörist örgüt’ olarak tanımladığı PKK’ya yardım ettiğini ortaya koyuyor. Askeri belgelerde PKK militanları, “özgürlük savaşçıları ve Türk vatandaşları” olarak nitelendirilirken, ABD’nin Irak’taki tutuklu PKK üyelerini serbest bıraktığı öne sürülüyor. Belgeler ayrıca ABD güçlerinin, PKK’ya silah verdiğine ve örgütün Türkiye’deki saldırılarını göz ardı ettiğine işaret ediyor.

ABD: CİDDİYE ALMAYIN
Dışarı sızan belgeleri iyi bilen ABD, büyükelçilikleri yoluyla birçok ülke hükümetine brifing verdi. Bu ülkeler arasında Türkiye, İsrail, İngiltere, Norveç, Danimarka, Kanada ve Avustralya var.

ABD Yönetimi’nin yakın ilişki içinde olduğu tüm ülkeler gibi Türkiye’yi de bilgilendirdiği, ancak ortaya atılacak iddiaların ciddiye alınmamasını istediği öğrenildi.

HABERE ÇİFTE YALANLAMA
Wikileaks muhbir sitesinin Türkiye ile ilgili iddialarına hem Ankara hem de ABD'den yalanlama geldi. Anadolu Ajansı ve AFP'ye konuşan yetkililer, "Türkiye'nin El Kaide'ye, ABD'nin de PKK'ya yardım ettiği" iddialarının yer aldığı belgelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili haberleri değerlendiren diplomatik kaynaklar, terörle mücadelenin Türkiye'nin temel önceliklerinden birisi olduğu vurgulayarak, "Türkiye'nin başta PKK olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele yürüttüğüne" işaret etti.

Türkiye'nin terörle mücadeleye bakış açısının PKK terör örgütüyle mücadele ile sınırlı olmadığını, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadığını belirten diplomatik kaynaklar, son yıllarda Türkiye'de PKK terörü ile mücadelede olduğu gibi El Kaide terör örgütüne karşı da önemli operasyonlar yapıldığına dikkati çekti.

"Türkiye'nin teröre desteğinin söz konusu olamayacağını" vurgulayan diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin en kapsamlı dayanışmayı gösterecek şekilde terörle mücadeleyi sürdürdüğünü belirtti.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, dost ve müttefik bir ülke olan ABD ile, PKK ile mücadele alanında yürüttüğü etkin işbirliğini değerli bulduğunu, bu işbirliğinden memnuniyet duyduğunu ifade ederek, PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki faaliyetlerinin sona erdirilmesi için ABD, Irak ve Türkiye arasında Kasım 2008'de başlatılan üçlü mekanizmaya önem verildiğini dile getirdi.

AFP'ye konuşan ABD Büyükelçiliğinden bir yetkili ise Wikileaks tarafından açıklanacağı ifade edilen belgelere ilişkin basında yer alan haberlerin "tamamen spekülasyon" olduğunu söyledi.

Washington'ın Türkiye'ye PKK ile olan mücadelesinde verdiği desteğin devam ettiği söyleyen ABD'li yetkili, "PKK'ya destek olmamız söz konusu bile değildir. Bunun aksini ima eden her şey saçmalıktır" diye konuştu.

DAVUTOĞLU, KONUYU CLINTON'LA GÖRÜŞECEK
Diplomatik kaynaklar, dün akşam Washington’a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile yapacağı görüşmede konunun gündeme gelmesinin beklendiğini belirttiler.

Diplomatik bir kaynak şunları söyledi: “Belgeleri görmediğimiz için belgelerle ilgili bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Ancak şunu belirtmekte fayda var. PKK terörü ile nasıl mücadele ediyorsak, El Kaide terörüyle de aynı şekilde mücadelemiz vardır. PKK terörü ile mücadelede müttefikimiz ABD’nin yanımızda yer aldığına dair inancımız da tamdır.”

ABD DIŞİŞLERİ MESAİDE: ŞÜKRAN GÜNÜ İZİNLERİ İPTAL
Yayınlanacak belgelerden 260 bininin, Amerikan büyükelçiliklerinin son beş yıldır ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği kriptolar olduğu tahmin ediliyor.

Wikileaks birkaç gün önce twitter’dan yaptığı duyuruda ellerinde Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın dünyanın dört bir yanındaki elçilikleriyle yaptığı gizli yazışmaları içeren 3 milyona yakın belge olduğunu belirtti ve bunların yakında açıklanacağını duyurdu. Wikileaks’e yakın kaynaklar dün 2000-2010 tarihleri arasındaki yazışmaları içeren bu belgelerin içinde ABD’nin PKK’ya silah yardımı yaptığına, PKK’nin eylemlerine göz yumduğuna, PKK üyelerini bile bile yakalamadığına ilişkin belgelerin varlığını Londra merkezli El Hayat gazetesine açıklamıştı. Dün bu iddialar tüm Amerikan basınında geniş yer buldu. Hatta ABD’nin bu sızıntıdan 4 ay öncesinden beri haberdar olduğu, tüm elçiliklerine de, “Arşivlerinize girin, bizi küçük düşürmesi muhtemel tüm belgeleri tespit edin” talimatı gönderdiği ortaya çıktı.

Belgelerin Rusya ile ABD ilişkilerine de darbe vurabileceği söyleniyor. Rus basınına göre, Rusya ile ilgili analizlerin yanı sıra bir Rus devlet adamını hedef alan yorumlar da bulunuyor. Bu kişi Rusya Başbakanı Putin olabilir.

ANKARA’YI DA ARADILAR
ABD’nin tüm elçilikleri son 4 aydır arşivlerinde son 10 yılda yaptıkları yazışmaları inceliyordu. Hatta Moskova’daki ABD elçiliğinde, “Off şuraya bak Putin hakkında ne yazmışız..” benzeri diyaloglar yaşandığı belirtildi. Rus basınında yer alan iddialara göre belgelerde Rus liderler hakkında çok sert ifadeler içeren raporlar da bulunuyor. Rusya’daki rüşvet ve yolsuzluklara karışan siyasetçilerle ilgili bilgilerin yer aldığı iddia ediliyor. Aynı şekilde ABD’nin iki en yakın müttefiki olan Kanada ve İsrail ile ilgili de bu ülkeleri oldukça küçük düşüren ifadelerin bulunduğu iddia ediliyor. Nitekim bu durum, ABD Dışişleri sözcüsü Philip Crowley tarafından düzenlenen basın toplantısında da doğrulandı. Crowley, “Kendimizi en kötü senaryoya göre hazırlıyoruz. Belgelerin içinde bizi çok utandıracak şeyler olabilir” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Ankara’yı arayan Amerikalı diplomatların, “Görecekleriniz karşısında ittifakımız zarar görmesin” mesajı verdikleri de ortaya çıktı. Wikileaks ise dün yayınladığı mesajda, “Yeni bir dünya göreceğiz. Küresel tarih yeniden yazılacak” ifadesini kullandı.

TÜRK GÖNÜLLÜ ARIYORLAR
Gazeteye konuşan bir Wikileaks yetkilisi, Türkiye’nin Irak savaşındaki rolü ve AB üyelik müzakerelerine ilişkin belgelerin çevirisi için Türk gönüllüler aradıklarını söyledi. Bu hafta sonu yayınlanması beklenen yeni parti belgelerin Irak savaşına ilişkin belgelerden 7 kat büyük olduğu vurgulanıyor.

YÜZDE  86
Amerikan halkının yüzde 86’sı, belgelerin ABD’yi zora sokacak olması durumunda bile kamuoyuna açıklanması gerektiğini düşünüyor.

KİM BU ASSANGE?

LÜTFEN TIKLAYINIZ


habertürk.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER