Sünnet, 3 dini birleştirdi: Kaliforniya'daki Evanjelikler de yasağa karşı!

Sünnet, 3 dini birleştirdi: Kaliforniya'daki Evanjelikler de yasağa karşı!

Sünnet, 3 dini birleştirdi: Kaliforniya'daki Evanjelikler de yasağa karşı!
Amerika Ulusal Evanjelikler Birliği, (NAE) yayınladığı bildiride, Yahudi ve Müslüman liderlerle birlikte sünnet yasağına karşı dayanışma içinde olacağını duyurdu.
California'daki Evanjelikler de sünnet yasağı tartışmasına karışarak, yasağın oylamaya sunulmasına karşı Yahudiler ve Müslümanları desteklerdiklerini bildirdiler.

Hristiyan Postası adlı gazetenin haberine göre, California genelindeki 45 bin yerel kiliseyi temsil eden Amerika Ulusal Evanjelikler Birliği (NAE) yayınladığı bildiride, Yahudi ve Müslüman liderlerle birlikte sünnet yasağına karşı dayanışma içinde olacağını duyurdu.

Konuyla bir görüş bildiren NAE Başkanı Papaz Leith Anderson açıklamasında, ''Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan hepimizin kökleri Hz. İbrahim’e dayanıyor. Dini sünnet geleneği de Hz. İbrahim’le başlıyor. Amerika'da hiçbir yönetim bu tarihi geleneği yasaklayamaz. Çünkü burada, dini özgürlüklerin esası söz konusu.'' ifadesini kullandı.

Yasağın, ''Din ve ifade özgürlüğünü garanti altına alan Amerikan Anayasa’sının birinci tashih maddesine aykırı olduğunu'' bildiren Papaz Anderson, ''Her ne kadar Evanjelik gelenek sünneti teşvik veya yasak etmese de, bu konuda Yahudi ve Müslümanların yanında yer alıyoruz. Din özgürlüğü konusunda onlarla birlikte olacağız'' dedi.

Geçen hafta, Yahudi asıllı Kaliforniya'dan Demokrat Parti Milletvekili Brad Sherman, Kongre'ye sünneti yasaklayan şehirlerdeki bu girişimi engellemek için bir tasarı sunacağını bildiririken eyalet Meclis Üyesi Demokrat Partili Mike Gatto da, benzer bir kanunu eyalet meclisine getireceğini duyurdu.

YASAK FİKRİNE SAN FRANCISCO ÖNCÜLÜK EDİYOR

Kasım ayında oy pusulalarına sünnetin yasaklanmasının ilave edilmesi için yapılan kampanyaların sonuç vermesi ve yeterince oy toplanması nedeniyle, San Francisco'dan California'ya yayılan sünnet karşıtları bir adım öne geçtiler. Eğer şehirde yapılacak referandumda yasak kabul edilirse, 18 yaşından küçükleri sünnet ettiren tüm anne babalar, 1000 dolara kadar para ve 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Yasağın oylanması için California'da 2. şehir olarak öne çıkan Santa Monica'daki sünnet karşıtlarının kampanyaları ise, devam ediyor. Kampanya yetkilisi, bu güne kadar 8 bine yakın imza topladıklarıni bildirdi. Yasağın halk oylamasına sunulmasıyla ilgili girişimlerin, başta California olmak üzere bir kaç eyalete bağlı diğer şehirlerin de artması bekleniyor.

EYLEMİNİ YAHUDİ DÜŞMANLIĞINA VARDIRIYOR

Santa Monica’daki sünnet karşıtı kampaya destek veren Yahudi asıllı ancak bir çok Yahudi kuruluşu tarafından 'Anti-Semitik' olarak Yahudi düşmanlığı yapmakla suçlanan San Diego’lu bir sünnet karşıtı olan Matthew Hess, hem sünnet karşıtı kampanya yaparken, işlerinin reklamını da yapıyor. ‘Amacımız sünneti federal suç yapmak’ diyen Hess, Aynı zamanda online olarak komik kitap yayınlayan ve sünnet ile dalga geçen Hess’in ‘Kabuk adam, canavar Mohel (Sünnetçi) ile’ adlı çalışmasıyla ilgili Yahudi toplumundan büyük tepki topluyor.

İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (Anti-Defamation League) bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Hess’in çalışması ‘garipçe anti-semitik betimleme’ olarak yorumlamıştı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER