Süleyman Demirel'i Uykuda kaybettik

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur, Demirel’in uyuduğu sırada hayatını kaybettiğini açıkladı

Süleyman Demirel'i Uykuda kaybettik
Süleyman Demirel'i Uykuda kaybettik

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur, Demirel’in uyuduğu sırada hayatını kaybettiğini açıkladı

Demirel’in Çankaya Güniz Sokak’taki evi dünden bugüne ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Ziyaretçiler, aileye başsağlığı diledikten sonra açılan taziye defterine duygu ve düşüncelerini yazıyor. Güniz Sokak’ta Demirel’in aile yakınlarıyla birlikte taziyeleri kabul etmeyi sürdüren doktor Aylin Cesur, gazetecilerin isteği üzerine bugün bir kez daha Demirel’in vefat anıyla ilgili konuştu. Cesur o anları şöyle aktardı:
"Beyefendi olmadan yaşamak çok güç. Ömrümün sonuna kadarda böyle gidecek. Hep kendisine danışırdım. Her şeyi. Şu an ona danışamamamın eksikliğini yaşıyorum. Çok özledik. Son akşam bile çok iyiydi. Akşam yemeğini bizimle birlikte yedi. Çok iyiydi, sohbet ettik Türkiye gündeminde neler olup bittiğini konuştuk. Ama mukadderat, uykudaydı, bağlı olduğu cihazların bazı parametrelerinin biranda düştüğünü gördük, yoğun bakım doktoru da yanımızdaydı, ama Allah'ın mukadderatı işte müdahale edemiyorsun."

Süleyman Demirel yaşamını yitirdi Türk siyasetine damga vuran isimlerden biri olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti. Türk siyasetinin 'Baba'sı Isparta'da son yolculuğuna uğurlanacak
l'in akşam yemek yediği, etrafındakilerle sohbet ettiği, son ana kadar bilincinin açık olduğu öğrenildi. Milliyet'in haberine göre; Demirel, bir süredir solunum yolları, böbrek ve kalp yetmezliği sorunu nedeniyle Güven Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Daha önce aynı hastanede zatürree tedavisini gören Demirel'in tedavisi özel odada sürdürülüyordu. Demirel'in vefatı gece yarısı açıklandı.

Süleyman Demirel'in akşam yemek yediği, etrafındakilerle sohbet ettiği, son ana kadar bilincinin açık olduğu öğrenildi. Milliyet'in haberine göre; Demirel, bir süredir solunum yolları, böbrek ve kalp yetmezliği sorunu nedeniyle Güven Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Daha önce aynı hastanede zatürree tedavisini gören Demirel'in tedavisi özel odada sürdürülüyordu. Demirel'in vefatı gece yarısı açıklandı.

İLK KEZ 2005 YILINDA TEDAVİ GÖRMÜŞTÜ

Özel doktoru Aylin Cesur, Demirel'in sürekli yanındaydı.  Şeker rahatsızlığı olan Demirel, 2005 yılında akciğerlerinde oluşan sıvı toplanması nedeniyle Özel Güven Hastanesi'nde, zatürre tedavisi görmüştü. Demirel, 22 Ağustos 2012'de de, Antalya tatili dönüşünde aynı hastanede tedavi edilmişti. Demirel, rahatsızlığının nüksetmesi üzerine geçen ay Güven Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.
Demirel, hekimlerin tüm çabalarına rağmen gece yarısı hayatını kaybetti.

EŞİNİN YANINDA DEFNEDİLECEK

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Demirel'in son dakikaya kadar bilincinin açık olduğunu, akşam yemeğini beraber yediklerini dile getiren Cesur, "Memleketi olan Isparta - İslamköy’de eşinin yanında toprağa verilecek" dedi. Demirel’in önce İslamköy Mezarlığı’nda bulunan aile kabristanlığındaki eşi Nazmiye Demirel’in mezarının yanına, sonra anıt mezar yapılacak alana mı defnedileceği,  yoksa doğrudan Çalca Tepe’de hazırlanan yere mi defnedileceği henüz netlik kazanmadı. Demirel’in cenazesi devlet töreninin ardından cuma günü İslamköy’de toprağa verilecek.

TAZİYELERİ KABUL EDEN 3 İSİM

Demirel'in yeğeni Nihan Atasavun, ailenin damadı İlhan Kesici, doktoru Aylin Cesur taziyeleri kabul ediyor. Mehmet Haberal'da Güniz Sokak'ta. İlk gelen isimlerden biri Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu oldu. Sinirlioğlu, Demirel cumhurbaşkanıyken başdanışmanıydı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Güniz Sokak'a gelen isimlerden oldu. Demirel'in kardeşi Şevket Demirel rahatsız olduğu için Isparta'dan gelemedi. Cumhurbaşkanlığı protokol yetkilileri taslak cenaze töreni programını belirledi.. Program ailenin onay vermesiyle kesinleşecek. Yarın devlet töreni yapılacak.

Süleyman Demirel nereye defnedilecek

9’uncu Cumhurbaşkanı 90 yaşındaki Süleyman Demirel, Isparta’nın Atabey İlçesi’nde kendisi için yapılan 58 bin metrekare alan üzerine konuşlandırılan, Anıtkabir’den sonra Türkiye’nin en büyük anıt mezarına defnedilmesi bekleniyor. Süleyman Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur'da "Memleketi olan Isparta - İslamköy’de eşinin yanında toprağa verilecek" dedi.

1965-1993 yılları arasında 7 farklı hükümette toplam 10 yıl 5 ay başbakanlık, 1993-2000 yıllarında ise 7 yıl süreyle cumhurbaşkanlığı yaparak Türk siyasi tarihine damga vuran Süleyman Demirel için doğduğu topraklar İslamköy'de anıt mezar inşa ettirilmişti. 2000 yılında kardeşi inşaat yüksek mühendisi Şevket Demirel tarafından Çalca Tepe'ye çam ağaçları dikilerek 58 bin metrekare alan üzerine yapımına başlanılan, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin en büyük anıt mezarı. 12 metre yüksekliğinde olan anıt mezarın havzasına, dünyanın dört bir yanından getirilen bölge iklimine uygun farklı türde ağaçlar dikildi.

9 SUNİ GÖLET BULUNUYOR

Büyüklüğü yanında mimarisiyle de dikkati çeken anıt mezar havzasında, 9 ayrı suni gölet bulunuyor. 9 gölet, Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu cumhurbaşkanı olmasını simgeliyor.

DÜNYA ORMANI

Anıt mezarda bir de dünya ormanı oluşturuldu. Bir zamanlar kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalca Tepe'de şu an dünyanın dört bir yanında getirilen bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikilerek orman oluşturuldu. 'Dünya Ormanı' adı verilen orman, Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeliyor.

ISPARTA'YI KUŞBAKIŞI GÖRÜYOR

Çalca Tepe'de yapılan anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşerilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor.

Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.



Süleyman Demirel kimdir?

1 Kasım 1924; İslamköy, Atabey, Isparta'da doğmuştur. Süleyman Demirel, Türk inşaat mühendisi ve siyasetçi. 1993-2000 arasında Türkiye'nin 9. cumhurbaşkanı olup, 1965-1993 yılları arasında da 7 farklı hükümette toplam 10 yıl 5 aylık bir süreyle başbakanlık yapmıştır.

Türkiye'nin en genç genel müdürü, İsmet İnönü ve Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisi olan Süleyman Demirel, 31 yaşında genel müdür, 40 yaşında parti genel başkanı, 41 yaşında başbakan olmuştur. Türkiye'nin çok partili sisteme geçtiği 1946'dan sonraki dönemde, kurduğu 7 hükümetle en çok hükümet kuran siyasetçisidir.

Süleyman Demirel'in Görevleri

1953 yılında Seyhan Barajı inşaatı başladığında Proje Mühendisi iken Başvekil Adnan Menderes’in dikkatini çekerek 1954 yılında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde Barajlar Dairesi Başkanlığına atandı. 1955 yılında da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne tayin edildi. Bu arada Eisenhower Vakfı’nın onu bursiyer olarak seçmesiyle ABD’ye gitti. 1962-1964 yılları arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı yıllarda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği konusunda dersler verdi.

Süleyman Demirel'in Siyasal yaşamı

Siyasal yaşamına, 1962 yılında, Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladı. Mamafih, 20 Mayıs 1963 ayaklanması sırasında “Şapkamı alıp giderim” diyerek partideki görevinden istifa etti ve Amerikan Morrison firmasının Türkiye temsilcisi olarak, parti başkanı Emekli Orgeneral Ragıp Gümüşpala vefat edene kadar müteahhitlik yaptı. .

28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçilmesinin ardından, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan koalisyon hükûmetinde meclis dışından Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

Süleyman Demirel'in Başbakanlığı

10 Ekim 1965’te yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 52 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükûmeti kurdu. Bu hükûmet 4 yıl sürdü. Birinci Demirel hükümetinde ülke 68 öğrenci olaylarıyla sarsıldı.

10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi %48 oy alarak yine tek başına iktidar oldu. İkinci Demirel hükümetinde olayların önüne geçilemedi. Bir yandan da eski Demokrat Parti mensuplarının siyasi haklarının iadesi sorunu nedeniyle Celal Bayar çevresindeki Adalet Partisi milletvekilleri istifa ederek Demokratik Parti (1970)’yi kurdular. Bu konuyu da kullanan Milli Demokratik Devrimciler 9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne kalkışınca 1971 yılında 12 Mart muhtırası ile askeri darbe yapıldı. Demirel istifa etti, Nihat Erim hükümeti kuruldu.

1973 yılında yapılan seçimlerde, siyasi rakibi olan Bülent Ecevit’in liderliğindeki CHP, Demirel’in AP’sinden daha çok oy aldı. 1975 yılında kurulan birinci Milliyetçi Cephe hükümetinde, “AP-MSP-MHP-CGP” koalisyonunda tekrar başbakan oldu.

1977 seçimlerinde de en çok oyu alan parti CHP olduğu halde hiç bir parti tek başına hükümet kuramıyodu. 1977 yılında kurulan ikinci MC hükümetinde, “AP-MHP-MSP” koalisyonunda başbakanlık yaptı. Güneş Motel Olayı diye anlandırılan operasyonla CHP, Adalet Partisinden seçilen 13 milletvekilini bakanlık vaadiyle transfer ettikten sonra 2. MC düştü.

1978 başında Ecevit tek başına iktidar oldu. AP’den transfer edilen milletvekillerinin çoğuna bakanlık verildi. Ambargonun getirdiği sıkıntılar, enflasyon va bir kısmı Türk Gladio’su tarafından organize edilen anarşik olaylar (özellikle kontr-gerilla tarafından tertiplendiği iddia edilen Kahramanmaraş olayları) Ecevit iktidarının halkın nezdinde güvenini kaybetmesine neden oldu. 1979 ara seçimlerinde devrimci grupların da boykot etmesiyle Demirel tek başına iktidar oldu.

Bu sırada DPT Müsteşarlığına Turgut Özal getirildi. 24 Ocak 1980 Türkiyenin liberal ekonomiye geçişinde tam bir dönüm noktası oldu. 1980 yılında olayların önüne geçilemezken, eski başbakan Nihat Erim, Tekel Bakanı Gün Sazak ve Maden-İş genel başkanı Kemal Türkler öldürüldü.

1971 muhtırası ile 1980 darbesi arasında 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 3 defa koalisyon hükümeti kuran Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesinden sonra bir müddet Zincirbozan askeri tesislerinde tutuklu kaldı. 1987’ye kadar 7 sene yasaklı olarak siyaset dışı kaldı. 6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile siyasi yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.

29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar TBMM’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında da, DYP ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin biraraya gelerek koalisyon kurduğu 49. T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı.

Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı

16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı sırasında 1997 yılında gelişen 28 Şubat sürecinde Postmodern darbe yapıldı. Bu süreçte, Başbakanlıktan istifa eden Necmettin Erbakan’ın yerine, arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller’i değil Anavatan Partisi Başkanı Mesut Yılmaz’ı Başbakan tayin etti, sonra da bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için bir grup DYP milletvekilini partilerinden koparttı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2000 yılında dönemin Anayasa Mahkemesi başkanı kendisi gibi Afyon Lisesi mezunu olan Ahmet Necdet Sezer’e devretti.

30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 seneye yaklaşan başbakanlık görevinde, Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesine çeşitli hizmetlerde bulunmuştur. Demirel’in tek başına iktidar olduğu 1965-1971 döneminde Türkiye’nin ekonomisi ortalama yıllık %7 oranında büyümüştür. Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü’den sonra en uzun başbakanlık yapmış kişisi olan Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanlığı görevini tamamladıktan sonra aktif siyaseti bırakmıştır.

Süleyman Demirel'in Lakapları

Su Müdürü,

Barajlar Kralı,

Morisson Süleyman,

Çoban Sülü,

Şapka,

Bir Bilen,

Zenit Süleyman

Baba

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2015, 20:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER