Sonunda bunların da reçeli yapıldı

Sonunda bunların da reçeli yapıldı

Sonunda bunların da reçeli yapıldı
İnsan sağlığına faydalı birçok özelliği nedeniyle tüketilmesi önerilen karaciğer dostu enginar, zindelik kaynağı karabaş otu ve sakinleştirici ebegümeci gibi şifalı bitkiler, artık reçel olarak kahvaltı sofralarını süslüyor.

İZMİR - Türkiye'de köy pansiyonculuğunu geliştirmek amacıyla 2003 yılında kurulan Karaburun Kadınları Agro Turizm ve İşletme Kooperatifi üyesi kadınların, agro turizmi geliştirme projesi kapsamında, ''farkındalık'' yaratma adına reçel haline getirdiği bu şifalı reçellerin ünü il sınırlarını aştı.

Karaburun Agro Turizm ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Ömerler, 2003 yılında kooperatifleştiklerini ve bu konuda eğitim aldıklarını anlatarak, kooperatifin çıkış noktasının ev pansiyonculuğu olduğunu, bunun için pek çok proje hazırlandığını, ancak kaynak bulunamadığı için bu projelerin hayata geçirilemediğini kaydetti.

Proje kapsamında eğitim alırken, ilçeyle özdeşleşen karabaş otu çiçeği ve enginardan reçel yapmayı düşündüklerini ve bunların kıvamını tutturabilmek için birçok denemeler yaptıklarını kaydeden Ömerler, portakal, mandalina ve limon çiçeklerinden imal ettikleri değişik tatları da müşterilerin beğenisine sunduklarını söyledi.

Ömerler, reçelde yöreselliği ve mevsiminde yapmayı temel amaç olarak belirlediklerini ifade ederek, şifalı yanlarıyla bilinen karabaşotu ve enginar reçellerinin, kooperatifin adını tüm Türkiye'ye duyurduğunu belirtti.

Önceleri bu reçelleri, başka illere gönderme konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını, zamanla bunları aştıklarını anlatan Ömerler, özellikle enginar ve karabaşotu reçeline büyük illerdeki otellerden talep geldiğini kaydetti.

Ömerler, şu görüşleri dile getirdi:

''Köyümüzden ve civar köylerden kadınlar ve çocuklar mevsiminde karabaş otu, ebegümeci çiçeğini, enginarı topluyorlar. Biz de belli bir ücret karşılığında bunları alıyoruz. Çok büyük çapta olmasa da ekonomilerine katkı sağlıyoruz. Mevsiminde meyve, enginar satın alıyoruz. Enginar reçeli bizim icadımız, hala hayretle karşılayanlar oluyor. Bu ürünleri satın alıp, ayıklayıp dondurucularda depoluyoruz, talep olunca da reçellerini yapıyoruz. Ürünlerimize ilgi büyük. Bu konuda maddi destek görebilsek, çok daha iyi işler çıkarabiliriz.''

KARACİĞER DOSTU ENGİNAR, ZİNDELİK VEREN KARABAŞ OTU
Özellikle mor renkli çiçekleriyle dikkati çeken enginar, karabaş otu ve ebegümeci, alternatif tıpta kullanılan bitkiler arasında yer alıyor.

Enginar, ''Cynarin'' içeriği dolayısıyla karaciğer ve safra kesesini destekler. Safra salgılarını artırır, sindirimi kolaylaştırır. ''Cynarin'' içerdiği için karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolesterolü azaltır.

Bol A ve B vitamini içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını giderdiği bilinmektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü, vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcıdır.

Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler, böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir.

Daha çok, Marmara, Ege, Akdeniz ve Batı Anadolu'da makilik bölgelerde yetişen, 40–50 santimetre boyunda bir bitki olan karabaş otu ise, tadı kekiğe benzeyen keskin kokulu bir ot.

Özellikle sigara kullananlar için balgam söktürücü olarak tercih edilen karabaş otu, ağrı dindirme, uyuşukluk giderme, sinirsel başağrısı ve uykusuzluğa iyi gelme gibi özellikleri de taşıyor.

Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi olduğu söylenen karabaş otu, zindelik veren ot olarak da tanınıyor.

Ebegümeci ise, soğutucu, koruyucu, yumuşatıcı ve rutubet verici özelliklere sahip. Göğüs sertliğine, nefes darlığına, akciğer ve idrar yolları hastalıklarına karşı faydalıdır. Karnı ve bağırsakları yumuşatır, idrarı ve sütü çoğaltır.

(Kaynak: AA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109